Сколько денег каждый украинец отдает государству

Сколько денег каждый украинец отдает государству

Среда, 23 мая 2018, 16:30 -
Каждый украинец почти половину своей жизни работает на государство и даже не догадывается об этом. Законодательство не предусматривает ни прозрачности содержания налогов в зарплате, товарах и услугах, ни открытости использования этих средств государством. (укр)

У цьому спецпроекті публікуються матеріали на тему податків від імені тих, хто перебуває в перших рядах боротьби за їх удосконалення. Партнерами проекту є комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики та Українське товариство економічних свобод (УТЕС).

Купуючи товари в магазині, заправляючи авто, оплачуючи комунальні послуги, українці віддають зароблені гривні державі. Вони не знають, скільки саме, і не бачать результатів використання цих коштів. Такі відносини держави та її громадянина можна порівняти з відносинами роботодавця та співробітника.

Кожен місяць роботодавець сплачує зарплату, але не бачить результату роботи. Змінюються обличчя, витрати зростають, а результату нема. Дороги розбиті, під'їзди брудні, соціальне забезпечення фіктивне, комунальні послуги жахливі.

Питання до робітника, який погано виконує роботу, чи до керівника, який просто платить зарплату і нічого не вимагає натомість?

Реклама:

Українське товариство економічних свобод підготувало ролик, у якому на прикладі середньостатистичного громадянина показало, яку зарплату він щодня платить державі. Це реальні цифри, вирахувані згідно з Податковим кодексом України.

Також товариство підготувало інфографіку, на якій показало, скільки днів на рік українець працює на той чи інший податок.

 

Майже 50% зарплати громадяни віддають державі. Чи є таке витрачання грошей ефективним? Як часто українці відвідують сайт Верховної Ради та переглядають величезні заплутані звіти? Чи вимагають громадяни від держави прозорості?

У держбюджеті-2018 витрати становлять 991,7 млрд грн. На дороги з них піде 28 млрд грн, на освіту — 63,7 млрд грн, на охорону здоров'я — 26,5 млрд грн.

Чи подобається українцям якість цих послуг? Скільки можна звинувачувати можновладців у тому, що вони зрадили Україну? Що зробили самі громадяни?

Почати варто з удосконалення податкового законодавства України. Голова УТЕС Мар'ян Заблоцький пропонує свій план дій, з яким можна ознайомитися тут.

Реклама: