Офіційно: РФ зупиняє поставки газу в Польщу в порушення Ямальського контракту

Вівторок, 26 квітня 2022, 20:42 -
 
getty images

Російський Газпром повідомив найбільшу польську газову компанію PGNiG про повну зупинку постачання газу з контрактного ранку середи, чим порушив Ямальський контракт, який діє до кінця 2022 року.

Про це повідомляє пресслужба PGNiG.

Польська компанія повідомила, що у вівторок отримала відповідний лист від Газпрому. PGNiG та оператор газотранспортної системи Польщі GAZ-SYSTEM підкреслили, що наразі всі поставки клієнтам здійснюються відповідно до їхніх потреб. "Компанії стежать за ситуацією і готові до різних сценаріїв", – йдеться у повідомленні.

Напередодні у вівторок про зупинку поставок газу з РФ через газогіз "Ямал-Європа" повідомив польський портал Onet. Видання отримало підтвердження інформації від уряду Польщі та PGNiG та зазначило, що у Міністерстві клімату зібралася кризова група. 

Реклама:

Точно не відомо, чи зупинка постачання російського газу спричинена відмовою PGNiG сплачувати за нього в рублях, як того вимагає Кремль. Неофіційно відомо, що термін розрахунків за газ рублями закінчився минулої п'ятниці.

Наприкінці березня прокачка Росією газу через "Ямал-Європа" впала до нуля.

Раніше Польща заявляла, що не буде продовжувати контракт з Газпромом після 2022 року і відтак не купуватиме російський газ.

Зазначається, що Польща отримує газ з інших джерел, завдяки яким закачуються підземні сховища та відбувається постачання споживачам у потрібних обсягах. PGNiG заявила, що готова отримувати газ, зокрема, через західний та південний кордони та термінал СПГ у Свіноуйсьце, що послідовно збільшує кількість обслуговуваних СПГ-возів. 

Баланс доповнюється власним видобутком газу та запасами палива, накопиченими в підземних сховищах газу. Нині рівень заповнення складів становить близько 80 відсотків і значно вище, ніж у відповідний період минулих років.

Нагадуємо:

Вранці у вівторок Польща схвалила свій перший санкційний список, до якого увійшов, зокрема російський Газпром. Російський монополіст при цьому володіє 48% акцій оператора газогону "Ямал-Європа".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: