Почему предприятиям выгодно иметь надежного банка-партнера и прозрачную отчетность?

Почему предприятиям выгодно иметь надежного банка-партнера и прозрачную отчетность?

Пятница, 11 мая 2018, 16:00 -
Экономическая Правда совместно с Немецко-Украинским фондом продолжает ряд публикаций о поддержке малого и среднего бизнеса в Украине.(укр)

Минулого разу ми написали про діяльність Фонду в Україні, а також про те чим програми НУФ можуть бути корисними для підприємців України.

У цьому матеріалі ми розкажемо про банків-партнерів НУФ, вимоги до учасників програм та найбільш економічно-активні області України, в яких діють програми Фонду.

Будь-який малий бізнес майже не може розвиватись без надійного банку-партнера. Під час минулої банківської кризи чимало підприємств в Україні постраждали, втративши свої кошти.

НУФ при виборі банку-партнера приділяє велику увагу його фінансовій стійкості.  Фонд має 6 головних банків партнерів. Це зокрема – ProCredit Bank, Megabank,Kredobank, CreditwestBank, Укргазбанк та Ощадбанк.

Реклама:

Сьогодні з впевненістю можна сказати, що кожен банк, з яким співпрацює НУФ, має достатньо міцності для того, щоб бізнес, який отримує підтримку від Фонду, почував себе захищеним.

Сьогодні питання вибору банку — це не лише аспект фінансування та послуг РКО, а й питання вибору якісного радника, який зацікавлений в успіхах свого клієнта. Тому Фонд також намагається сприяти вітчизняним фінустановам у їхньому розвитку в напрямках підтримки МСП.

Зокрема, Укргазбанк та Ощадбанк завдяки НУФ змогли удосконалити свою роботу за програмами однієї з найбільш авторитетних у світі установ — "Франкфуртської школи фінансів та менеджменту", де вони покращували свої процедури і технології кредитування МСП.

За останні  півтора роки Фонд виділив близько 300 мільйонів гривень на програми підтримки фінансування інвестиційних проектів своїм банкам-партнерам. У квітні цього року рівень трансформації коштів Програми у кредити МСП склав близько 60%.

Як не дивно, найбільш активними були регіони з різних куточків України — Чернігівська, Дніпропетровська та Вінницька області. На останніх позиціях опинилися Івано-Франківська, Кіровоградська та Сумська області.

Покриття Програмою з підтримки фінансування інвестиційних проектів МСП регіонів України

 
 
Чернігівська обл. 25 716 828 грн.
Дніпропетровська обл. 23 348 645 грн.
Вінницька обл. 21 123 994 грн.
Одеська обл. 19 841 985 грн.
Харківська обл. 16 293 903 грн.
Житомирська обл. 15 725 636 грн.
Київська обл. 13 568 390 грн.
Рівненська обл. 10 100 000 грн.
Хмельницька обл. 5 936 840 грн.
Львівська обл. 5 234 189 грн.
Тернопільська обл. 3 468 501 грн.
Чернівецька обл. 3 340 898 грн.
Запорізька обл. 2 639 556 грн.
Черкаська обл. 2 400 000 грн.
Миколаївська обл. 2 365 504 грн.
Полтавська обл. 1 978 606 грн.
Херсонська обл. 1 825 000 грн.
Івано-Франківська обл. 1 730 999 грн.
Кіровоградська обл. 1 481 041 грн.
Сумська обл. 728 700 грн.

Разом:

178 849 215 грн.

Та в поточному році вони цілком спроможні наздогнати лідерів, адже банки-партнери Фонду чекають на нових клієнтів, яким потрібен недорогий кредитний ресурс.

Загалом, за 2017 рік банки-партнери, що отримали кошти від Фонду, збільшили сумарний кредитний портфель МСП на 64%. Таким чином, цільове фінансування НУФ сприяє не тільки веденню бізнесу, а й безпосередньо розвитку банківської системи через диверсифікацію кредитних портфелів банків.

За результатами двох криз саме підприємства малого та середнього бізнесу продемонстрували стійкість, на відміну від великих підприємств, які через надмірну закредитованість не можуть вийти з проблемного стану. Тож співпраця з МСП для наших банків є взаємовигідною.

Що стосується вимог до самих підприємств, то для НУФ важливо, щоб вони мали прозору звітність. Сьогодні не всі підприємства бачать сенс у відрахуванні податків державі і відповідно ведуть некоректну звітність, оскільки не отримують від держави бажаної підтримки.

Однак програми Фонду, які дозволяють залучити дешевий кредитний ресурс, часто стають стимулом вести діяльність прозоро, що загалом сприяє детінізації економіки.

Також для Фонду важливо, щоб проекти, які отримують фінансування, сприяли збільшенню додаткової вартості товарів і послуг в Україні, імпортозаміщенню. Цим шляхом вже пройшла Європа, і саме робота вітчизняних підприємств створила передумови для стабільності і незалежності багатьох держав. Немає сумніву, що такий шлях актуальний і для України, адже сировинна економіка вже давно морально застаріла.

Серед тих, хто вже зміг скористатись програмами Фонду, наразі переважно виробничі підприємства легкої та харчової промисловостіЦі галузі формують чималу частку у структурі ВВП розвинених країн Євросоюзу. Сподіваємось, що згодом такими показниками зможе пишатись і Україна.

Реклама: