Гид Тепло&Свет 2016: Как быть современным и энергоэффективным

Гид Тепло&Свет 2016: Как быть современным и энергоэффективным

Понедельник, 9 января 2017, 10:00 -
За четыре месяца в нашей новой рубрике Тепло&Свет появилось немало полезных публикаций. Наиболее резонансные и популярные мы собрали для вас здесь.(Укр.)

В жовтні минулого року ЕП запустила нову рубрику — Тепло&Світло. Передбачалося, що це буде рубрика про енергоефективність, але в процесі обговорення ми вийшли за рамки зазначеного напрямку.

Завдання рубрики — пояснити трохи простішою мовою для широкої аудиторії, що відбувається у енергетиці, що можна робити в плані енергоефективності самому, а що — спільно із сусідами, чому абстрактні закони про якихось абстрактних регуляторів та абстрактні енергоринки впливають на те, що ми всі побачимо у своїй платіжці.

За ці чотири місяці в рубриці з'явилося 15 публікацій. Найбільш резонансні і популярні, а головне — корисні, ми пропонуємо подивитися ще раз.

Можливо, хтось із вас щось пропустив, а хтось жодного із текстів не бачив. Обрані публікації, сподіваємося, стануть для вас своєрідним гідом у світ енергоефективності і енергетики, з якими кожен українець час від часу має справу.   

Реклама:

"Сепаратисти-"утеплісти". Чому індивідуальне утеплення квартири є тупиком

ФОТО

Це перший текст рубрики, відправна точка, яка за підсумками року увійшла до 20 найбільш популярних текстів з 57 тисячами переглядів.

Так, клаптикове утеплення — тема болюча і насущна. Вона викликала жваве, іноді — навіть дуже гостре обговорення. Йдеться про проблему "сепаратистських утеплень" - коли люди утеплюють клаптиками зовнішні стіни своїх квартир.

Перш за все "сепаратистські утеплення" —  це не економічна, технічна, а соціальна проблема. Українцям скадно домовитись, навіть про свої будинки, своє майно. Адже, як сказав один із читачів, його "сепаратизм" з'явився від того, що довкола нього живуть "сепаратисти-пофігісти" — ті, хто відкидає навіть розмову про утеплення, про те щоб взяти відповідальність за своє майно. І цю проблему нам всім треба вирішувати спільно.

Разом тепліше. Історія громади, яка об'єдналася і змінила місто

ФОТО

Рубрика Т&С — це не лише про "зраду". Ті, хто слідкував за рубрикою, могли в цьому пересвідчитися.

Цією статтею про Долину ми розпочали серію публікацій про міста, які змогли.

В 20-тисячної Долини точно є чому повчитися великим містам, котрі лише зараз починають вирішувати свої енергетичні проблеми. І перш за все приклад маленького прикарпатського містечка показує, що спільні проблеми треба вирішувати гуртом, громадою.

Опалення по-чесному. Чи запрацює в Україні комерційний облік тепла

ФОТО

Ще одна стаття, і знову одна із найгостріших тем в українській енергетики — облік. Якщо більш точно — облік тепла у багатоквартирних будинках.

В структурі витрат жителів багатоквартирних будинків витрати на тепло становлять левову частку. Саме тому тема обліку цих витрат є настільки важливою, чутливою і дражливою.

Якщо говорити просто, то облік "за квадратними метрами" - це не облік, а шахрайство, фейк, котрий створює базу для багатомільярдної корупції і надмірних витрат із державного бюджету.

Як відійти від абсурдного псевдо-вимірювання тепла як фізичної величини геометричними одиницями (квадратними метрами) і перейти до вимірювання гігакалоріями - на рівні будинки і на рівні квартири, можна почитати тут.

Газові колгоспи: як облгази змушують українців платити за неспожите

ФОТО

Ще один важливий матеріал на чутливу для сотень тисяч українців тему — газові колгоспи.

Регіональні газові компанії намагаються "колективізувати" українців і всіма правдами та неправдами нав'язати їм так звані будинкові лічильники газу, змушуючи економних споживачів платити за марнотратних сусідів та тих, хто використовує газ в комерційних цілях.

Нав'язуючи газові колгоспи, облгази не зупиняються ні перед чим - встановлення без жодного попередження, погодження чи дозволу газових лічильників на чужу власніть (багатоквартирні будинки), відключення газу для тих будинків, котрі відмовляються від будинкових лічильників із подальшим нарахуванням спожитого газу за вдвічі збільшеною нормою.

Опалення через Wi-Fi: як український стартап навчив німців економити

ФОТО

"Вам не потрібно опалювати порожні кімнати!" — закликає стартап eCozy, заснований вихідцем з Харкова Андрієм Холодовим. З серпня 2016 року eCozy постачає по всьому світу "розумну" систему управління опаленням. За словами Холодова, вона здатна знизити витрати на тепло на 30%.

Зараз eCozy випускає інноваційний продукт, затребуваний у всьому світі, а обсяг ринку, на який вийшов проект, обчислюється мільярдами доларів. Правда, в Україні він поки що не настільки популярний. Більш детально в ще одній success story.

Кому йдуть ваші гроші за електрику

ФОТО

А це інтерактивна графіка, яка розраховує, кому пішли гроші за спожиту вами електроенергію. Просто вводите суму свого рахунку за електроенергію , і дивитесь на візуальну розбивку.

Вийшло гарно, а головне - дуже наочно.

Двозонний лічильник: економія сімейного бюджету чи дорога іграшка?

ФОТО

Цей текст для тих багатьох українців, які планують заощадити на багатозонному обліку електроенергії.

Тут ЕП розповідає про двозонний облік, надалі думаємо розкрити ще тему опалення із використанням двозонних лічильників, а також - тему тризонного обліку. А яка тема/аспекти багатозонного обліку цікава вам?

На порозі пост-індустріальної революції: Маск приходить на заміну Форду

ФОТО

Цей надихаючий матеріал про те, як викопна енергетика стає харчовою базою для цілого ряду інновацій, що уможливлюють використання відновлюваних джерел енергії, роблять виробництво та споживання енергії більш демократичним та породжують нові бізнес-моделі.

Технології, які вже сьогодні стрімко виводять на ринок компанії Ілона Маска, можуть до непізнаванності змінити як транспортну сферу так і енергетику.

Реклама: