Як придбати нову батьківщину

Як придбати нову батьківщину

Щоб стати громадянином Канади, потрібно мати від 1,6 мільйона канадських доларів, причому інвестувати в економіку країни доведеться не менше половини цієї суми.
Середа, 28 вересня 2011, 10:41
Крістіан Келін, голова групи з питань проживання і громадянства консалтингової компанії Henley & Partners

Представники бізнес-класу завжди більше за інших цікавилися отриманням другого громадянства. Це зумовлено специфікою їх роботи.

Друге громадянство дає можливість безперешкодного в'їзду до багатьох країн. Воно також може знадобитися і у разі тимчасових обмежень, які іноді виникають через накладені на рідну країну торгівельні санкції.

Нині кількість бізнесменів, які бажають отримати, так би мовити, другу батьківщину, зростає. Причина - нестабільність, викликана, зокрема, світовою фінансовою кризою.

Також чимало країн піднімають пенсійний вік і скорочують зарплати державним службовцям, що призводить до масових протестів. Ці виступи нерідко закінчуються доволі сумно, адже усім зрозуміло, яким небезпечним є некерований натовп. Олії у вогонь підлили масові заворушення на Близькому Сході та бойові дії у Лівії.

Реклама:

Наявність альтернативного громадянства стає все більш важливим аспектом особистого планування навіть для родин із середнім рівнем прибутку, не кажучи про заможних людей з того ж Близького Сходу, де революційні потрясіння показали, як швидко і непередбачувано може змінюватися ситуація.

В Україні бізнесмени теж остерігаються політичної нестабільності. Зараз продається чимало підприємств, і цю хвилю підсилила хвиля еміграції: люди масово отримують інвестиційні візи, продають бізнес і їдуть, наприклад, до Великобританії.

Бізнесменів, у тому числі й українських, перш за все цікавить так зване економічне громадянство - програми "Громадянство через інвестиції". Багато хто хотів би вести бізнес у більш стабільній країні, але таке громадянство пропонують не всі держави.

До того ж, такі програми дорожчають і зростають вимоги до заявників. Проте збільшується кількість країн, які вводять спеціальні умови для інвесторів, аби ті могли легко отримати посвідку на проживання, іноді з можливістю отримання громадянства через процедуру натуралізації.

Процедура оформлення громадянства у більшості країн доволі складна, однак деякі держави планують спростити її для певних категорій іноземців. Загалом є два основні типи програм: бізнес-інвестиції та інвестиції у нерухомість.

Частина країн пропонують простіший шлях. Вони розраховують на одноразові фінансові надходження, пропонуючи, наприклад, отримати громадянство в обмін на перерахунок країні коштів чи придбання нерухомості на її території.

Правда, країн, які дають громадянство через наявність нерухомості, мало. До них належать Сент Кіттс і Невіс та Домініка - держави Британської співдружності націй.

Для отримання громадянства островів Сент Кітс і Невіс слід вкласти у фонд диверсифікації цукрової промисловості країни від 200 тисяч доларів для однієї людини до 400 тисяч доларів для родини з чотирьох осіб або ж придбати нерухомість вартістю 350-500 тисяч доларів. Розмір інвестиції при оформленні громадянства Домініки - від 75 тисяч доларів на одну людину до 100 тисяч доларів на родину.

Можливість отримати друге громадянство, вклавши кошти у нерухомість, цікавить багатьох. Її розглядають і як засіб інвестувати і заощадити таким чином вільні гроші. Українці цікавляться нерухомістю за кордоном, прагнучи інвестувати у нерухомість стабільних країн, де коливання цін не такі значні, як на вітчизняному ринку.

Більшість держав, пропонуючи спочатку посвідку на проживання, а потім, за кілька років легального проживання на території країни, і громадянство, прагне залучити інвестиції. Тобто не просто отримати гроші до бюджету, а змусити їх працювати, створювати робочі місця. Залежно від країни коливається і сума інвестицій.

Так, в економіку США треба інвестувати 1 мільйон доларів, або принаймні 500 тисяч доларів, якщо це робиться через регіональні центри. Останні зазвичай знаходяться у малонаселених районах з високим рівнем безробіття.

Щоб стати громадянином Канади, потрібно мати від 1,6 мільйона канадських доларів, причому інвестувати в економіку країни доведеться не менше половини цієї суми.

Претендувати на громадянство Швейцарії можна, сплачуючи щорічний податок - від 250 тисяч швейцарських франків, або створивши компанію, у якій будуть працювати, крім найманого управляючого, принаймні п'ять місцевих співробітників. Подати прохання про вступ у громадянство Швейцарії можна лише через дванадцять років.

У Великобританії мінімальний розмір інвестиції для отримання громадянства - 1 мільйон фунтів стерлінгів. Гроші слід вкласти на строк не менш ніж п'ять років у державні боргові зобов'язання, акціонерний або позиковий капітал британських фірм.

Іншою вимогою для отримання громадянства може бути створення робочих місць. Так, протягом двох років з початку ведення бізнесу у США - у цей час інвестор та його родина можуть проживати у США за тимчасовою грін-карткою - слід створити щонайменше десять робочих місць по 35 робочих годин на тиждень.

Процедури отримання громадянства через інвестиції схожі.

Зазвичай слід зареєструвати на території країни аналог українського товариства з обмеженою відповідальністю, потім отримати статус тимчасового резидента, посвідку на проживання, потім оформити постійну посвідку на проживання, а вже потім, за кілька років, можна претендувати на паспорт країни перебування.

Втім, названі аспекти - лише вершина айсберга інформації. Обирати юрисдикцію для постійного проживання потрібно лише після детального з'ясування усіх питань.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!