Возможности от Немецко-Украинского Фонда: как предприниматели уже сейчас могут воспользоваться планом "Маршалла"

Возможности от Немецко-Украинского Фонда: как предприниматели уже сейчас могут воспользоваться планом "Маршалла"

Понедельник, 16 апреля 2018, 19:00 -
Kreditanstalt für Wiederaufbau
В 1948 году начала действовать программа экономической помощи Европе после Второй мировой войны, которая известна как План Маршалла. В рамках этой программы в Германии было создано Кредитное учреждение для восстановления. Еще в 1999 году эта кредитная организация вместе с НБУ и Кабмином инициировала создание Немецко-украинского Фонда, сегодня предлагает ряд программ доступного кредитования для предпринимателей Украины.

У 1948 році почала діяти програма економічної допомоги Європі після Другої світової війни, що відома як План Маршала. Вона зіграла вирішальну роль у відновленні та розвитку економіки країн Європи.

У рамках цієї програми в Німеччині було створено Кредитну Установу для Відбудови (Kreditanstalt für Wiederaufbau ), яка на сьогодні є одним з найбільших банків розвитку Європи з активами майже в півтрильйона євро.

Ще у 1999 році ця кредитна установа разом з НБУ та Кабміном ініціювала створення Німецько-українського Фонду (НУФ), який сьогодні пропонує ряд програм доступного кредитування для підприємців України.

Про діяльність Фонду і хто зможе скористатись його программами – читайте у партнерському матеріалі НУФ та Економічної правди.

Реклама:

Навіщо було створено Німецько-Український Фонд

Одну з провідних ролей у розвитку після-воєнної Європи відігравав малий та середній бізнес, завдяки розвитку якого у Європі було створено мільйони якісних робочих місць та який забезпечив розвиток якісної ринкової конкуренції.

Цьому сприяла ефективно-працююча банківська система. Однією з провідних фінансових установа Європи, що переймалась підтримкою малого та середнього бізнесу був – банк розвитку KfW.

Сьогодні діяльність цією організації вийшла за рамки Європи. За дорученням німецького уряду банк фінансує програми розвитку по всьому світу. В Україні установа діє через Німецько-Український Фонд.

НУФ який є неприбутковою організацією, головною метою якої є посилення конкурентоспроможності між малими та середніми підприємствами. Здійснюється це шляхом надання їм кредитів для фінансування інвестицій та обігових коштів через обрані банки-партнери. А в разі отримання прибутку кошти спрямовуються на подальше кредитування бізнесу.

Офіс Kreditanstalt für Wiederaufbau у Франкфурті
Офіс Kreditanstalt für Wiederaufbau у Франкфурті
фото Wikimedia

Як НУФ може допомогти вашому бізнесу

На сьогодні більшість провідних банків України заявили про наміри кредитувати малий та середній бізнес. Пропозиції для МСБ мають найбільші гравці ринку.

Проте статистика свідчить, що темпи кредитування малого та середнього бізнесу значно відстають навіть від кредитування фізичних осіб.

Причин тому декілька. На фоні високої інфляції НБУ був змушений підняти облікову ставку, що призвело до значного подорожчання кредитних ресурсів. Більш того, часто банки готові видавати підприємцям лише короткострокові кредити, якими фінансуються короткострокові контракти.

Відтак, кредитні програми НУФ мають декілька суттєвих переваг. По-перше, вони дешевші. На фоні підвищення облікової ставки НБУ, Рада НУФ прийняла  рішення про використання в якості базової ставки 3-місячний індекс UIRD.

Це дозволило залишити кредитні ставки на рівні нижче ринкового рівня. На сьогодні відсоткова ставка НУФ на 15-20% нижче середнього ринкового рівня і становить близько 15%.

По-друге, за рахунок кредитних коштів Фонду можна не лише поповнювати обіговий капітал, а й інвестувати у власну справу.

Термін виділення коштів значно більший ніж у стандартних банківських продуктів.

 
Кредитні програми НУФ мають декілька суттєвих переваг
фото The Balance

Фонд, у рамках своєї нової програми з підтримки фінансування інвестиційних проектів МСП пропонує довгостроковий ресурс терміном до 5 років, з процентною ставкою нижче облікової ставки НБУ.

Більш того, вже сьогодні підприємці Києва можуть отримати кредити за ставкою на 50% нижче від стандартних програм Фонду, оскільки частина коштів буде компенсована з бюджету міста.

Тобто підприємці міста Києва можуть отримати кредит на інвестиційні цілі під процентну ставку на рівні 7,5% в рамках програм НУФ і його банків-партнерів

Але найголовніше, що невдовзі доступний ресурс для інвестицій буде доступний у більшості областей України. Вже до кінця року Фонд планує запустити цю програму по всій країні.

У наступних публікаціях ми більш детально розкажемо про пріорітетні програми фінансування фонду та наших банків партнерів.

Реклама: