Правительство "второго пришествия". Что они сделали в 2015 году

Правительство "второго пришествия". Что они сделали в 2015 году

Вторник, 29 декабря 2015, 09:00 -
Заслуживает ли этот Кабмин отставки? Заслуживают ли этого отдельные министры? ЭП подвела итоги работы министерств экономического блока. К объектам исследования мы также добавили Национальный банк.(Укр.)

Майже рік тому парламент затвердив програму діяльності другого Кабінету міністрів Арсенія Яценюка на 2015-2016 роки. Це сталося 11 грудня.

Навколо цієї дати останнім часом витало багато чуток, зокрема і те, що недоторканність уряду закінчиться разом з термінами дії програми. А також, що її невиконання - це формальний привід для відставки Кабміну.

Але цього, як відомо, не сталося.

По-перше, довгоочікуваний звіт уряду навіть не був запланований. Так, ЗМІ анонсували, що міністри разом з прем'єром у звітуватимуть про виконану роботу.

Реклама:

Втім з незрозумілих причин формат цього заходу був переглянутий. Замість повноцінного звіту, за яким теоретично мало б постати питання про відставку Кабміну, в порядку денному був вказаний так званий "день уряду в Раді".

Тобто, не могло бути й мови про внесення на розгляд Ради рішення про довіру або відставку Кабміну.

По-друге, навіть жорсткого допиту не вийшло з тієї причини, що з легкої руки вже колишнього депутата БПП Олега Барни засідання перетворилося на цирк. Квіти, борцівські прийоми та бійки в парламенті перебили за рейтингом всі негативні новини, що стосуються дій прем'єра та його оточення.

Зараз риторика "БПП" і "Народного фронту" зводиться до того, що уряд жодним чином не можна відправляти у відставку. Найпоширеніша "страшилка" - цього не можна робити, оскільки Кабмін повинен завершити підготовку податкової реформи і держбюджету на 2016 рік, інакше Україна не отримає черговий транш від МВФ.

Чи заслуговує цей Кабмін на відставку? Чи заслуговують на це окремі міністри або можливо прем'єр-міністр? Ймовірно, "Фактор Барни" і позиція міжнародних "стейкхолдерів" дасть Арсенію Яценюку фору ще в кілька місяців.

 Фото zbruc.eu

Хоча не секрет, що з реформами в цьому році не склалося - їх рівень виконання був дуже низьким за підсумками дев'яти місяців, про що ЕП вже писала. За цей час мало, що змінилося, так як реформатори були активними переважно тільки в першій половині року.

Саме на це період припадають дві основні реформи, які пройшли успішний шлях від регуляторного акту до безпосереднього виконання - підвищення тарифів на газ для населення і патрульна поліція.

Як змінився за останній рік Індекс моніторингу реформ читайте тут.

Загалом питань нагромадилось багато як до самих міністрів, так і до роботи міністерств в цілому. ЕП попросила дати оцінку роботі уряду профільних журналістів, які слідкували за окремими міністерствами. До об'єктів огляду ми також долучили Національний банк. 

Історія 1

Історія 1

Історія 1

Історія 1

Історія 1

Історія 1

Реклама: