"Ресурсний" закон 5600 набув чинності

Субота, 1 січня 2022, 16:58
 
ФОТО: НБУ

Так званий "ресурсний" закон 5600, який спрямований проти олігархів і містить норми, що вплинуть на звичайних українців, вступив в силу з 1 січня 2022.

Про це йдеться у нормах закону.

Законом змінюється модель ренти за видобуток руди. Чинна система передбачає ставку 11-12%, яка нараховується з індексу IODEX 58% FE CFR China.

Законом передбачається стягнення ренти з ринкової вартості руди з вищим вмістом руди, а саме індексу IODEX 62% FE CFR China, який розраховує інформаційне агентство Platts. При цьому, що вищою буде ця ринкова вартість — то більшою буде ставка ренти.

Реклама:

Також законом підвищуються всі ставки акцизів на алкоголь на 5%. 

Ще одна важлива зміна – податок з продажу нерухомості. Наразі дохід від продажу одного об'єкта на рік не оподатковується, а продаж другого і наступних оподатковується за ставкою 5%. Згідно з законом, з доходу, отриманого від продажу третього і наступних об'єктів житлової нерухомості за календарний рік, необхідно буде сплатити 18% від суми договору купівлі-продажу.

Другий продаж житла за рік, як і раніше, оподатковується за ставкою 5%.

Також ставка 18% застосовується при другому і кожному наступному продажі комерційної нерухомості за рік та першому і кожному наступному продажі житла, що перебуває у володінні продавця менше трьох років.

Оподаткуванню підлягають угоди, які передбачають перехід права власності на житловий будинок чи його частину; квартиру чи її частину; кімнату; гараж; садовий будинок та господарські споруди, землю під ними; земельну ділянку.

Детальніше про закон можна прочитати за посиланням.

Нагадуємо:

У законі про держбюджет на 2022 рік Міністерство фінансів не врахувало додаткових доходів від ренти на видобуток заліза, очікувані від закону №5600.

30 листопада Рада ухвалила в цілому податковий закон №5600.

Читайте також: З новими ставками: як зміниться оподаткування операцій з нерухомістю

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: