Рейдерство как оно есть или "креативные" профессионалы наших дней
PROMOTED

Рейдерство как оно есть или "креативные" профессионалы наших дней

Вторник, 7 мая 2019, 11:00 -
Введение в 2014 году упрощенной системы регистрации прав на недвижимость было реакцией на настоятельное требование отмены процедур, которые были источником многочисленных злоупотреблений со стороны государственных регистраторов. Но одновременно было открыто путь для многих довольно простых, даже примитивных, рейдерских схем. (укр)

Варто відзначити, що можновладці досить швидко збагнули, що деякі норми грають на руку лише зловмисникам – один за одним були прийняті декілька "антирейдерських" законів.

Але, на жаль, рейдерство у сенсі спроб незаконного заволодіння нерухомим майном не було подолано.

Дійсно, в зловмисників вже не вийде переоформити нерухомість на підставі "судового рішення", яке було нібито винесене в одному з міст ОРДЛО у січні 2014 року – реєстратор має перевірити, чи є відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Закриті можливості переоформити нерухомість, звернувшись до "свого" реєстратора в іншому регіоні.

Реклама:

Втім, до складу рейдерських груп входять дуже креативні професіонали. Всі законодавчі зміни останніх 4 років лише змушували їх вдаватися до більш складних та дорогих схем заволодіння чужими об’єктами.

Рейдерство не відійшло у минуле і про це свідчить статистика – 2018 рік не дотягнув до "рекордного" 2015 року, але ознаменувався великою кількістю спорів.

Наприклад, на початку літа відбулася спроба захоплення майна одного з провідних виробників бутильованої води. З повідомлень ЗМІ можна реконструювати схему, до якої вдалися зловмисники.

Вони цілком легально придбали ТОВ, яке колись було власником частини комплексу будівель, і потім вже від імені цього ТОВ подали заяви про державну реєстрацію права власності.

Законним власникам завдяки налагодженій системі охорони вдалося не допустити фізичного захоплення приміщень і вже у серпні вони змогли скасувати реєстраційні дії, здійснені в інтересах рейдерів.

Можна говорити, що вони відбулися переляком.

Але варто звернути увагу, що реальний власник дізнався про наявність неправомірного "інтересу" до його нерухомості лише тоді, коли атака вже перейшла у гарячу фазу.

Для багатьох така затримка в отриманні інформації коштувала набагато дорожче, оскільки вони не встигали підготуватися до протистояння фізичному захопленню або рейдери, навпаки, встигали провести декілька правочинів із майном та "вступати в права власності" приходила зовсім інша особа, яка де-юре була добросовісним набувачем.

Отже, під час розбудови системи захисту від рейдерів вкрай важливо налаштувати систему "раннього сповіщення", яка б повідомляла вас ще на етапі, коли зловмисники ще тільки ініціюють вчинення реєстраційних дій.

Одним із засобів для цього є сервіс SMS-маяк, який дозволяє отримувати на мобільний повідомлення про подання заяв про проведення реєстраційних дій щодо певного об’єкту.

Відповідно, ви можете ефективно реалізувати право власника на блокування реєстраційних дій щодо його нерухомості шляхом подання відповідної заяви держреєстратору, тим самим зекономивши час та кошти.

Реклама: