Доктор і професор Янукович

Доктор і професор Янукович

Внаслідок того, що перша особа держави де-факто не розбирається в економіці, а тому апріорі не здатна усвідомлювати викликів, які стоять перед країною, скоро може стати зовсім не смішно всьому українському народу.
Вівторок, 28 грудня 2010, 14:37
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Віктор Янукович регулярно допускає прикрі для нього особисто і його прихильників "ляпи" у висловлюваннях. Найчастіше вони стосуються географії, історії, літератури або поезії. Також він дуже безграмотно пише.

При цьому найчастіше захисники нинішнього президента пояснюють це тим, що він не гуманітарій за освітою, а технар. Справді, на сайті глави держави у його біографії написано, що у 1980 році він закінчив Донецький політехнічний інститут, а у 2001 році - Українську академію зовнішньої торгівлі.

Крім того, Янукович має наукові ступені та учені звання - академік Академії економічних наук України, доктор економічних наук, професор. Отже, що-що, а економічну науку він повинен знати, як мінімум, на "відмінно".

Однак люди з економічною освітою, яким доводилося чути ті чи інші міркування Януковича на економічні теми, напевно, зробили висновок, що це далеко не так.

Реклама:

Зайвий раз президент підтвердив це, давши інтерв'ю телеканалам "Інтер", ICTV та "Україна", яке транслювалося 24 грудня.

У якийсь момент він вирішив пояснити глядачам термін "сальдо зовнішньої торгівлі". Дане поняття досить просте: це різниця між експортом та імпортом країни у вартісному вираженні. Але послухайте, як пояснив його Янукович!

"Складова імпорт-експорт - це (тривала пауза. - Автор) результат (тривала пауза. - Автор) сальдо зовнішньої торгівлі. Якщо воно позитивне, тобто ми маємо експорт більший, ніж імпорт у нашу країну, це означає, що ми маємо плюс до золотовалютних резервів Національного банку", - розповів він.

Очевидно, що президент озвучив дуже невдале формулювання - навіть як для рядового економіста, а тим більше - для доктора економічних наук. Слово "складова" тут зовсім недоречне, воно тільки заплутує слухачів.

Однак наступні фрази президента однозначно вказують, що він і сам не розуміє, які процеси відбуваються зараз в українській економіці, зокрема, з динамікою сальдо зовнішньої торгівлі та обсягом золотовалютних резервів Нацбанку.

"А це - фінансова стабільність нашої держави. До речі, цього року ми збільшили золотовалютні резерви Нацбанку майже на 12 мільярдів доларів. Сьогодні вони вже досягають 38 мільярдів доларів - золотовалютні резерви. Тобто це показник того, як працює економіка", - продовжив свою думку Янукович.

Відтак у телеглядачів мало створитися враження, що в Україні у 2010 році дуже швидко ростуть золотовалютні резерви. Відбувається цей ріст завдяки позитивному зовнішньоторговельному сальдо. Однак насправді все не так.

По-перше, президент "промахнувся" з цифрами резервів Нацбанку. На 1 січня 2010 року вони становили 26,5 мільярда доларів, а на 1 грудня - 33,5 мільярда доларів. Отже, приріст сягнув не 12 мільярдів доларів, а лише 7 мільярдів доларів.

До того ж, у листопаді-жовтні резерви уже не росли, а скорочувалися за рахунок підвищеного попиту на іноземну валюту на валютних ринках.

До слова, максимального розміру за всю історію України золотовалютні резерви досягли у серпні 2008 року. Тоді вони і становили 38 мільярдів доларів. Однак згодом через кризу резерви стали різко скорочуватися, а економіка - валитися.

По-друге, і це головне, збільшення обсягу золотовалютних резервів у 2010 році відбулося не за рахунок позитивного сальдо зовнішньої торгівлі, оскільки сальдо зовнішньої торгівлі України у 2010 році взагалі негативне. Мало того, в останні півроку величина негативного сальдо торгівлі товарами росте стрімкими темпами.

Зокрема, за дев'ять місяців 2010 року сальдо зовнішньої торгівлі товарами досягло мінус 5,4 мільярда доларів, а сальдо торгівлі послугами - 4,3 мільярда доларів. У підсумку, загальне негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами і послугами досягло 1,1 мільярда доларів. За підсумками 2010 року буде ще більший мінус.

До речі, з поняттями "експорт", "імпорт" і "торгівельне сальдо" у Віктора Федоровича вже давно негаразди.

Якось в ефірі каналу "НТН" він геть усе переплутав і розповідав, що у 2004 році, коли він уперше очолював уряд, обсяги імпорту були набагато більші за експорт, хоча насправді було навпаки. Відтак, продовжував Янукович, спостерігалося позитивне торгівельне сальдо, що було дуже добре для країни.

Збільшувалися ж золотовалютні резерви у 2010 році, головним чином, за рахунок нових позик - як корпораціями, так і державою. І їх доведеться повертати.

Якщо взяти до уваги зауваження Януковича про те, що ріст золотовалютних резервів забезпечується позитивним сальдо зовнішньої торгівлі, і це "показник того, як працює економіка", те можна однозначно стверджувати: українська економіка у 2010 році працює вкрай погано.

Імпорт товарів в Україну все сильніше обганяє експорт, що пригнічує національну економіку. І, судячи із зафіксованих у бюджеті-2011 намірів уряду, надалі ситуація буде тільки погіршуватися.

Найсмішніше, що президент Янукович абсолютно цього не знає, якщо судити з його реплік. Зате наш славний доктор економічних наук, професор і академік очолює комітет з економічних реформ, про що він не забув нагадати в інтерв'ю.

Внаслідок того, що перша особа держави де-факто не розбирається в економіці, а тому апріорі не здатна усвідомлювати викликів, які стоять перед країною, скоро може стати зовсім не смішно всьому українському народу.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: