Взвешенные и сытые. Как делают корм для котов и собак украинцев

Взвешенные и сытые. Как делают корм для котов и собак украинцев

Полезны ли шоколад и виноград для щенка? Как очистить желудок кота от шерсти? ЭП посетила завод в Польше, где получила ответы на эти и другие вопросы и увидела процесс производства сухих кормов. (укр)
Суббота, 27 октября 2018, 16:30 -
фото royal canin

Ера раціонів для домашніх тварин почалася 50 років тому з пристрасті однієї людини.

Ветеринарний лікар Жан Катарі, який жив на півдні Франції, намагався вилікувати свою німецьку вівчарку. Коли ветеринар усвідомив, що традиційні методи лікування не діють, він розробив такий раціон харчування, який одночасно підтримував здоров'я тварини.

Це спрацювало і з цього моменту почалася історія створення раціонів для домашніх тварин.

Напередодні ЕП відвідала третій за величиною завод виробника Royal Canin в Польщі. Тут виробляють сухі корми для котів і собак, в тому числі на український ринок, який входить до десяти найбільших за обсягами поставок.

Довідка. Компанія відома своїми розробками в області збалансованого харчування кішок та собак, заснованими на виробництві кормів для тварин з різними особливостями: літній вік, довга шерсть, догляд за шкірою, спосіб життя та інше. Їй належать 15 заводів та пакувальний центр в Японії. Фірма поставляє продукцію в 90 країн. В Україні компанія працює з 2006 року. Корм для українських домашніх улюбленців поставляють заводи з Польщі, Франції та Австрії.

***

 

Життя корму починається у Франції, в підрозділі досліджень компанії. Розробка звичайного раціону триває три роки, а інноваційних продуктів — навіть десятиріччя, як, наприклад, раціон для тварин з алергіями.

 

У своїй роботі компанія використовує дослідження профільних французького та британського інститутів. Тут важливо все — навіть форма кормових крокет. Їх існує понад 70, для різних домашніх тварин вона різна.

 

Наприклад, для лабрадорів крокета має бочковидну форму, що сповільнює процес поїдання. Ці собаки люблять багато їсти і швидко набирають вагу. Для персидських котів крокети розробляють мигдалеподібної форми через специфічну форму щелепи — їм простіше захоплювати та ковтати саме такий корм.

 
 

У ході досліджень науковці компанії виявили, що одне з п'яти цуценят не виживає в перші тижні після народження. Щоб забезпечити новонародженим шанс на життя, компанія сім років працювала над спеціальним продуктом — puppy protech. До його створення були залучені спеціалісти з ветеринарної школи з Тулузи.

Це рідка дієта, що є замінником молока і додатком до молозива. Вона дозволяє підтримувати імунітет цуценят в перший місяць і знижує ризики смертності.

Загалом компанія розробила понад 350 формул для своїх раціонів, 210 з них сухі корми виробляють на фабриці в Польщі. Її збудували у 2008 році.

"Місцева влада зацікавлена в розвитку бізнес-проектів. Вона створила гарну інфраструктуру для інвесторів, це своєрідна економічна зона поблизу Кракова", — розповідає директор з корпоративних питань Royal Canin у Польщі Радослав Попієль.

 

Завод постійно нарощує свої потужності. Якщо за 2008 рік він виготовив 8 тис тонн сухого корму, то у 2018 році випуск становитиме 130 тис тонн.

Близько 10 тис тонн кормів на рік завод продає в Україну. "Ми експортуємо продукцію в 23 країни, включаючи Японію. Японці перевіряють форму кожної крокети в одній упаковці. Для них тварина — частина сім'ї", — каже Попієль.

Територія заводу — 10 гектарів. Усі виробничі процеси тут автоматизовані.

 

Завод має розгалужену систему постачальників. Серед них — український виробник цеолітової глини. Вона використовується у мікродозах як абсорбент.

Для виробництва сухих кормів завод використовує близько 100 видів продукції. Основні — свинина, курятина, качатина, яловичина, риба, злаки, мікроелементи та вітаміни. На виробництво вони надходить у сухому вигляді.

 
 

"У корм для котів ми додаємо таурин, він потрібен для засвоєння ліпідів, а організм кішок його не виробляє. В корм для персидських котів додаємо екстракт подорожника для виведення з травної системи клубків шерсті", — пояснює менеджер з наукових та регуляторних питань Royal Canin у Польщі Анна Домініак.

Виробник проти антропоморфізму, тобто ототожнення потреб тварини і людини. Те, що корисне для людини, може бути шкідливим для тварини. Шоколад може бути смертельним для маленького собаки. Виноград не можна давати котам та собакам, бо це призведе до ниркової недостатності.

 

Щодня на фабрику доставляють понад 30 партій сировини. Її перемелюють, змішують, а потім три лінії формують крокети під тиском і при високій температурі, тому після виходу крокети теплі. Потім їх сушать, наносять жирове покриття, охолоджують і пакують на одній з шести пакувальних ліній.

Якість корму перевіряють щогодини. На етапі пакування спеціальний менеджер оцінює запах, колір та форму крокет. Вони мусять бути однаковими за об'ємом, щільністю і текстурою. Упакована продукція проходить близько 60 аналізів. Щодня з фабрики виїжджає 25-30 вантажівок готової продукції.

***

ЕП відвідала підприємство на запрошення компанії Royal Canin. Поїздка на виробництво організована і профінансована компанією. Якщо у вас є цікаві ідеї для фоторепортажів, які стосуються успішних підприємств та кейсів, надсилайте свої пропозиції на поштову скриньку "Економічної правди": econompravda@gmail.com

Реклама: