Империя Facebook: дальше - только вниз?

Империя Facebook: дальше - только вниз?

Пятница, 29 января 2016, 13:00 -
В начале эры Facebook Цукерберг, казалось, предлагал миру новую свободную социальную сеть для всех, но сейчас это все меньше похоже на правду. Когда эта идея укоренится в умах критической массы пользователей, будет слишком поздно. (Укр.)

Першою насправді масовою соціальною мережею у світі став MySpace, але сьогодні про неї вже мало хто пам'ятає.

У світі сучасних медіаплатформ зміни відбуваються настільки швидко, що MySpace, мабуть, і не помітила наближення свого кінця.

У певний момент вона перестала надавати сервіс, який від неї очікували, і бути лідером інновацій.

"MySpace схожа на сайт 2004 року", - казали користувачі, які надали перевагу Facebook.

Реклама:

Виявляється, для соціальної мережі оцінка користувача - це все, що має значення.

Навіть якщо ми не живемо в часи нової спекулятивної бульбашки доткомів, хоча подібних свідчень вистачає, компанії народжуються, щоб стати лідерами, та йдуть у небуття, щоб назавжди спочити у базі даних великого хмарного сервісу.

Пам'ятаєте, AOL, Netscape, Nokia, Kodak? Це все лідери минулого. Що в них спільного? Вони були найкращими, але сліпими до змін та надто повільними, щоб їх очолити. Вочевидь, важко дивитися в майбутнє, якщо ти на вершині гори.

Зворотний відлік

Прогнозів щодо приреченості Facebook багато. Наступний особливо цікавий, і не тільки тому, що підготовлений дослідниками Принстонського університету, а й тому, що в ньому порівнюється розвиток соцмереж з поширенням епідемій. Дослідники стверджують, що Facebook, як і бубонна чума, зійде нанівець.

За даними вчених, які базуються на кількості пошукових запитів у Google, Facebook поширювався як інфекційне захворювання. Проте з часом люди стають все більш стійкими до нього, тому мережа може втратити левову частку активних користувачів до кінця 2017 року. За іншим сценарієм - до 2020 року.

У будь-якому випадку те, як ми використовуємо соцмережі, і те, для чого вони нам потрібні, швидко змінюється. Facebook стає пасивним центром соціальних взаємодій в інтернеті, принаймні на ключових ринках США та Великобританії.

Все частіше користувачі відвідують свої сторінки, щоб перевірити повідомлення, без активної взаємодії з іншими користувачами. Тимчасом дрібніші мережі та додатки для мобільних телефонів забирають все більшу частину аудиторії.

...і статистика

У компанії Facebook поспішили спростувати та висміяти дослідження, його методологію та авторів. Заявили, що з таким же успіхом зникнуть і абітурієнти університету. Однак все не так однозначно, як про це жартують у Facebook.

Компанія стикається з негативною демографічною тенденцією. З 2011 року по 2013 рік кількість підлітків - користувачів мережі скоротилася приблизно на 25%, тоді як кількість користувачів від 55 років і більше зросла на 88%. "Старіння" мережі навряд чи може бути ознакою майбутнього розвитку.

Іншою проблемою стає "розмивання" уваги користувачів. Якщо в 2012 році користувач Facebook в середньому був активний лише на 2,5 платформи соцмереж, то зараз він використовує 4,1 платформи.

За даними GlobalWebIndex - GWI - за перший квартал 2015 року, кількість активних користувачів Facebook за два роки знизилася з 53% до 42%. Facebook - єдина велика мережа, активне використання якої впало протягом 2014 року - мінус 9%.

Чому тоді Facebook продовжує звітувати про збільшення активного використання мережі? Як часто буває із статистикою, це питання визначень. Якщо порівняти дані GWI про відвідувачів та активних користувачів, то все стає зрозумілим.

Темпи відвідування залишалися стабільними, тоді як активність використання падала. Тож навіть якщо люди не почнуть знищувати аккаунти вже завтра, можна впевнено сказати, що взаємодія користувачів з мережею пішла на спад.

Facebook vs адепти вільного ринку

Однак проблеми можуть чекати на Facebook не тільки з боку користувачів.

Більшість маркетологів не впевнені, що їх маркетинг у Facebook ефективний. За дослідженням Global Web Index Social за перший квартал 2015 року, тільки 45% маркетологів вважали, що їх зусилля у Facebook працюють. Особливо погоджувалися з цим маркетологи, націлені на споживачів: 51% опитаних.

Як повідомляє digiday.com, у 30 найбільш залежних від мережі видань - The Huffington Post, Fox News, Buzzfeed - з січня по жовтень 2015 року трафік впав на 32%, а серед топ-10 - на 42,7%. Чим більше ресурс покладався на соцмережу, тим більшим було падіння. Проте Facebook знову спростовувала наявність проблеми.

Не секрет, що Facebook має чітку стратегію відтворення всього зовнішнього інтернету під брендом Facebook, щоб користувачам не було необхідності залишати "кордони" мережі. Це веде до необхідності для власників майже будь-якого бізнесу мати сторінку в мережі, щоб їх бізнес функціонував нормально.

Однак часто змінюючи алгоритми показу подій у стрічці новин, мережа знижує охоплення аудиторії для таких сторінок, змушуючи компанії платити за рекламу.

Схоже, Facebook намагається залишити єдиний шлях для зростання аудиторії компаній у мережі - тільки через рекламу. Стає все більш очевидним, що Facebook - це лише ще один рекламний майданчик, який насправді нічого не пропонує користувачам і все дорожче продає свої послуги рекламодавцям.

Монетизація може бути непростою справою, якщо у вас нема почуття міри.

Крах єдинорогів?

Труднощі Facebook можуть мати і зовнішні причини. Це може стати проблемою для всієї високотехнологічної галузі, якщо уявити, що на зміну доткомам прийшли єдинороги - стартапи, які оцінюються більш ніж 1 млрд дол.

На думку венчурного капіталіста Джима Бреєра, який інвестує з 1987 року та був свідком не одного економічного циклу, кінець нинішнього циклу з імовірністю 50% слід очікувати протягом одного-двох років.

Водночас мільярдер Марк Кубан, який заробив на бульбашці доткомів на початку 2000-х, встигнувши продати свою частину Broadcast.com за 5,7 млрд дол, також вважає, що сценарій повторюється, або буде набагато гірший сценарій.

Він пише, що занепокоєний високими очікуваннями від стартапів. На думку автора, якщо минулого разу технологічна бульбашка поховала гігантів - Broadcast.com, AOL, Netscape, - то цього разу це можуть бути Uber, Twitter і Facebook.

Крім того, додає він, індекс технологічного ринку Nasdaq знаходиться близько до рівнів краху доткомів. Хоча багато аналітиків вважає, що зараз галузь більш зріла, питання залишається відкритим, особливо коли на ринку є всі ознаки бульбашки.

Не останньою причиною нинішнього буму технологічних компаній стала ера дешевих грошей після початку програми кількісного пом'якшення в США.

Цей час вже добіг кінця. Тепер компаніям доведеться довести, що їх бізнес-модель може існувати в умовах конкурентного ринку, а не тільки тоді, коли в них інвестували мільйони задовго до їх прибуткової роботи.

Цукрова гора для Цукерберга

Багатомільярдна капіталізація Facebook майже повністю залежить від величезної бази користувачів мережі та очікування невпинного зростання, що компанія і намагається показувати кожен квартал. Проте у світлі перерахованих факторів майбутнє компанії не здається таким вже безхмарним.

Якщо процес накопичення та утримування користувачів піде у зворотному напрямку, це може швидко призвести до важких наслідків.

На початку ери Facebook Цукерберг, здавалося, пропонував світу нову вільну соціальну мережу для всіх, але зараз це все менше схоже на правду. Коли ця ідея вкорениться в умах критичної маси користувачів, буде занадто пізно.

Як і будь-яка імперія, Facebook охоче стає все більш зарегульованою системою, забуваючи, що її влада і багатство в кінцевому підсумку походить від користувачів системи, а отже, може бути відкликана у будь-який момент.

Можливо, не слід очікувати краху Facebook "найближчими днями", але якщо побудувати графік для будь-якої системи, то можна побачити тенденцію: якщо рухатися вгору вже нема куди, залишається лише один шлях.

Реклама: