Великолепная пятерка. Крупнейшие зерновые экспортеры сезона

Великолепная пятерка. Крупнейшие зерновые экспортеры сезона

Четверг, 6 августа 2015, 14:02 -
Крестьяне намолотили 63 миллиона тонн зерна, и более половины этого объема торговцы уже продали за рубеж. В тройку самих больших трейдеров не попала ни одна иностранная компания. В прошлом сезоне таких было две. (Укр.)

Недавно фінішував черговий маркетинговий рік* для зернового ринку.

Цей сезон, як і попередній, приніс кілька рекордів.

Війна і карколомне падіння економіки не позначилися на його підсумках.

По-перше, сезон 2014-2015 років став рекордним за обсягом зібраного врожаю зерна в країні.

Реклама:

За даними Мінагрополітики, українські селяни, без урахування Криму, зібрали майже 63,8 млн тонн зерна.

Це майже на 3% більше, ніж за попередній маркетинговий рік. Той рік також був рекордним - Україна зібрала близько 63 млн тонн збіжжя.

По-друге, у сезоні-2014-2015 Україна експортувала рекордний обсяг хліба.

Незважаючи на нестабільну ситуацію в країні, зернотрейдери продовжували штурмувати зарубіжні ринки. Робили вони це, судячи з усього, вдало. За офіційними даними, за кордон було відвантажено 34,8 млн тонн зерна.

Агентство "АПК-інформ" оприлюднило рейтинг "зернових" експортерів. У трійку не потрапив жоден іноземний торговець. У попередньому сезоні їх було двоє.

Найбільшим експортером, як і в попередньому сезоні, стала компанія Олексія Вадатурського "Нібулон". За даними її прес-служби, у 2014-2015 МР компанія поставила на зовнішні ринки 4,2 млн тонн зернових та олійних культур.

"У планах компанії на наступні маркетингові роки - збільшення обсягу відвантаження до 5 млн тонн. У першу чергу - за рахунок таких перспективних ринків збуту як Китай та Іран", - повідомила прес-служба компанії.

У цьому сезоні "Нібулон" відкрив кілька нових напрямків: Китай, Таїланд і Мексика. Остання заслуговує окремої уваги з огляду на географічну віддаленість країни та наближеність провідних сільгоспвиробників - США та Аргентини. Ці країни традиційно мають сильні позиції на ринку західної півкулі.

% від загальноукраїнського експорту

На другому місці, за даними "АПК-інформ", - Державна продовольчо-зернова корпорація України - ДПЗКУ. Вона потрапляє у список провідних зернотрейдерів другий рік поспіль. Друга сходинка - найкращий її результат з часу створення.

Якщо більшість учасників рейтингу роками вкладали кошти у розвиток експортної інфраструктури, то ДПЗКУ тримається на адміністративних "підпорах".

Як відомо, у 2012 році компанія домовилася з Експортно-імпортним банком Китаю про надання кредиту на 1,5 млрд дол, який планувалося використовувати на закупівлю зерна для його експорту за торговими угодами з КНР.

У держкорпорації заявляють, що в сезоні-2014-2015 оператор експортував близько 2,7 млн тонн зерна, у тому числі 1,6 млн тонн кукурудзи.

Зрештою, успіхи державного зернотрейдера обмежуються лише рекордними поставками. Її фінансові результати - одні з найгірших серед держпідприємств. У 2014 році ДПЗКУ опинилася у п'ятірці найбільш збиткових держкомпаній.

Останнім часом вона часто потрапляє у корупційні скандали. З ДПЗКУ за два роки вивели близько 250 млн дол. Гроші переважно осідали на рахунках офшорних компаній, які "забували" розрахуватися з корпорацією за поставлене зерно. Виводили кошти у 2013-2014 роках.

Експорт пшениці, 2014-2015 МР, % від загальноукраїнського експорту

Замикає трійку лідерів компанія колишнього народного депутата від БЮТ і Партії регіонів Андрія Веревського "Кернел-трейд". Група компаній "Кернел" почувала себе непогано при минулій владі, не скаржиться на життя і зараз.

Веревський був куратором Полтавської області у БЮТ, а після поразки Тимошенко на виборах-2010 перейшов до "регіоналів". За зраду власник "Кернелу" отримав від влади "бонус": гарантію збереження бізнесу і можливість примножувати статки.

Експорт кукурудзи, 2014-2015 МР, % від загальноукраїнського експорту

У рейтингу експортерів "Кернел" на третьому місці, а от у списках агрофірм, яким відшкодовують ПДВ, дітище Веревського завжди на першому місці.

Так, за шасть місяців 2015 року "Кернел-трейд" отримала з бюджету майже 2 млрд грн. Такими результатами не може похвалитися жодна компанія галузі. Результат найближчого переслідувача - 642 млн грн.

Експорт ячменю, 2014-2015 МР, % від загальноукраїнського експорту

До першої п'ятірки експортерів зерна також увійшли компанії Louis Dreyfus Commodities та Glencore. Загалом же кількість підприємств-експортерів збіжжя зросла порівняно з попереднім МР більш ніж у 3,5 разу - з 374 до 1 346.

Незважаючи на песимістичні прогнози міжнародних експертів щодо нового сезону, Мінагрополітики демонструє оптимізм. На думку чиновників, Україна намолотить 60 млн тонн зерна і продасть за кордон 34-37 млн тонн збіжжя.

* - маркетинговий рік - МР - триває з 1 липня до 30 червня

Реклама: