Золотой век Ставицкого: порочный круг

Золотой век Ставицкого: порочный круг

Среда, 21 января 2015, 10:02 -
После сделки с "Межигорьем" Ставицкий осознал: государственные интересы можно легко принести в жертву частным. Вернувшись в "Надра", он превратил государственную компанию на часть бизнес-империи своей семьи и ее партнеров. (Укр.)

Закінчення. Початок статті читайте тут.

За іронією долі, процес дематеріалізації акцій "Надр" був розпочатий за участі Едуарда Ставицького.

Будучи головою Держгеонадр та за сумісництвом головою наглядової ради компанії, саме він схвалив таке рішення.

Скоріш за все, в ході підготовки до цієї процедури працівники компанії виявили, що ще у 2007 році повинен був відбутися, але не відбувся, додатковий випуск акцій.

Реклама:

Як видно з витягу з протоколу засідання наглядової ради "Надр" від 4 листопада 2011 року, відповідальним за проходження усіх формальностей у процесі дематеріалізації та додаткового випуску акцій "Надр" був керівник юридичної служби Держгеонадр Олег Миргородський.

Натисніть для збільшення

Він, вочевидь, не був чужою людиною для Ставицького, адже коли той обійняв посаду керівника Міненерго, Миргородський очолив юридичну службу відомства.

Натисніть для збільшення 

Джерело: Українська правда 

Взагалі у цей період "Надрами" управляли лише близькі до Ставицького люди.

Головним бухгалтером у 2010-2011 роках та за сумісництвом членом правління був Максим Шишлов. Він входив до правління компанії ще у 2007 році, коли там уперше з'явився Ставицький. Також Шишлов був радником голови правління "Надр" Ставицького з фінансово-економічних питань.

Посаду головного бухгалтера Шишлов залишив після переходу на посаду директора ТОВ "Надра Олеська". Це товариство було засноване НАК "Надра України" і сумнозвісним "СПК-геосервіс".

У 2011 році до складу правління компанії "Надра України" увійшов Ігор Солом'яний, що змінив Миргородського на посаді керівника юридичної служби "Надр". Солом'яний передусім цікавий посадою, яку він обіймав до "Надр": директор ТОВ "Юридична фірма "Бізнесюрсервіс".

Це маловідома фірма, але згідно з біографією екс-міністра екології Олега Проскурякова, у 2008-2010 роках він був заступником директора цієї компанії. Також варто нагадати історії з сином Ставицького Станіславом та довіреністю на ім'я киянки Людмили Солом'яної на "представлення його інтересів" в Україні.

Джерело: Слідство.Інфо

В той же час Станіслав Едуардович перебуває у Парижі та повертатися, вочевидь, не збирається. На основі і цього зв'язку можна припустити, що сім'ї Ставицьких та Солом'яних знаходяться у тісних стосунках.

Втім, варто повернутися до інших членів "команди молодості" екс-міністра енергетики. Проскурякова справедливо вважають молодшим бізнес-партнером Ставицького, який "успадковував" за останнім усі посади, починаючи від голови правління НАК "Надра України" і закінчуючи кріслом очільника Мінекології.

Так, до складу наглядової ради компанії входив Сергій Головін, який після переходу Ставицького до Міненерго очолив ДАК "Чорноморнафтогаз".

До речі, після приходу людини Ставицького у "Чорноморнафтогаз" ТОВ "Голден деррік" почало брати участь та перемагати у тендерах відомої дочки "Нафтогазу". До того "Голден деррік" паразитувало, як правило, лише на "Надрах".

Олександр Щукін у 2010 році був виконуючим обов'язки заступника голови правління НАК "Надра України". У 2011 році пішов за Ставицьким спочатку в Держгеонадра, потім - в Міністерство енергетики на посаду начальника Департаменту організаційного забезпечення діяльності міністра енергетики.

Однак найбільш цікавою людиною у цій "талановитій команді" виявився член наглядової ради "Надр" та головний спеціаліст з питань протидії корупції Держгеонадр Володимир Дроботя.

Він відомий тим, що, будучи директором офшорної компанії Paramount Industries Limited (Беліз), викупив у ТОВ "Ярд-шиппінг" та ТОВ "Еліттранссервіс" будівлі по вулиці Володимирській, 34. Це саме ті будівлі НАК "Надра України", які Ставицький пустив з молотка разом з "Межигір'ям".

Натисніть для збільшення

Цікаво, що після чергового приходу Ставицького на посаду керівника "Надр" наглядову раду компанії чекали значні зміни - і за формою, і за наповненням.

Якщо у 2007 році наглядова рада компанії налічувала десять осіб, серед яких були не лише представники Мінприроди, а й інші урядовці, то з 2011 року наглядова рада налічувала лише п'ять осіб. Серед них були лише представники Держгеонадр, яке очолював спершу Ставицький, а потім Проскуряков.

Як випливає з проведеного авторами розслідування, "Надра України" з 2010 року фактично стали частиною бізнес-імперії Едуарда Ставицького та його партнерів.

Ця ситуація, можливо, не унікальна, але її не зовсім доречно порівнювати, наприклад, із ситуацією навколо "Укрнафти".

Структури Ігоря Коломойського володіють значною часткою у її капіталі. Це дозволяє олігарху використовувати весь "арсенал" корпоративного впливу, бо корпоративний конфлікт закладений у природу такої форми організації бізнесу.

Напевно, взявши участь в оборудці з "Межигір'ям", Ставицький усвідомив: державні інтереси можна легко принести в жертву приватним. Отримавши чергову можливість повернутися у "Надра", він перетворив компанію, 100% акцій якої належить державі, у частину бізнес-імперії своєї родини та її партнерів.

Нарешті, наприкінці 2014 року "Голден деррік" через Окружний адміністративний суд Києва зуміла повернути собі двадцять родовищ, що були відібрані указами №78 та №79 Держслужби геології та надр.      

Натисніть для збільшення

Своєю чергою державні чини через суд підтвердили законність розриву договору між НАК "Надра України" та "Голден деррік" щодо права на частку участі у спільній діяльності на Сахалінському родовищі.

Війна компаній Ставицького проти державних установ тільки почалася, і спрогнозувати результат корпоративних двобоїв не візьметься ніхто.

Олександр Лємєнов - юрист ЦПСА, Влад Роменський - журналіст

При підготовці статті використані матеріали Каті Каплюк, Максима Опанасенка та "Громадське.ТВ"

Реклама: