Дерегуляция министерств в Украине?

Дерегуляция министерств в Украине?

Пятница, 12 декабря 2014, 15:08 -
Сокращение количества министерств могло бы стать частью дерегулирования. Однако коалиция решила сохранить все министерства и ввести одно новое. (Укр.)

26 жовтня 2014 року був обраний новий склад Верховної ради України.

Приблизно місяць потому п'ять партій парламенту сформували коаліцію і призначили новий уряд, що складається з прем'єр-міністра і 17 міністрів.

У політичних програмах сторони взяли на себе зобов'язання виконати економічні та інституційні реформи, серед яких дерегулювання є одним з головних пріоритетів.

Скорочення кількості міністерств могло б стати частиною дерегулювання. Однак коаліція вирішила зберегти всі існуючі міністерства і ввести нове Міністерство інформаційної політики.

Реклама:

VoxUkraine.org провів ненаукове і спрощене опитування у соцмережі Facebook на тему, які міністерства в Україні можуть і повинні бути ліквідовані в рамках дерегулювання. Це було ненаукове опитування, оскільки аудиторія FB не була випадковою.

Опитування було концептуально спрощеним, тому що воно не дозволяло респондентам відповідати, пропонуючи або об'єднати або реорганізувати міністерства.

Це опитування було відкрите для всіх користувачів мережі Facebook і для всіх користувачів, які підписалися або поставили like сторінці VoxUkraine, їх друзям і друзям членів VoxUkraine. Було отримано 159 відповідей більш ніж за десять днів.

Ось результати.

Які міністерства можуть і повинні бути ліквідовані? Респонденти могли вибрати стільки опцій, скільки вони вважали за потрібне.

1. Міністерство молоді та спорту - 71,7%.

2. Міністерство регіонального розвитку - 69,8%.

3. Міністерство екології - 55,3%.

4. Міністерству культури - 53,5%.

5. Міністерству інфраструктури - 50,9%.

6. Міністерство сільського господарства - 42,8%.

7. Міністерство соціальної політики - 34%.

8. Міністерство економіки - 32,1%.

9. Міністерство енергетики - 27%.

Решта міністерств: Міністерство юстиції - 7%, фінансів - 7%, закордонних справ - 2%, внутрішніх справ - 5%, охорони здоров'я - 12%, освіти - 10%, оборони - 4%.

Чітко незрозуміло, що саме цей рейтинг відображає, але один з можливих варіантів - це ступінь задоволеності населення роботою того чи іншого міністерства, який переплітався з громадським сприйняттям їх важливості. У будь-якому разі, цікаво зауважити, що міністерства можна розділити на три групи.

Перша група, яку можна назвати профільними міністерствами, включає в себе міністерства юстиції, фінансів, закордонних справ, внутрішніх справ, оборони, охорони здоров'я та освіти.

Ці міністерства отримали дуже низькі оцінки, це хороший знак, - між 4% і 12%. Ці міністерства забезпечують та виконують основні функції для існування України.

Друга група, яку можна назвати обслуговуючими міністерствами, включає в себе міністерства енергетики, економіки, соціальної політики та сільського господарства. Вони отримали проміжні оцінки від 27% до 43%.

Ці міністерства вважаються важливими завдяки частці респондентів, у той час як інші або незадоволені їх роботою, або вважають, що виконувані ними функції не є важливими.

Нарешті, найбільш проблематичною є група міністерств, які отримали вище 50%, а також до 70% голосів.

Це вказує на те, що громадськість або не розуміє функцій цих міністерств, або вкрай незадоволена їх роботою, або вважає, що вони можуть бути реформовані, об'єднані або підпорядковані іншим міністерствам з метою підвищення їх ефективності.

Незалежно від інтерпретації, результати свідчать про те, що міністерства відрізняються за кількістю підтримки з боку громадськості, і що ці відмінності можуть бути значними.

Це може стати в нагоді для вивчення причин невдоволення структурою та роботою міністерств, які посіли перші шість місць в списку. Такий аналіз може запропонувати оптимальний шлях реструктуризації міністерств.

Скільки міністерств є в інших країнах, і що це за міністерства? У Росії функціонує 21 міністерство, в Китаї - 20, у Грузії - 19, в Польщі - 17, у Німеччині - 15, у США - 15. Таким чином, 17 міністерств - це прийнятна кількість.

Профільні міністерства - юстиції, фінансів, закордонних справ, внутрішніх справ, охорони здоров'я, освіти, оборони - функціонують у всіх цих країнах.

Обслуговуючі міністерства - енергетики, економіки, соціальної політики, сільського господарства - присутні у всіх цих країнах, за винятком міністерства енергетики в Китаї та Польщі, і це в поєднанні з міністерством економіки в Німеччині.

Решта міністерств - спорту, регіонального розвитку, інфраструктури, екології, культури - функціонують у багатьох, але не у всіх країнах.

У США робота з охорони навколишнього середовища проводиться на відомчому рівні, в Польщі нема міністерства регіонального розвитку, в Грузії поєднано функції регіонального розвитку та інфраструктури в одному міністерстві, в Китаї та США нема міністерства спорту, у США нема міністерства культури.

Фото utr.tv

Цікавий факт: усі ці міністерства, крім міністерства інфраструктури, відсутні у Німеччині. У Китаї нема міністерства охорони здоров'я, але є Національна комісія з питань охорони здоров'я.

Виявляється, що існуюча структура міністерств не відрізняється від структури Китаю, Росії, Грузії та Польщі, в той час як трохи відрізняється від структури міністерств у Німеччині та США.

Нарешті, у Грузії функціонує Міністерство з питань діаспори, Міністерство у справах вимушено переміщених осіб з окупованих територій, біженців і розселення, з питань євроінтеграції та взаємодії.

В той же час у Росії функціонують міністерства Криму і Далекого Сходу. З іншого боку, Міністерство інформаційної політики функціонує тільки у Росії та Китаї.

Таким чином, низка міністерств в Україні відповідають тим, які функціонують в інших країнах. Крім того, за винятком Міністерства інформаційної політики, характерними є і види міністерств.

Тим не менш, у тих випадках, коли відповіді опитування вказують на схвалення роботи міністерств громадськістю, уряд і громадськість можуть отримати певний зиск, зрозумівши, чому міністерства спорту, регіонального розвитку, екології та культури мають такий високий рівень незадоволення їх роботою.

VoxUkraine.org

Реклама: