Чи залишатися підприємцем?

Чи залишатися підприємцем?

Підприємець легко піддається впливу з боку держорганів, а також cпрацьовує корупційна складова цих взаємин. Тому й дратував владу простий і зрозумілий всім єдиний податок.
П'ятниця, 19 листопада 2010, 11:09
Андрій Домрачев, керуючий партнер Grata Consulting Group

У черговий раз переконуєшся, що публічні обіцянки завжди розходяться з ділом. Надія на те, що в нашій країні буде реалізована проста і зрозуміла податкова система, яка стимулює розвиток приватного бізнесу, створює умови для залучення іноземного капіталу та нові робочі місця, як завжди залишилася лише надією.

Вже після виходу у світ Закону про єдиний соціальний внесок було зрозуміло, що кардинально ніхто нічого міняти не буде.

І навіщо, власне, потрібно було створювати і приймати Податковий кодекс?

Якщо для зниження податкового тиску, то ті податки і збори, які він скасовує, кардинально не вплинуть на бізнес-середовище. А розмір зниження ставок податку на прибуток та ПДВ не змусять платити тих, хто раніше не платив у ці податки повному обсязі.

Реклама:

Крім того, шістсот сторінок тексту Податкового кодексу не скоротить час бізнесу, витрачений на взаємовідносини з податковою службою. Навіщо тоді було змінювати існуючу податкову модель, залишаючи людям лише місяць на її вивчення і знаючи, що в поспіху створений продукт вийде неякісним?

Хто виграє в цій ситуації?

Враховуючи стан економіки нашої країни, а також розміри дефіциту бюджету, можна зробити висновок, що мета у законотворців була одна: зібрати ще більше податків.

Державі просто необхідна зарегульована система оподаткування з постійними змінами, система, яка призведе до великої кількості помилок з боку підприємців, а, відповідно, і до штрафів.

У цій ситуації підприємець легко піддається впливу з боку держорганів, а також спрацьовує корупційна складова цих взаємин. Тому й дратував владу простий і зрозумілий всім єдиний податок.

Беручи до уваги натиск, з яким просували Податковий кодекс, і обіцянку його прийняття, дану МВФ, нам залишається тільки вивчати кінцевий "продукт" і намагатися жити в нових реаліях.

Мільйонам підприємців доведеться дати відповідь самому собі на питання про те, чи продовжувати свою підприємницьку діяльність чи ні?

Актуальність цього питання безпосередньо пов'язана з суттєвими обмеженнями в частині використання спрощеної системи оподаткування.

Про які обмеження йдеться?

Основним податком для приватного підприємця є податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), при цьому об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний податком дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю.

Ставка податку становить 15%. У випадку, якщо загальна сума отриманих місячних доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку складає 17% суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15%.

Звітним періодом є рік. Причому річна декларація, крім фактичного об'єкта оподаткування за звітний період, повинна містити розрахунок авансових платежів на наступний рік, розмір яких не повинен бути менше 100% річної суми податку за звітний період.

Оплата авансових платежів здійснюється по 25% щокварталу.

Фізичні особи - підприємці зобов'язані вести книгу обліку доходів і витрат і мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Крім того, СПД зобов'язані зареєструватися платниками ПДВ у тому разі, коли сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг) протягом останніх дванадцяти календарних місяців перевищує 300 000 гривень.

Ставка ПДВ у наступному році залишається на рівні 20%, а з 1 січня 2014 року складе 17%.

Підприємцям доведеться ще сплачувати єдиний соціальний внесок.

Так що зміни в оподаткуванні істотно вплинуть на прийняття рішення, залишатися в бізнесі підприємцю в наступному році чи ні.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: