Тігіпко: принижений і ображений?

Тігіпко: принижений і ображений?

І якщо Тігіпко вважає, що оприлюднення урядом неузгодженого з ним варіанту Податкового кодексу, це "нічого надзвичайного", то що ж тоді для нього є надзвичайним?
Понеділок, 9 серпня 2010, 12:59
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com, для ЕП

Над віце-прем'єр-міністром Сергієм Тігіпко вже неприховано знущається команда Януковича-Азарова, яка найняла його на роботу в якості, як уже всім зрозуміло, "весільного генерала" - реформатора. Причому, "б'ють" Сергія Леонідовича з усіх боків, аніскільки з ним не церемонячись.

Наприклад, просто образливими є висловлення на адресу Сергія Тігіпка з боку лідера КПУ, яка є нині правлячою партією, Петра Симоненка.

Минулого вівторка він заявив: "Економічний блок - слабка ланка. Я не кажу про міністра (економіки), я кажу про Тігіпка (віце-прем'єра)".

На думку Симоненка, у випадку з Тігіпком, "технологи надули повітряну кульку" з метою "в черговий раз обдурити українського виборця" - і той потрапив до Кабміну.

Реклама:

Розкритикував лідер комуністів економічного віце-прем'єра і конкретно за Податковий кодекс.

"Коаліція доручила йому підготувати Податковий кодекс. Але коли Тігіпко вніс свої пропозиції стосовно Податкового кодексу, всі здригнулися від того, наскільки вони були безперспективними, наскільки все було зроблено непрофесійно і безграмотно. Вибачте, вживу вираз, за який мене почали критикувати, - тупо і бездарно", - розповів Симоненко.

А потім лідер Компартії зробив, можна сказати, сенсаційну заяву. Він повідомив, що проект Податкового кодексу було вирішено доопрацювати і винести на народне обговорення.

"Але найголовніше, прийнято рішення - і тут я знову повертаюся до Миколи Яновича, який з цим погодився - усунути Тігіпка від участі у подальшій підготовці Податкового кодексу", - проінформував Симоненко.

"Для мене стало очевидно, що відсторонення відбулося під час наради у Миколи Яновича Азарова, на якому я був присутній, за участю міністра фінансів, голови податкової служби, інших керівників економічного блоку", - виклав скандальні подробиці голова КПУ.

По суті, Азаров заявив, що надалі цю роботу буде вести перший віце-прем'єр Андрій Клюєв. Активно над кодексом також працює віце-прем'єр Борис Колесников. "А те, що заяви робив Тігіпко - це відсебеньки, спроба показати, що він щось означає у цьому процесі", - додав головний комуніст.

Причому, як стало зрозуміло з останніх подій, пов'язаних з Податковим кодексом, Петро Симоненко нічого не вигадав і навіть не перебільшив. Так, днями в газеті уряду "Урядовий кур'єр" був опублікований новий варіант проекту Податкового кодексу, допрацьованого, як повідомляється, представниками Кабміну і парламентської коаліції.

Однак, як з'ясувалося, цей проект взагалі не узгоджувався з Сергієм Тігіпком. З цього приводу зробила в середу резонансну заяву заступник голови партії "Сильна Україна" Олександра Кужель.

Вона повідомила, що публікувати проект Податкового кодексу в тому вигляді, в якому він вийшов в офіційній пресі, ніхто не мав права. За її словами, позиція віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка однозначна: проект не пройшов обговорення в Кабміні і в ньому не враховані результати роботи, очолюваної ним робочої групи з підготовки проекту Податкового кодексу.

Олександра Кужель зазначила, що Мінфін отримав від Сергія Терьохіна лист з проханням врахувати поправки парламентаріїв і підготувати проект до другого читання.

"Але це не означає, що саме цей проект потрібно виносити на обговорення ... Мінфін з податковою "під столом" вирішили, що їм подобається з поправок, а що ні ...", - розговорилася вона.

Крім того, пані Кужель повідомила, що в даний момент робоча група з підготовки проекту Податкового кодексу, очолювана Тігіпком, закінчує роботу над своїм проектом і найближчим часом він буде винесений на обговорення громадськості. "Я думаю, через день-два ми будемо презентувати проект Податкового кодексу", - пообіцяла заступник голови "Сильної України".

Підтвердив слова Олександри Кужель і сам Сергій Тігіпко. На питання журналістів, чи означає це, що від уряду буде подано два проекти Податкового кодексу, Тігіпко відповів, що через Кабмін жоден з цих документів ще не проходив, і ніяких рішень з проекту Податкового кодексу на засіданні уряду не приймалося.

Також, за його словами, ряд позицій, які містяться в оприлюдненому проекті, потрібно буде виправити. "Там є деяке посилення адміністрування. Я вважаю, що цього не буде, і прем'єр-міністр говорив, що цього не буде. Але був час, і Міністерство фінансів видало цей варіант. Нічого, ми спокійно допрацюємо. Нічого надзвичайного не сталося, ми продовжуємо роботу. Буквально через два дні у нас буде відповідний варіант, і ми продовжимо роботу. Я впевнений, що депутати приймуть хороший Податковий кодекс", - зазначив він.

Втім, такий миролюбний коментар Сергія Тігіпка з даного приводу не виглядає переконливо. Адже очевидно, що Петро Симоненко має цілковиту рацію: економічний віце-прем'єр де-факто таки відсторонений від роботи над Податковим кодексом.

І якщо Тігіпко вважає, що оприлюднення урядом неузгодженого з ним варіанту Податкового кодексу, це "нічого надзвичайного", то що ж тоді для нього є надзвичайним?

Причому, в ці дні думку Сергія Тігіпка було грубо проігноровано і ще з одного найважливішого економічного питання. Так, починаючи з 23 липня Державна митна служба України фактично призупинила митне оформлення та відвантаження судів із зерном з портів України, а "Укрзалізниця" з 29 липня припинила відправляти до портів вагони з рослинною продукцією, що призвело фактично до блокування експорту зерна.

На цьому ґрунті виник конфлікт між експортерами аграрної продукції і владою. У зв'язку з чим президент Української аграрної конфедерації Козаченко, голова Аграрного союзу України Новіков і голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Міркевич звернулися до президента і прем'єр-міністра з вимогою припинити штучне обмеження експорту зерна.

Не міг, звичайно ж, залишитися осторонь даної проблеми і віце-прем'єр з економічних питань. Сергій Тігіпко повністю став на бік експортерів та аграріїв. 3 серпня під час наради, на якій обговорювалися випадки перешкоджання експорту зерна з боку деяких органів державної влади, він заявив, що "будь-які рішення органів влади, які призводять до незаконних затримок експортних партій зерна, потрібно негайно скасовувати".

"Жодних економічних підстав для перешкоджання експорту зерна немає", - заявив він. При цьому те, що відбувається, Сергій Тігіпко назвав "беззаконням" і повідомив, що він з цього приводу вже розіслав листи, в тому числі, до Генпрокуратури.

Але в цьому випадку, так само як і в історії з Податковим кодексом, з Тігіпком ніхто в уряді не рахується - і це також для всіх очевидно. У результаті виходить дивна картина: з одного боку, Сергій Тігіпко відповідає в уряді за економіку і економічні реформи, з іншого боку, його не тільки ніхто не слухає, але ще й активно вставляють палиці в колеса.

Зрозуміло, що таке може робитися тільки за вказівками прем'єр-міністра Миколи Азарова, який, поза всяким сумнівом, погодив свою поведінку з президентом Віктором Януковичем.

І в такій ситуації постає логічне запитання: що ж робить до цих пір в уряді Сергій Тігіпко, якщо його розпорядження не виконуються, рекомендації ігноруються, а його особисто, можна сказати, згадавши класику - лише ображають і принижують?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: