Александр Репкин: «Водородная энергетика объединяет Украину и мир. Начало энергетической революции"
PROMOTED

Александр Репкин: «Водородная энергетика объединяет Украину и мир. Начало энергетической революции"

Четверг, 24 мая 2018, 13:00 -
17 мая в Киеве состоялся крупнейший в Украине и Европе Первый Международный Энергетический Форум "Ветер и ВОДОРОД", (International New Energy Forum "WIND and HYDROGEN"), на котором были представлены современные технологии сочетание ветровой и ВОДОРОДНОЙ (H2) энергии как безграничного экологического и "аполитичного" источники энергии для Украины. (Укр.)

Також більше 350 учасників з 16 країн світу обговорили на форумі перспективи розвитку ринку відновлюваної енергетики та необхідність адаптації української енергомережі та законодавства до світових "зелених" стандартів та тенденцій.

Перший вітроводневий (http://inef.org.ua ) форум спільно організували Олександр Рєпкін, Енергетична Асоціація "УКРАЇНСЬКА ВОДНЕВА РАДА", та Андрій Конеченков, Українська вітроенергетична асоціація, з метою популяризації в Україні знань про технології використання вітру та водню для балансування національної енергосистеми, окреслення їхньої ролі у забезпеченні енергонезалежності, визначення можливостей застосування в промисловості та побуті.

 
Олександр Рєпкін

Розуміючи важливість події та масштабність форуму, ми вирішили поспілкуватися з ініціатором, модератором та автором ідеї проведення форуму Олександром Рєпкіним.

Пане Олександре, розкажіть, чому саме ВОДНЕВИЙ енергетичний ФОРУМ? Ця тема зараз на часі?

Реклама:

Ідея організації форуму полягає у створенні сучасної комунікаційної міжнародної платформи з обміну практичним досвідом та для розробки конкретних рекомендацій щодо стратегії енергетичного розвитку України. Ми розпочали новітній суспільний та енергетичний діалог, метою якого є обговорення можливості впровадження для України безмежного та екологічного джерела енергії – ВОДНЮ.

Адже сьогодні більшість представників бізнесу та приватного сектору не мають повного розуміння можливостей використання водню. В минулому водневі технології найчастіше асоціювались із військовими розробками. Але сьогодні світ динамічно розвивається і провідні країни світу зосередились на побудові не просто водневої енергетики, а водневої економіки. І я вважаю, що саме водень стане потужним поштовхом до третьої індустріальної революції.

Форум відвідали Ваші колеги з інших країн світу. Як вони оцінюють перспективи України на світовому ринку водневої енергетики?

Для розвитку водневих технологій та консолідованого міжнародного співробітництва представники відновлюваної енергетики об’єднались у Енергетичну Асоціацію "УКРАЇНСЬКА ВОДНЕВА РАДА", яка вже активно співпрацює з національними енергетичними асоціаціями Європейського Союзу та Європейськими енергетичними компаніями. Приємно те, що майже всі, кого ми запросили, змогли приїхати (вперше) в Україну для участі у форумі.

 

Міжнародні гості оцінюють український енергетичний ринок як перспективний. Тому що найближчим часом він буде потребувати кардинальних дій та змін із заміни енергомереж та впровадження відновлюваних енергетичних джерел в промисловому масштабі, а це можливо лише за умови використання водневої енергетики.

Розкажіть, в чому полягатиме співпраця з міжнародною спільнотою?

Форум відвідали не тільки представники бізнесу, а й міжнародні експерти, які розробляють та формують водневу політику в своїх країнах та Європейському Союзі. Ми раді були вітати учасників форуму більше ніж з 16 країн, які готові підтримувати Україну на шляху реформування енергетичної системи.

А представники Світової водневої організації і національних європейських асоціацій готові поділитись власним досвідом щодо імплементації водню в економіку країни, міста, приватної особи та продемонструвати стратегії, які вже працюють в їхніх країнах.

Яким чином водневі технології можна інтегрувати в енергетичний комплекс України?

Головне питання, яке активно обговорювалось на форумі, - це балансування нашої енергосистеми. І саме використання водню має стати тим поштовхом, який зробить генерацію вітчизняної електроенергії "зеленішою".

Тобто без шкідливих викидів вуглецю та спалювання традиційних джерел енергії, таких як вугілля та природний газ. На форумі були присутні міжнародні компанії, які вже мають позитивний досвід реалізації таких проектів, масово запускаючи водневі автомобілі у муніципальні системи столиць Європи. Спікери презентували ці проекти під час своїх виступів.

 

Із власного досвіду скажу, що був вражений, відвідавши паризьку конференцію з водню HyVolution-2018 та енергетичні форуми в Північній Америці. Ми звикли уявляти, що водневі технології - це фантастика з романів Жюля Верна. Під час HyVolution-2018 я побачив на власні очі сучасні водневі технології та розробки. Проводив тест-драйв серійних водневих автомобілів компаній Toyota та Hyundai, спілкувався з розробниками водневого човна, літаків, байків та інше.

Наприклад, найперспективнішими напрямками у Європі вважаються портативні системи енегогенерації (3-5 КВт), так звані енергетичні рюкзаки, які завжди поряд із власником. Такий собі "енергетичний равлик". (Посміхається)

Та промислові станції водневої енергетичної генерації від 30 КВт. Ці новітні системи готові до впровадження в Україні вже сьогодні.

Глобальний бізнес підтримує розвиток водневих технологій у світі?

Світові корпорації поділяються на дві групи. Перша – це ті, хто залишився у минулому, як раніше залишилися виробники парових моторів, та друга – це соціально відповідальні компанії, які розуміють, що потрібно не вижимати природні ресурси, а впроваджувати новий сталий розвиток.

Так, у 2017 році світові промислові гіганти, такі як Air Liquide, Audi , BMW, Bosch, GM, Honda Motor Co. Ltd, Hyundai Motor Company, Toyota Motor Corporation заснували Світову Водневу Раду. Ці компанії вважають, що водневі технології до 2030 року зможуть зайняти 18% та сформувати енергетичний ринок з доходами до 2,5 ТРЛН доларів США. І ці компанії планують інвестувати до 25 МЛРД доларів США щороку у розвиток водневих технологій.

Чи є плани щодо впровадження водневих проектів в Україні?

Я сподіваюсь, що найближчим часом ми презентуємо такий проект. Як Голова "TOKMAK SOLAR ENERGY", найбільшої сонячної станції в Україні, я дуже багато уваги приділяю питанню зберігання електроенергії.

І цього року на базі нашої сонячної електростанції ми плануємо почати реалізовувати перший проект з акумулювання сонячної енергії у водень і наступну її подачу в мережу у періоди нестабільного енергопостачання. Йдеться про періоди спаду сонячної та вітрової активності і, як наслідок, - дисбалансу в енергопостачанні. Водень є тим балансуючим елементом, який вирішить вказане питання.

Які країни вже реалізували водневі стратегії та які перспективи України в цій галузі?

На паризькій кліматичній конференції 2015 року воднева енергетика була заявлена як перспективна та така, що здатна стримувати загальне потепління та зменшити шкідливі викиди у атмосферу. Сьогодні ми можемо казати, що стратегії розвитку країн світу передбачають розвиток водневої енергетики.

Яскравий приклад - Японія, яка заявила про закриття до 2030 року усіх атомних електростанцій та перехід на водневу енергетику. Успішно реалізує водневі проекти Канада. В країні не просто активно впроваджується автомобільний транспорт на водневих батареях, а й реалізовано проекти з повного енерегозабезпечення міських кварталів шляхом використання балансуючих потужностей водню.

Ісландія вивчає можливості повного переходу на водневу складову до 2050 року, а Індія планує в наступні два роки налагодити випуск більше мільйона автомобілів на водневих паливних елементах. Європейський Союз спільно с проектом FCH Європейської Комісії реалізують проект розвитку водневих авто для Європи з нульовим викидом. Загалом Європейська Комісія займається розробкою понад 250 проектів з водню загальною вартістю 1,5 млрд євро.

Світ тільки починає освоювати безмежний потенціал водневої енергетики. Тому Україна має рівні стартові умови, з іншими країнами світу, і треба долучатись до розвитку цих технологій. Що дозволить Україні увійти до нового покоління відповідальних, розвинених та високотехнологічних країн.

Реклама: