"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Неделя в графиках: гривне 21 год, рекордно дорогие арбузы и подорожание автогаза

Неделя в графиках: гривне 21 год, рекордно дорогие арбузы и подорожание автогаза

Суббота, 2 сентября 2017, 14:30
datalabsagency
Экономическая правда запускает новую рубрику: "Неделя в графиках». Каждую субботу мы будем публиковать для вас 4-7 графиков, демонстрирующих определенные экономические процессы и тенденции, происходящие в Украине и мире.

Гривні 21 рік

На момент запровадження гривні, яке відбулося 21 рік тому, 2 вересня 1996 року, офіційний курс гривні по відношенню до долара становив 1,76 грн за долар, а станом на 31 серпня 2017 року - 25,57 грн за долар.

На графіку показано, як змінювався курс гривні у кожен її "день народження" (через це ви не бачите тих коливань курсу, які відбувалися протягом 2014-2015 років).

Реклама:

Рекордно дорогі кавуни

Ціни на кавуни в українських господарствах вже в середньому в 6,3 рази вище, ніж в аналогічний торішній період і є рекордними для кінця серпня за всю історію незалежності України. Для порівняння: до цього максимальними вважали ціни серпня 2014 р проте тоді вони не перевищували 2,3 грн/кг.

Ціна підскочила через погану погоду (урожай кавунів був значно меншим, ніж у минулому році), через зростання цін на добрива, та через складність перевезення.

Автогаз в Україні вже дорожче, ніж в деяких країнах ЄС

Ціни на скраплений газ в Україні в серпні виросли більш ніж на 40%.

22 серпня ціна на газ для авто в Україні (в середньому 14,6 гривні за літр) вже була вище, ніж у Польщі та Словаччині.

За період з 31 серпня по 1 вересня середня роздрібна ціна на скраплений газ становила 16,04 грн/л. Тобто зараз ціна наблизилася до вартості в Німеччині і Балтії.

Зарплати в гору

Реальна заробітна плата в Україні в липні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилася на 17,2%.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій в липні становила 7339 грн, що в 2,3 рази вище рівня мінімальної заробітної плати - 3200 грн.

У порівнянні з червнем розмір заробітної плати зменшився на 0,3%, а за останні 12 місяців збільшився на 36,6%.

Білл Гейтс на якийсь час перестав бути найбагатшою людиною у світі

Засновник рітейлера Zara і текстильного концерну Inditex Амансіо Ортега очолив рейтинг найбагатших людей в світі за версією Forbes.

29 серпня акції Inditex подорожчали на 1%, і через добу підприємцю вдалося обійти попереднього лідера рейтингу, колишнього главу Microsoft Білла Гейтса. У той день статки Амансіо Ортега оцінювалися в 85 млрд доларів.

Що правда, вже 2 вересня Ортега опустився на третю сходинку і зараз список найбагатших людей виглядає таким ось чином:

Реклама: