Нацбанк підтасував результати

Нацбанк підтасував результати

Це означає одне з двох: або опитування не проводили, або не робили його по-справжньому. Будь-який варіант означає, що регулятор лише просуває те, що йому потрібно, а саме - впровадження відстрочки на 30 днів на повернення депозитів.
П'ятниця, 8 квітня 2011, 11:11
Сергій Лямець, ЕП

Мене завжди дивувало, навіщо влаштовувати всенародні обговорення, якщо їх результати нікому не потрібні? Люди бачать, що їх надурили. Зарубіжні спостерігачі, підозрюю, теж не ідіоти.

Схоже, що голова НБУ Сергій Арбузов вчиться бути Миколою Азаровим. Днями банкір зробив вигляд, що провів всенародне опитування. Не опублікувавши ніяких результатів, НБУ, однак, на їх основі подасть потрібні йому зміни до законодавства.

Давно зрозуміло, що від уряду нічого іншого чекати не можна. Він завжди нібито досліджував думку населення і після цього рапортував про всенародну підтримку.

Востаннє таким способом Кабмін підтасував результати опитування з податкової реформи. Частина обіцяних зустрічей з людьми взагалі не проводилася, а зібрані пропозиції від підприємств і населення спустили в унітаз.

Реклама:

Натомість з'явилися якісь підсумкові висновки Мінфіну, про походження яких уже ніхто ніколи не довідається. Їх ініціатор, колишня заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко, відправлена ​​у відставку.

Тепер ми з нетерпінням чекаємо, коли населення "підтримає" пенсійну реформу та легалізацію зарплат, а сам Азаров у черговий раз заявить, що реформі передувала масштабна роз'яснювальна робота.

Однак Нацбанк - інша річ. Він завжди вирізнявся педантичністю щодо опитувань. Наприклад, вже кілька років регулятор проводить дослідження настроїв виробників. На мій погляд, це найкраще дослідження в Україні. Значить, йому це під силу.

Десь місяць тому начальник юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков пообіцяв, що регулятор вивчить думки банків і населення, згрупує їх і оприлюднить. Утім, зведених даних ми не побачили. Замість них днями з'явилося ось це. Нацбанк вирішив підтасувати дані, і ключова цитата звучить наступним чином.

"За результатами обговорення пропозицій та з урахуванням міжнародного досвіду щодо регулювання зазначеного питання Національний банк України вважає за доцільне ініціювати внесення до законодавчих актів України такі зміни.

Установити, що в разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання терміну, обумовленого договором строкового вкладу, банк зобов'язаний видати вклад протягом 30 днів з дня звернення, але не пізніше строку, установленого договором.

Надати право Національному банку України вводити тимчасовий мораторій на дострокове зняття банківських вкладів у разі настання ознак кризової ситуації за визначеними законом критеріями".

Це означає одне з двох: або опитування не проводили, або не робили його по-справжньому. Будь-який варіант означає, що регулятор лише просуває те, що йому потрібно, а саме - впровадження відстрочки на 30 днів на повернення депозитів.

Все-таки цікаво, якою була б думка населення. "Економічна правда" готова провести опитування для Національного банку. Якщо, звичайно, йому цікаво почути ще когось, крім себе і шановних банкірів.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: