Большая поддержка для малых предприятий: какими программами могут воспользоваться предприниматели

Большая поддержка для малых предприятий: какими программами могут воспользоваться предприниматели

Понедельник, 30 июля 2018, 14:00
Украинский банковский сектор не особенно интересуется развитием кредитования малого и среднего бизнеса, ведь это непростое направление для банков. Многие банки видели в клиентах МСБ скорее источник пассивов. (укр)

Німецько-український фонд спільно з "Економічною правдою" продовжує спецпроект з підтримки малого та середнього бізнесу.

У попередніх публікаціях ми розповідали про те, що лише близько 10% українських підприємств користуються кредитними коштами, і це значно знижує їх потенціал та ефективність.

Німецько-український фонд пропонує підприємцям скористатися програмами підтримки, що дозволяють отримати одну з найнижчих в Україні кредитних ставок. Тисячі підприємств уже скористалися такою можливістю.

Український банківський сектор не особливо переймається розвитком кредитування малого та середнього бізнесу, адже це непростий напрямок для банків. Багато банків бачили у клієнтах МСБ радше джерело пасивів.

Реклама:

Фаворитами банківського сектору завжди були споживче кредитування населення та кредитування великих корпорацій. Однак після двох циклічних банківських криз ставлення до цього напрямку змінилося. Багато банків бачать його своїм стратегічним сегментом.

Більш того, необхідність підтримки МСБ усвідомив і уряд: підтримка сектору передбачена урядовою "Стратегією розвитку малого й середнього бізнесу 2020".

Документ покликаний посилити роль МСБ в економіці. Він концентрується на шести основних сферах: дерегулюванні, спрощенні доступу МСБ до фінансування і податкового адміністрування, підвищенні популярності підприємництва, залученні МСБ до зовнішньоекономічної діяльності, інноваційності.

Функцію спрощення доступу до фінансування фонд успішно виконує з 1996 року. З моменту заснування він профінансував понад 160 тис кредитів на загальну суму близько 750 млн євро.

Особливо цінною підтримка фонду є в часи економічної турбулентності, коли центральний банк для зменшення інфляції змушений піднімати відсоткові ставки.

Так, коли ставки за ринковими кредитами для підприємств сягають 20%, то за програмами НУФ підприємці можуть взяти дешевший ресурс. Головне, що фонд готовий надавати фінансування на довший термін, ніж комерційні банки.

НУФ пропонує чотири основні програми: програму мікрокредитування, програму рефінансування заходів з підтримки системи кредитування у сільській місцевості, програму кредитування малих та середніх підприємств за пріоритетними галузевими напрямками і програму з підтримки фінансування інвестиційних проектів МСБ.

Усі вони можуть комбінуватися із спільною програмою НУФ та Київської міської державної адміністрації із зменшення кредитних ставок на 50%.

Всі кредитні програми фонду реалізуються через його банки-партнери: Ощадбанк, "Прокредит банк", Укргазбанк, Мегабанк, Кредобанк та Кредитвестбанк.

За програмою з підтримки фінансування інвестиційних проектів МСБ до пріоритетних галузей фінансування фонд відносить: сільське господарство, переробну промисловість, готельний та ресторанний бізнес, а також проекти, пов'язані з енергоефективністю та енергозбереженням.

Фонд готовий виділити цим підприємствам кредитів на суму понад 300 млн грн. Також найближчим часом планується розширити коло партнерів фонду, що дозволить значно збільшити фінансування. Більш того, НУФ очікує і на зниження вартості кредитування українських підприємств у найближчому майбутньому.

Зараз банки знижують вартість фондування. Вони встановлюють дедалі нижчі ставки за депозитами і цей тренд триватиме. Це означає, що за допомогою фонду українські підприємці зможуть отримати кредитні ресурси за доступними процентними ставками.

НУФ працює над розширенням програм кредитування підприємств із залученням міськрад. Підприємці Києва вже можуть взяти кредит із ставкою 7,5% річних. Планується, що до кінця 2018 року така програма буде доступна у всіх областях.

На фоні подальшої макроекономічної стабілізації програми фонду створять для українських підприємців цілком прийнятні умови кредитування вже у найближчому майбутньому.

Реклама: