E-commerce в Украине: развитие, несмотря на кризис

E-commerce в Украине: развитие, несмотря на кризис

Вторник, 27 октября 2015, 14:40 -
В мире все большую долю рынка электронной коммерции отвоевывает так называемая мобильная коммерция, то есть онлайн-покупки через мобильные устройства. И здесь Украина движется в ногу с миром. (Укр.)

Глобальний ринок електронної комерції щорічно зростає.

Цьому сприяє все глибше проникнення інтернету у різних регіонах та зростання онлайн-продажів на існуючих ринках.

Український ринок e-commerce перебуває лише на етапі становлення, водночас має значний потенціал для розвитку.

Ринок електронної комерції в Україні, за даними Ekos Global, у 2014 році становив 1,6 млрд дол, у Польщі - 4,7 млрд дол, у Росії - 17,5 млрд дол.

Реклама:

За прогнозами Української асоціації директ-маркетингу, у 2015 році обсяг ринку електронної комерції в доларах скоротиться приблизно на 45% до 1,1 млрд.

Падіння продажів у вітчизняних онлайн-магазинах пояснюється девальвацією гривні та скороченням купівельної спроможності громадян. Частково через це триває переорієнтація на зарубіжні онлайн-магазини, зокрема, китайські.

Прогноз об’єму ринку e-commerce, мільярдів доларів

Джерело: Українська асоціація директ маркетингу

Утім, 2015 рік для українського e-commerce не пройде без позитиву. Принаймні - завдяки прийняттю довгоочікуваного закону "Про електронну комерцію", який, як очікується, усуне багато проблем та відкриє нові можливості для розвитку ринку.

Вписати в закон

У більшості країн питання регулювання електронної комерції давно вирішене. У США акти, що регулюють сектор, з'явилися ще у 1990-х - на початку 2000-х років.

"Україна прийняла такий закон однією з останніх. Перший закон про електронну комерцію з'явився у 1996 році, до цього e-commerce існував лише років п'ять.

Росія і Казахстан прийняли закон теж раніше, ніж Україна. Але в РФ закон приймався зверху вниз, і з цим законодавством досі воює бізнес. У нас навпаки - бізнес і був автором закону, що помітно з деяких формулювань", - відзначає адвокат ІТ та медіа-права компанії "Юскутум" Дмитро Гадомський.

Прийняття закону про електронну комерцію є подією, яку не один рік очікували учасники ринку. Документ, зокрема, врегульовує порядок укладання угод в електронній формі. На переконання експертів, акт виведе бізнес із сірої зони економіки та стимулюватиме інвесторів вкладати гроші у сектор.

"Головне досягнення для бізнесу - угоди у електронній формі прирівняні до угод у письмовій формі. Закон також визначає угоди, які не можуть укладатися в електронній формі. Це угоди щодо нерухомості та інші угоди, що вимагають нотаріального завірення, угоди за участі держави та угоди, що регулюють сімейні стосунки", - розповідає керуючий партнер ЮК "Пруденс" Руслан Кальницький.

Фото mmr.ua

Закон детально описує процедуру укладення угоди в електронній формі, зокрема, пропозицію, прийняття, укладання, підписання та виконання. Закон сприятиме зменшенню документообороту, відзначають юристи, адже він дозволяє продавцям використовувати електронні документи як первинні документи.

Ще одним позитивним пунктом є введення в склад учасників електронної комерції посередників та розмежування відповідальності між ними та продавцями послуг.

"Полегшить життя інтернет-магазинам момент, пов'язаний з дотриманням вимог закону "Про захист персональних даних". Закон гарантує отримання автоматичної згоди покупця при вході в інформаційну систему на право магазину обробляти його дані", - зауважує юрист.

Незважаючи на позитиви, закон потребує доопрацювання. За словами Кальницького, документ виводить із сфери діяльності операторів доставки. "Це не обґрунтовано, адже вони беруть безпосередню учать у реалізації. Крім того, закон не передбачає особливостей угод в окремих сферах", - відзначає експерт.

На думку виконавчого директора ICT Competence Center Яніки Мерило, для інвесторів важливе не стільки прийняття закону, а його дієвість. "Є багато законів, які не працюють", - підкреслює вона.

Мобайл наступає

У світі все більшу частину ринку електронної комерції відвойовує так звана мобільна комерція, тобто онлайн-покупки через мобільні пристрої.

За даними французької компанії Criteo, у третьому кварталі 2015 року 35% усіх трансакцій в e-commerce припадало на мобайл-сектор. З часом ця тенденція, за оцінками Criteo, лише поглиблюватиметься, і вже в кінці 2015 року за допомогою смартфонів та планшетів здійснюватиметься 40% угод у секторі.

Частка "мобільних" трансакцій в e-commerce у другому та третьому кварталах 2015 року

 Джерело: Сriteo

Тут Україна рухається в ногу зі світом. Зростають як частка мобільних відвідувачів на українських сайтах, так і процент замовлень та покупок з мобільних пристроїв. Відсоток користувачів, які заходили на сайти з мобільного телефона, виріс з 29,6% у січні 2015 року до 34,6% у жовтні 2015 року.

Частка "мобільних" відвідувачів на українських сайтах у 2015 році

 Джерело: Ukrainian E-commerce Congress 2015, рейтинг сайтів LiveInternet, 44 239 українських сайтів

"Останній квартал є найактивнішим у контексті продажу мобільних пристроїв. На початок 2016 року отримаємо проникнення на рівні 40%. За 2016 рік оператори обіцяють покрити 3G всю територію України, тож ще через рік проникнення мобайл буде на рівні 50%", - каже директор з розвитку Admixer Іван Федоров.

За словами генерального директора Olx.ua Сергія Гапоченка, половина відвідувачів з України заходять на сайт з мобільних пристроїв. Мова йде про мобільні додатки, мобільні версії і всі типи мобільних пристроїв, пояснює він.

В Україні частка замовлень та покупок з мобільних пристроїв у 2013 році становила лише 4%, однак вже у 2015 році даний показник підскочив до 14%. Аналітики прогнозують, що у 2016 році ця цифра може сягнути 20%. За словами Гапоченка, кожне третє оголошення на Olx.ua подається з мобільного пристрою.

Драйвери зростання

Крім нового закону, посприяти розвитку електронної торгівлі в Україні можуть й інші процеси, наприклад, розширення способів оплати для покупців.

"В Україні мінімум 3 млн людей платять картками в інтернеті. Коли вони прийдуть в e-commerce? Коли в інтернет-магазинах з'явиться можливість платити карткою. Зараз українці за допомогою карток купують більше за кордоном, ніж усередині країни", - зауважує директор з розвитку Portmone.com Тарас Волобуєв.

На думку гендиректора ФК "Центр фінансових рішень" Катерини Мелеш, збільшити обсяги продажів онлайн-торгівлі могла би більш активна співпраця інтернет-магазинів з установами, які можуть надати покупцям кредит.

"Зараз в кредит в інтернеті здійснюється лише кілька відсотків покупок від загальної їх кількості. Позики можуть дати багато переваг інтернет-магазину, що ми уже спостерігаємо. Це, зокрема, зростання продажів на 5-10% та збільшення рівня середнього чека на 20-25%", - розповідає  Мелеш.

Важливу роль у зростанні онлайн-продажів також відіграє проникнення інтернету в регіонах України. За даними компанії EY, цей показник за 2015 рік порівняно з 2014 роком збільшиться з 46% до 49%. Іншими словами, робити покупки онлайн теоретично зможуть ще півтора мільйона громадян.

Драйверами зростання e-commmerce також можуть бути розширення мережі логістичних компаній та розвиток платіжних систем.

 Джерело: огляд "Ринок електронної комерції України", EY

Реклама: