"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Як зробити союзниками опонентів Митного союзу

Як зробити союзниками опонентів Митного союзу

Ключовим чинником є те, що Росія і Казахстан, знищуючи свою промисловість, перетворюються на величезного споживача як товарів народного споживання, так і технологій, тобто інвестицій.
Вівторок, 26 квітня 2011, 10:59
Сергій Яременко, екс-заступник голови НБУ, радник міністра економіки

Як не парадоксально, але Україна більше інтегрується до Євросоюзу, увійшовши саме до Митного Союзу, а не до Зони вільної торгівлі з ЄС. Такий висновок можна зробити з декількох причин.

Ключовим чинником є те, що Росія і Казахстан, знищуючи свою промисловість, перетворюються на величезного споживача як товарів народного споживання, так і технологій, тобто інвестицій.

Одночасно з ними відбувається ще одна метаморфоза. Вони перетворюються на експортерів нафти, газу та корисних копалин.

Отримуючи стабільну валову виручку, Митний союз трансформується в зростаючий ринок збуту з гарантованими платежами, особливо на тлі світової рецесії.

Реклама:

Тому Європа максимально зацікавлена не тільки в прямих продажах готових товарів, але й в інвестиціях на території союзу.

У разі приєднання до ЗВТ з Євросоюзом, Україна економічно стане нецікавою зоною для інвестицій. Разом з Європою вона опиниться поза меж Митного Союзу (де, наприклад діють однакові цінові умови на енергоносії тощо), і тому залишиться зоною застою або сільськогосподарського придатку.

Власні ж валютні надходження України, за вирахуванням критичного імпорту, викреслять її з числа важливих ринків збуту.

У разі вступу до Митного союзу, Україна неминуче повинна стати об'єктом інвестицій та вигідним майданчиком для захоплення ринку збуту Європейським союзом. Причин для цього відразу кілька - найбільш зручне географічне розташування, краща інфраструктура і освоєність території іноземцями.

Висновок дуже простий: необхідно дуже скептично ставитися до аргументів опозиції про колонізацію, у разі вступу України до Митного союзу. Навпаки, в цьому випадку набагато більш ймовірною бачиться інтенсивна євроінтеграція.

Якщо додати очевидну перевагу в цінах на енергоносії та збереження єдиного промислового комплексу, який за непотрібністю зникне в рамках зони вільної торгівлі з Євросоюзом, то вибір очевидний.

Безумовно, все вищевикладене варто приймати до уваги тільки якщо Україна не бере участь у глобальному проекті з ослаблення Росії як самостійного світового гравця, або не хоче отримати тимчасові вигоди.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!