"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Прогресс против "схем". Как Белая Церковь приучает власть в ProZorro

Прогресс против "схем". Как Белая Церковь приучает власть в ProZorro

Пятница, 10 июня 2016, 13:50 -
За последние два года в Украине произошел существенный антикоррупционный прогресс. Однако в большинстве украинских городов и городков чиновники не ждут перекрытия источников их дохода и уже сейчас нарабатывают системы защиты собственных интересов. (Укр.)

За останні два роки в Україні відбувся суттєвий антикорупційний прогрес.

Відкриваються реєстри власності, запроваджуються тендерні аукціони, виникають нові превентивні механізми, в онлайн-режимі відстежується рух державних коштів.

Очевидно, що така відкритість вступає в конфлікт з інтересами сотень маленьких "сімей", які "сидять" на бюджетних потоках і не звикли до публічного контролю.

Раніше "Українська правда" писала про надихаючий приклад боротьби з корупцією на місцях на прикладі селища Коцюбинське, що неподалік від Києва.

Реклама:

Тут 29-річна місцева активістка Ольга Матюшина, ставши мером, зуміла перекрити більшу частину каналів тіньового заробітку для місцевої "еліти".

Проте це лише одиничний приклад. У більшості українських міст і містечок чиновники не чекають перекриття джерел їх доходу і вже зараз напрацьовують системи захисту власних інтересів.

Все буде Є-дата

Біла Церква - найбільше та найзаможніше місто столичного регіону. Доходи місцевого бюджету за 2015 рік перевищили видатки більш ніж на 17 млн грн і сягнули 1,13 млрд грн.

На останніх виборах Білу Церкву очолив представник "Самопомочі" Геннадій Дикий. Активісти покладали на нього великі надії, але вони справдилися лише частково.

Найбільш гостро тут стоїть питання ЖКГ, адже прибирання міста, стан доріг чи утеплення будинків стосується кожного жителя.

На цих послугах свої статки підняло не одне покоління чиновників. "Схема" відома: роботи виконують або "свої" фірми, або підприємці, які віддають чиновнику частину коштів за перемогу в тендері. Заощадити громада в таких випадках не може.

Хто останнім часом облаштовує Білу Церкву за бюджетний кошт? Зрозуміти це нескладно - офіційний портал "Є-дата" дозволяє в онлайн-режимі простежити використання публічних коштів.

Для бліц-дослідження автори обрали контракти на суму понад 50 тис грн, які уклало управління ЖКГ Білоцерківської міської ради без тендерів у грудні 2015 року. Таких контрактів виявилося 17. Вони укладені з вісьмома фірмами на суму понад 1,6 млн грн. Платежі за відповідними угодами надійшли однією сумою у грудні.

Чому саме ці угоди обрані для дослідження? Вони ризиковані, адже зазвичай роботи у грудні не ведуться. Складно повірити, що в перший зимовий місяць підрядники примудрилися відремонтувати вулиці, дороги та прибудинкові території.

Реєстр компаній допоміг встановити власників згаданих фірм. Цілком очікувано, що серед щасливчиків ідентифікували місцевих політиків, їх родичів та друзів.

Так, найбільше коштів за грудень отримало ТОВ "Білоцерківське шляхово-експлуатаційне управління", яке належить сім'ї Костянтина Єфименка. Свого часу він був міністром транспорту в уряді Азарова, а нині - бізнесмен та меценат.

До слова, на останніх виборах саме Єфименко програв Геннадію Дикому. Протягом грудня БЦ ШЕУ зуміло освоїти понад 400 тис грн на ремонтах вулиць.

  Натисніть для збільшення

Так само без будь-яких тендерів бюджетні контракти в Білій Церкві отримує оточення колишнього народного депутата від ВО "Батьківщина", а нині лідера благодійного фонду "Рух молоді", Володимира Полочанінова.

Одна з компаній, яку небезпідставно вважають близькою до нього, називається ТОВ "Інжинірінг плюс". Простежити зв'язок просто: у 2010-2013 роках компанію очолював найближчий помічник Полочанінова, нині депутат від "Самопомочі" та голова бюджетної комісії Білоцерківської міськради Дмитро Поліщук.

Батько останнього перебував серед співзасновників підприємства, а сама компанія була зареєстрована в офісному центрі, який належав сім'ї колишнього депутата. Сума отриманих "Інжинірінгом плюс" коштів "під ялинку" - 55,6 тис грн.

Крім політичних мастодонтів, гроші з білоцерківського бюджету отримують і "дрібніші" політики. Наприклад, ТОВ "Тотус-сервіс" колишнього депутата-"регіонала"  Володимира Баранніка отримало 206,8 тис грн за ремонт ліфтів.

Серед інших бюджетних контрагентів - ПП "Велфарм" - 55,99 тис грн, ТОВ "Будівельна фірма "Компанія "Укренергопром" - 186,9 тис грн, ТОВ "Грін текнолоджіс" - 120 тис грн, ТОВ "Ф-арт плюс" - 337 тис грн, ПП "Юр'ївліфт" - 221,5 тис грн.

Нові політики бюджетними грошима теж не гребують. За даними порталу "Є-дата", в грудні 2015 року управління ЖКГ без тендеру уклало угоду з ПП "Будмаркет" на будівництво сміттєвих майданчиків загальною вартістю понад 428 тис грн.

Ця компанія належить новоспеченому меру Геннадію Дикому. Директором підприємства є його дружина. За словами Дикого, майданчики збудовані влітку 2015 року, коли він був "лише" депутатом міськради та очолював комісію ЖКГ.

Тутвиникає юридичний дисонанс. На яких підставах компанія здійснювала будівництво протягом 2015 року, якщо укладання договору, перерахунок коштів і закриття актів виконаних робіт відбулося наприкінці року? Це явне порушення чинного законодавства.

В оточенні Дикого наполягають, що будівництво майданчиків - то "благодійність".

"Для ПП "Будмаркет" це благодійна діяльність. У 2015 році підприємство збудувало 35 майданчиків, а кошти отримало лише за 24. Решта 200 тис грн не оплачувалася та оплачуватися не планується. Такою була домовленість підприємства та управління ЖКГ", - підкреслив заступник міського голови Валерій Гнатюк.

До слова, сім'я Диких також контролює місцевого монополіста з вивезення сміття - ПрАТ "КАТП-1028", для якого й оплатили сміттєві майданчики за бюджетний кошт.

Білоцерківські закупівлі "ПоЗорно"

Наприкінці січня представник виконкому та член місцевої "Самопомічі" Олег Турій опублікував деякі тези на тему "Чому в місті система ProZorro досі не запущена?".

Цей вчинок представника влади розцінили як відповідь на тиск громадськості, яка вимагала реалізації обіцянок мера. Пропозиції ж щодо співпраці в налаштуванні системи електронних закупівель чиновники відкидали, називаючи все інсинуаціями.

Трохи згодом, у квітні, юрист з команди Дикого заявив, що в Білій Церкві запустили електронні аукціони ProZorro. Буцімто, виконкому це не подобається, але звикають, громадськість радіє. Таке хизування одразу наштовхнулося на критику та насмішки.

Річ у тім, що офіційно Біла Церква перейшла на ProZorro ще взимку. Насправді ж чиновники вирішили вигадати велосипед з квадратними колесами.

Відразу після згаданого повідомлення Олега Турія у Facebook прес-служба міського голови поширила новину в соцмережах про видане розпорядження мера, згідно з яким з 1 лютого 2016 року бюджетні установи Білої Церкви будуть проводити всі "допорогові" закупівлі товарів тільки через ProZorro.

Проте тут є дві серйозні прогалини. Перша - під дію документа не потрапили комунальні підприємства, які безконтрольно витрачають мільйони. Друга - замовників зобов'язали закуповувати лише товари, виключаючи з системи придбання послуг та робіт.

Для управління ЖКГ, яке регулярно купує послуги з ремонту доріг, надавалася "індульгенція", яка дозволяла не користуватися електронними аукціонами.

На пропозицію місцевих експертів внести зміни у розпорядження щодо запровадження ProZorro влада вже четвертий місяць готує офіційну відповідь. Тільки на початку червня радник мера зазначив, що готовий проект рішення міськради, який повинен ввести послуги та роботи у систему ProZorro.

Втім, білоцерківські чиновники не зупинилися. В короткі терміни вони розробили та запустили власний сайт, на якому почали проводити власні електронні "допорогові" аукціони. Про цю систему знали хіба що кілька десятків осіб - жителів Білої Церкви.

Наприкінці лютого експертів зацікавили два торги. Інформацію про них можна було знайти на новоствореному ресурсі управління ЖКГ, що був покликаний підмінити систему ProZorro на допорогових торгах.

Чиновники вирішили купити послуги з поточного ремонту двох вулиць і встановлення пішохідних огороджень. В один день п'ять компаній, що представляють два бізнес-угрупування, розіграли між собою два тендери.

 Натисніть для збільшення

У першому випадку перемогло ТОВ "БЦ ШЕУ", у другому - ТОВ "Інжинірінг плюс". Тільки після втручання активістів в. о. очільника управління ЖКГ виставив учасників торгів на загальний огляд. Спочатку була опублікована лише кількість учасників та безпосередні переможці.

Ціна на той самий предмет закупівлі в однієї і тієї ж компанії значно відрізняється. Попередня змова - найлогічніше пояснення.

Сьогодні, після кількох місяців баталій в публічній площині, влада Білої Церкви нібито готова відмовитися від цієї платформи.

Борітеся - поборете

Ця історія типова для всіх невеликих українських міст. Сьогодні громадським активістам доступні ключові інструменти для контролю і тиску на недоброчесних чиновників. Треба тільки брати і користуватися.

Необхідно тиснути на владу і впроваджувати ProZorro, активно запрошувати на місцеві тендери та аукціони бізнесменів з усіх куточків України для стимулювання конкуренції і контролювати видатки міст через портал "Є-дата".

За допомогою численних реєстрів слід фіксувати чиновників-"перевертнів", щоб потім відганяти їх від "бюджетного корита". Також важливо передавати документи, що підтверджують факти корупції, новоствореним антикорупційним органам.

Тільки після локальних перемог над маленькими "сім'ями" українські міста забудуть про діряві дороги та побиті тротуари, що стали буденністю.

Матеріал підготовлено за фінансової підтримки Програмної ініціативи "Демократична практика" МФ "Відродження" в рамках проекту "Чесні тендери 2016"

Реклама: