"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Неделя в графиках: контрабанда процветает, гривня падает, госдолг растет

Неделя в графиках: контрабанда процветает, гривня падает, госдолг растет

Суббота, 1 сентября 2018, 12:25 -
Как меняется курс гривни? Что происходит с госдолгом? Почему сокращается строительство и сколько контрабандных сигарет идет из Украины в Европу? Ответы - в нашей традиционной рубрике выходного дня "Неделя в графиках».

Курс, що ти робиш, припини!

Увесь серпень ми спостерігали за різким падінням курсу гривні, яке цього тижня тільки прискорилося.

В НБУ падіння пояснювали сезонними факторами.

"Сезонність залежить від сільськогосподарського періоду. Ми ж аграрна країна… Коли йде експорт, то йде і виручка. З іншого боку потрібно розуміти, що Україна має економіку, яка не повністю знаходиться на світлій стороні. Зокрема, велика частина аграрного сектору – в тіні", -  заявляв заступник голови НБУ Олег Чурій в ефірі "Радіо НВ" ще два тижні тому.

Реклама:

Цього тижня додалися нові причини. Так, у НБУ кажуть, що динаміка курсу гривні на міжбанку в останні дні визначається традиційними для кінця місяця відшкодуваннями бізнесу податку на додану вартість.

"Якщо чинники, які наразі склалися в економіці, формують тиск на ослаблення або посилення курсу, то він повинен рухатися у відповідному напрямку, і НБУ цьому руху не протидіє", - зазначив директор департаменту відкритих ринків Нацбанку Сергій Пономаренко.

Щоб якось врятувити гривню, НБУ з початку місяця продав на міжбанку 422 млн доларів. У той же час 20 серпня на фоні зміцнення гривні НБУ викупив на валютному ринку 16,7 млн ​​доларів.

Але курс продовжує зростати і падати не збирається.

Державний борг зростає

Сукупний державний і гарантований державою борг за липень 2018 року скоротився на 0,76% або на 590 млн доларів - до 75,71 млрд доларів.

Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства фінансів.

У той же час в національній валюті державний борг збільшився на 1,38% або на 27,64 млрд гривень - до 2,026 трлн гривень.

З початку року сукупний державний і гарантований державою борг в доларовому вираженні скоротився на 0,78%, або на 0,59 млрд доларів, у гривні - на 5,42%, або на 116,01 млрд грн.

Державний і гарантований державою борг на кінець липня становив 2,026 трлн гривень (75,71 млрд доларів) проти 1,998 трлн гривень в червні.

Основна сума держборгу номінована в доларах - 42,02%, ще 31,47% - в гривні, 16,86% - в спеціальних правах запозичення (спеціальна валюта МВФ - ред), 8,49% - у євро. Менше 1% держборгу номіновано в канадських доларах та ієнах.

Читайте також: Заплати, якщо зможеш: скільки Україна повинна повернути до 2045 року

Скорочення будівництва

У першому півріччі цього року в експлуатацію ввели на 29% менше житлових будівель у новобудовах у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

"У січні-червні 2018 року в Україні прийнято в експлуатацію 3261,5 тисяч кв м загальної площі житлових будівель (нове будівництво): 51,7% − в одноквартирних будинках, 48,2% – у будинках із двома й більше квартирами і 0,1% – у гуртожитках", – йдеться в повідомленні Держстату.

Лідерами будівництва у "квадратних метрах" стали Київська область (594,1 тисяч кв м), Львівська область (426,8) та місто Київ (334).

При цьому, якщо, наприклад, казати про Київ, то це менше на 64% у порівнянні з першим півріччям минулого року.

І якщо порівнювати з відповідним періодом минулого року, то лідером стала Херсонська область. Там хоч і було введене в експлуатацію всього 36,7 тисяч кв м, але це на 139% більше, ніж минулого року.

У цілому в січні-червні 2018 року загальна площа прийнятих в експлуатацію житлових будівель нового будівництва (включаючи дачні й садові будинки) становила 3456,7 тис.м2, що порівняно із січнем-червнем 2017 року менше на 27,8%.

"В минулому році був великий будівельний бум, тепер ринок стає більш рівномірним і стабільно розвивається. Крім того, традиційно активнішим для галузі є друге півріччя і результати першого півріччя менш показові", - заявив заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Лев Парцхаладзе виданню Delo.ua.

Контрабандні сигарети

Україна вже другий рік поспіль продовжує займати першу позицію в рейтингу країн-джерел ввезення в ЄС контрабандних сигарет.

Так, понад 4,8 млрд контрабандних сигарет постачається саме з України, що становить майже 11% всього обсягу контрабанди в країни ЄС і понад 1 млрд євро бюджетних втрат ЄС.

Українські прикордонники повідомляють, що в 2017 році виявили 8,3 млн пачок контрабандних сигарет, що на 43% більше, ніж роком раніше.

Хоча цей показник дещо знизився в порівнянні з попереднім роком, проте Україна продовжує бути джерелом №1 контрабандних сигарет, що в умовах виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС викликає занепокоєння з боку Брюсселя.

Реклама: