Строительство по-новому: как жилой комплекс Great решает проблемы многофункциональной застройки
PROMOTED

Строительство по-новому: как жилой комплекс Great решает проблемы многофункциональной застройки

Понедельник, 1 февраля 2021, 08:00 -
Тенденция к созданию многофункциональных жилых комплексов появилась в столице Украины несколько лет назад, но именно в 2020 году этот формат застройки города вышел на лидирующие позиции. (укр)

Більш ніж половина проєктів житлових комплексів, виведених у 2020 році на київський ринок первинної нерухомості, належать до багатофункціональної забудови.

Компанії прагнуть створювати не окремі будинки з базовим мінімумом, а повноцінні квартали, у яких є все необхідне для життя, розваг, відпочинку, покупок і навіть для роботи.

З одного боку, рух у бік комплексної забудови безперечно позитивний, адже сприяє більш гармонійному розвитку міста. Поява нового житлового комплексу меншою мірою розбалансовує його системи.

Мешканцям багатофункціональних комплексів не треба думати про те, до якого садочка чи школи відправляти дитину, де купувати товари щоденної необхідності, де паркувати авто чи куди йти на прогулянку.

На всі ці питання відповідає розвинена внутрішня інфраструктура ЖК. Не доводиться ламати голову і над тим, як ділити інфраструктуру району для жителів нових і старих будинків.

З іншого боку, така масова переорієнтація сектору житлової нерухомості на проєкти багатофункціональної забудови – це не лише прагнення створювати більш комфортне середовище, а й необхідність.

Для забудови в Києві шляхом ущільнення залишилося небагато місця, а оновлені будівельні норми та запити покупців, які розраховують отримати в нових ЖК більше, ніж просто квадратні метри, зробили точкові проєкти на один-два будинки менш привабливими.

Разом з тим, там, де є необхідність, завжди є компроміс. Пропонуючи майбутнім мешканцям новий стиль життя, багатофункціональні проєкти мають і низку мінусів.

Утім, прогрес не стоїть на місці: забудовники вчаться працювати з їхніми недоліками, знімаючи їх або на етапі проєктування, або під час будівництва.

Про які недоліки йдеться та як їх уникають сучасні девелопери, показує приклад житлового комплексу Great, який будують на Дніпровській набережній у Києві IB Alliance, "Київміськбуд" та РІЕЛ.

Терміни будівництва

Ключова проблема багатофункціональної забудови – її масштаб. Якщо середній строк зведення багатоповерхівки в Києві становить 2,5-3 роки, то завершення кварталу, у якому будинки зводять за чергою, може затягнутися на десятиліття.

Звісно, перспектива заселитися в перші будинки, а потім роками жити поряд з будмайданчиком, приваблює не всіх. Тим більше, що житловий комплекс остаточно розкриє свій потенціал лише на фінальному етапі.

Якщо він не розділений на своєрідні мініквартали, то обіцяна інфраструктура в повному обсязі з'явиться лише із завершенням останнього будинку. До того часу жителям доведеться користуватися інфраструктурою району.

Житловий комплекс Great вирішує цю проблему, порушуючи правило "будинок за будинком". Покладаючись передусім не на залучені кошти покупців, прибуток від яких можна направити на наступні черги, а на власні фінансові резерви, девелопери проєкту до мінімуму скоротили інтервал між введенням в експлуатацію першого та останнього будинків.

 

Зараз на майданчику активно зводяться 11 з 13 запланованих будинків. Перші з них планується ввести в експлуатацію у 2021 році, останні – у 2023 році. Таким чином, мешканцям Great доведеться чекати лише кілька років, доки їхній ЖК наповниться всіма зручностями.

Місце розташування

Оскільки "перемикання" на багатофукціональні проєкти сталося через брак локацій для точкової забудови, вони часто не можуть похвалитися вигідним місцем розташування.

Це одна з причин, чому комплексні проєкти настільки зосереджені на розбудові власної інфраструктури, особливо навкруги колишніх промзон, де найчастіше зводяться ці ЖК. Там може просто не вистачити місця для великої кількості нових мешканців, та й розташовані такі проєкти не завжди близько.

Житловий комплекс Great виділяється серед конкурентів і в цьому. Будівництво на житловому масиві Позняки дає майбутнім мешканцям розвинену торговельну, навчальну, медичну та спортивну інфраструктуру Дарницького району.

Крім того, на відміну від інших, цей багатофункціональний ЖК може похвалитися вигідним транспортним сполученням. Розташування на першій лінії Дніпра та близькість трьох мостів гарантують, що в резидентів Great не буде проблем з доступом ні до центру Києва, ні до інших міських локацій.

 

Головною ж візитівкою цього житлового комплексу стане близькість до води. Тут він знову порушує неписані правила, притаманні багатофункціональній забудові, яка зазвичай може запропонувати максимум глухий ліс поблизу. Great, розташований лише за 90 метрів від головної річки столиці, яскраво виділяється з-поміж інших.

Така локація забезпечує чудовий краєвид з панорамних вікон будинків. Їх спеціально розташували у дві лінії таким чином, аби воду та правий берег Києва було видно з якомога більшого числа квартир.

Крім того, житловий комплекс оточують численні рекреаційні зони: від мальовничої набережної буквально через дорогу до облаштованих пляжів, зелених парків та озера Тельбін.

Вартість житла

Створення інфраструктури – це великі кошти, які забудовники мають вкласти в багатофункціональний проєкт, тому дитсадок, торговельний центр, спортивна зона зазвичай "зашиваються" в ціну квадратного метра для споживача.

Відтак квартира у комплексному проєкті нерідко обходиться помітно дорожче, ніж в окремому будинку з невеликим двором. ЖК Great, навіть попри розташування біля води, що значно збільшує його цінність, завдяки виваженій ціновій політиці своїх девелоперів пропонує потенційним покупцям цілком демократичну вартість квадратного метра.

Зараз вона стартує з 21 тис грн при середній ціні в інших проєктах комфорт-класу в Києві 23 тис за кв м. Власником квартири в житловому комплексі Great можна стати менш ніж за мільйон гривень.

 

При цьому він може легко присоромити більшість столичних проєктів багатофункціональної забудови. Для покупок тут передбачений окремий двоповерховий торговельно-офісний комплекс майже на 6 тис кв м, супермаркет "Сільпо" та магазини і сервіси на перших поверхах будинків.

Для дозвілля є свій великий парк з ландшафтним дизайном, який займає більшу частину внутрішнього простору ЖК, зони відпочинку, у тому числі тераси на експлуатованих дахах. Для дітей – поєднана з дитсадком початкова школа на 510 дітей, вбудований дитсадок на 80 місць, ігрові майданчики.

Для спорту є міністадіон, велодоріжки та майданчики з тренажерами. Для роботи – триповерховий офісний комплекс на понад 20 тис кв м. Для автівок – наземний та підземний паркінги, у підземний можна спуститися ліфтом з будинку.

Житловий комплекс Great обганяє багатьох конкурентів і з точки зору особливостей комфорт-класу. Закриваючи "обов'язковий набір" щодо матеріалів і технологій, він пропонує і непритаманні йому рішення.

Зокрема, замість звичайних під'їздів тут з'являться вишукано облаштовані мебльовані лобі з професійним консьєрж-сервісом. Від шуму ремонтів у перші роки надійно захистить додаткова звукоізоляція внутрішніх стін.

Завжди комфортну температуру в помешканнях забезпечить автономне опалення з окремими котельнями для кожного будинку. Блоки кондиціонерів мешканці зможуть розмістити в спеціальних кошиках на фасадах, не псуючи естетику та оригінальну архітектуру будинків.