Почему ФГИ блокирует строительство авиахаба (обновлено)

Почему ФГИ блокирует строительство авиахаба (обновлено)

Вторник, 7 октября 2014, 10:43 -
Потенциальные инвесторы убеждены: кроме склонения к взятке есть еще одна причина безосновательного затягивания руководством фонда реализации проекта аэропорта в Узине: конкуренция с подобным российским проектом. (Укр.)

ОТ РЕДАКЦИИ. На связь с редакцией вышел представитель Фонда госимущества.

По его словам, в данном проекте был ключевой недостаток, о котором никто не решался говорить вслух.

Проект хаба выглядел как коммерческий, но продвигался в интересах так называемой "лужниковской группы".

Так называют российских бизнесменов, среди которых - экс-вице-спикер Госдумы РФ Александр Бабаков.

Реклама:

Дальнейшее продвижение этого проекта в нынешнем виде (склонение Фонда госимущества к передаче аэродрома в долгосрочную аренду) может привести к возникновению угрозы для безопасности Украины. В такое сложное время оно чревато установлением контроля Российской федерации над авиабазой "Узин".

Авиабаза "Узин" - важный объект оборонного комплекса страны, расположен всего в 70 км от Киева. Взлетно-посадочная полоса аэродрома после ремонта позволит принимать самолеты любого класса и грузоподъемности.

По словам чиновника, механизм установления контроля над базой "Узин" в свое время лоббировал владелец группы "VS Energy" Александр Бабаков в интересах опального Кремлю владельца Черкизовского рынка (Москва) Тельмана Исмаилова. Последний планировал через имеющиеся связи в Китае организовать поставки дешевых товаров в Украине и их последующая продажа на рынках Харькова и Хмельницкого.

В 2009 году Фонд госимущества провел конкурсы на право аренды на 49 лет авиабазы ​​"Узин". Их победителями стали "Ист-Вест транспорт групп" и "Узин Транс". Однако более детальное изучение чиновниками Фонда структуры учредителей этих компаний показало, что они контролируются Бабаковым через своих представителей в Украине.

Владимир Путин и Александр Бабаков. Фото alexanderbabakov.com

Сомнения в прозрачности проведения конкурсов по аренде авиабазы ​​вызвало то, что "Ист-Вест транспорт групп" и "Узин Транс" прошли процедуру государственной регистрации только за месяц до проведения конкурсов, никогда не работали в сфере авиации и даже не находятся по заявленным юридическим адресам.

Интересен также факт определения стоимости арендованного имущества, которая составляет всего 229 тыс грн (аренда помещения средних размеров в Киеве). Взлетно-посадочную полосу оценили как отдельные бетонные плиты. Это позволило избежать действующих правил, потому что факты аренды взлетно-посадочных полос в Украине отсутствуют - они являются стратегическими объектами.

Договоры аренды авиабазы ​​"Узин", утвержденные в том числе и судом, не выгодны государству. Так, установлены даты, с которых будет взиматься арендная плата за использование базы. Но в то же самое время, подписание договоров в предложенном виде позволит арендаторам длительное время проводить ремонты, реконструкции, поиск суборендаторов, не платя при этом ничего в государственную казну.

Кроме того, договорами предусмотрена компенсация государством всех расходов арендаторов на реконструкцию или ремонт авиабазы ​​в случае расторжения отношений аренды по тем или иным причинам. Существуют подозрения, что эти положения договоров разработаны для дальнейшей легализации хищения государственных средств.

Учитывая все выше изложенное, поручению Правительства от 19 февраля 2009 года ФГИ остановил процедуру реализации сомнительной схемы аренды авиабазы ​​"Узин". Конечно же, это не удовлетворило российскую сторону, и она многократно обжаловала решение в судах.

Во время судебных тяжб, законодательство Украины сильно изменилось. В частности, статьей 5 Закона "О приватизации госимущества" введен запрет на приватизацию и аренду аэродромов.

Именно это и стало последним рубежом Фонда госимущества в судебном противостоянии с российской стороной, которое продолжается до сих пор.

По словам представителя ФГИ, чиновники в условиях войны не решатся отдавать стратегический аэродром под Киевом в руки частной структуры, связанной с Москвой. Однако официально этот мотив не может быть озвучен, в связи с чем действия Фонда выглядят похожими на саботаж.

К сожалению, даже несмотря на наличие военного конфликта с Россией, шансы Фонда госимущества отстоять интересы государства в суде не так уж велики. Странным образом, в этот вопрос включились несколько народных депутатов, которые наверняка должны знать, кто является настоящим владельцами двух выше названных компаний.

Отчуждение авиабазы ​​"Узин" близ столицы Украины может привести к ухудшению обороноспособности страны.

А тем временем, компания одного из украинских бизнес-партнеров Александра Бабакова с названием ЧП "АК-47" уже охраняет авиабазу "Узин". Теоретически, уже сегодня мало что препятствует приземлению военных самолетов РФ под Киевом.

Просим читателей учесть этот важный момент при прочтении данного текста.

***

Хто відповість за те, що протягом п'яти років гальмується будівництво в Узині на Київщині антитерористичного центру з підготовки охоронців для УДО?

Чому не збудовано сучасний Міжнародний вантажний аеропорт на базі колишнього аеродромного комплексу "Узин"?

Чому державна скарбниця не дорахувалася 130 млн грн? Чому не створені тисячі робочих місць в Узині?

Спеціальна контрольна комісія Верховної ради з питань приватизації 9 серпня 2014 року вирішила, що відповідати за це повинні керівники Фонду держмайна.

Депутати стверджують, що шостий рік поспіль ФДМ штучно гальмує підписання договору оренди на деякі об'єкти аеродромно-технічного комплексу "Узин" з переможцями конкурсу ТОВ "Іст-вест транспорт-груп" та ТОВ "Узин транс".

Це при тому, що конкурс проводив сам фонд і він же визнав його законним.

Натисніть для збільшення

Переможці конкурсу не можуть вкласти у розвиток бізнесу на території колишнього військового об'єкта 1,2 млрд дол. Меморандум про співпрацю переможці конкурсу підписали з Київською обласною держадміністрацією.

Парламентська комісія спрямувала відповідні звернення до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Вищого господарського суду, а також прем'єр-міністру.

Комісія заявляє про корупційну складову у роботі фонду і наполягає на об'єктивній перевірці силовими структурами ситуації навколо створення Міжнародного аеропорту "Узин", враховуючи заяви переможців конкурсу "про намагання отримати неправомірні вигоди" (цитата з рішення комісії), тобто хабара.

У зверненні до прем'єра Арсенія Яценюка члени комісії наполягають на неможливості перебування на посаді в. о. голови ФДМ Дмитра Парфененка і його заступників, які були призначені урядом Миколи Азарова.

Будівля регламентних робіт. Тут і далі фото автора

"Як показала перевірка, здійснена робочою групою комісії під головуванням народного депутата Едуарда Леонова у співпраці з комітетом з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (очолює Віктор Чумак), керівництво ФДМ понад п'ять років ухиляється від оформлення договорів.

При цьому не виконуються судові рішення, у тому числі Вищого господарського суду, ігноруються висновки транспортної прокуратури, подання Мін'юсту, звернення нашої комісії. Цим поставлено під загрозу реалізацію унікального за масштабами інвестиційного проекту", - сказано у зверненні комісії до прем'єра.

Комісія фокусує увагу Яценюка на проекті будівництва Міжнародного вантажного аеропорту "Узин" на базі колишнього аеродрому. У цьому об'єкті зацікавлене командування повітряних сил ЗСУ.

У своєму зверненні до Верховної ради від 28 серпня 2014 року командувач Повітряних сил генерал-полковник Ю. Байдак заявляє таке.

"Командування зацікавлене у відбудові та реконструкції колишнього аеродромно-технічного комплексу "Узин" не за рахунок кошторису Міноборони. За існуючими керівними документами воно зможе його використовувати в особливий період".

Та ж будівля

Мається на увазі, що під час війни Міноборони може використовувати такі об'єкти без згоди власника. В умовах агресії з боку Росії це особливо актуально.

Голова парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак стверджує, що керівництво ФДМ використовує сфальсифіковані дані про переможців конкурсу, намагаючись приховати свої злочинні дії та уникнути карної відповідальності за порушеними МВС справами.

"Фонд не виконує умови конкурсу, спонукаючи орендаря до давання хабара. Крім того, СБУ має інформацію, що розмір хабара, який вимагали працівники фонду, сягає десятків мільйонів доларів", - сказав Чумак у присутності заступника голови фонду Ігоря Миронюка. Останній не спростував це звинувачення.

Виступаючи на засіданні комісії, Миронюк спростовував звинувачення депутатів щодо завданої державі шкоди на 130 млн грн. Він повідомив, що інвестори повинні були сплачувати за оренду після завершення будівництва нових об'єктів.

Проте ця заява чиновника викликала протест з боку присутніх. Більшість з них знайома з конкурсною документацією. Там сказано, що плата за оренду повинна надходити до бюджету держави відразу після підписання договору оренди, не чекаючи спорудження міжнародного аеродрому.

Депутати назвали дезінформацію Миронюка спробою уникнути відповідальності.

З огляду на військову агресію з боку Росії згадані парламентські комітети активізували зусилля над створення аеропорту "Узин". "Відразу ж почалася метушня з боку фонду з метою приховати свої злочинні дії. Про це я можу заявити у будь-якій інстанції", - сказав Чумак.

За його словами, СБУ та Генпрокуратура повинні провести більш жорстке розслідування і суворого покарати нинішніх керівників фонду, які підписували більшість документів, що блокували договір оренди.

Фонд держмайна у судовому порядку намагається спростувати звинувачення парламентської комісії у штучному гальмуванні підписання договору оренди. З цією метою 16 вересня ФДМ подав до Вищого господарського суду касаційну скаргу у справі про оренду аеродромно-технічного комплексу в Узині.

Суд прийняв її у провадження, повідомлення фонд на своєму сайті.

За даними ФДМ, Вищий господарський суд 17 вересня 2014 року зупинив виконання рішення Господарського суду Києва від 15 лютого 2014 року, яким було зобов'язано ФДМ укласти договір оренди комплексу в Узині з переможцями конкурсу до з'ясування нових виявлених обставин.

Вартове приміщення штабу

Історія судової тяганини

Роботи над створенням Міжнародного вантажного аеропорту почалися відразу після того, як у вересні 2005 року в. о. прем'єра Юрій Єхануров видав розпорядження про передавання 180 одиниць майна аеродромно-технічного комплексу "Авіаційна база "Узин" до сфери Управління державної охорони.

Цей потужний комплекс налічував 300 об'єктів, інженерних мереж, гаражів, складів, сховищ, аварійних електростанцій, котелень, казарм. Їх вартість уже ніхто не оцінить, адже більшість майна розграбовано.

Це була одна з найбільших авіабаз колишнього СРСР. В Узині базувався бомбардувальний авіаполк, який припинив свою діяльність 1993 року. Літаки, здатні нести крилаті ракети на відстань до 2 500 км та скидати атомні бомби, були знищені. Тисячі людей втратили роботу, населення міста скоротилося удвічі.

За ініціативою Київської облдержадміністрації 2008 року уряд доручив зацікавленим міністерствам та відомствам розглянути можливість створення там Міжнародного вантажно-пасажирського аеропорту "Узин".

Будівля аварійної енергетики

З цією метою у січні 2009 року Фонд державного майна за погодженням з Міністерством транспорту та зв'язку провів конкурс на право оренди 14 об'єктів комплексу. Переможцем стали згадані "Іст-вест транспорт-груп" та "Узин транс", що входять до складу холдингу "Укрінвестфорум".

Ці компанії запропонували найбільшу місячну орендну плату порівняно із стартовою ціною, а також зобов'язалися виконати низку інших умов конкурсу, зокрема, створити Антитерористичний центр з підготовки охоронців.

"Переможці конкурсу - українські та американські підприємства. Ми не відмовляємося від своїх інвестиційних намірів, незважаючи на втрачені роки", - повідомив ЕП президент "Укрінвестфоруму" Юрій Литвиненко.

За його словами, укладено низку угод, в тому числі з іноземними компаніями, про розвиток потужних виробництв в Узині. Також у травні 2013 року підписано меморандум про співробітництво з Київською облдержадміністрацією.

Штаб

До слова, центр планували збудувати до 2011 року. Крім того, в Узині переможці конкурсу хотіли виробляти побутову електротехніку та товари широкого вжитку.

Київська ОДА переконує уряд у доцільності побудови в Узині сучасного технопарку, створення умов для використання інноваційних технологій. Лише за перші три роки у місті планувалося створити 50 тис робочих місць.

Тимчасом ФДМ, затвердивши переможців у 2009 році, договір не підписав.

Гальмування почалося з того, що депутат Валерій Писаренко, який згодом був виключений з фракції БЮТ за підтримку Партії регіонів, подав запит щодо законності проведення конкурсів. В результаті прем'єр Юлія Тимошенко у лютому 2009 року зупинила підписання договору оренди.

Спеціальна контрольна комісія парламенту з питань приватизації звернулася до Генеральної прокуратури та СБУ з проханням перевірити законність проведеного конкурсу та відповідність проекту інтересам держави.

Злітна смуга

Перевірки тривали кілька місяців, але ні Генпрокуратура, ні СБУ не знайшли у діях ФДМ порушень законодавства при проведенні конкурсу.

Крім того, Міністерство транспорту та зв'язку і Управління державної охорони підтвердили, що майно колишньої авіабази перебуває у жалюгідному стані і без залучення інвесторів його використання неможливе.

Проте фонд не підписав договір оренди. Переможці конкурсу звернулися до Господарського суду Києва з позовом до ФДМ про спонукання укласти договір оренди. Суд задовольнив позов інвестора. Вищий господарський суд у 2010 році залишив рішення суду першої інстанції без змін. Рішення набрало чинності.

Втім, Фонд держмайна проігнорував ухвалу і звернувся до Верховного суду з касаційними скаргами про скасування рішення суду першої інстанції.

Відбулися 72 судові засідання. Останнім рішенням стала постанова Вищого господарського суду від 19 квітня 2012 року. Позовні вимоги ТОВ "Узин транс" суд задовольнив повністю. Фонд і далі ігнорував судові рішення, хоча законодавство трактує їх невиконання як злочин, що вимагає покарання.

Натисніть для збільшення

Російський слід?

Переможці конкурсу переконані: крім спонукання до хабара є ще одна причина безпідставного затягування керівництвом фонду реалізації проекту аеропорту в Узині: конкуренція з подібним російським проектом.

Поблизу Бєлгорода планується створити схожий вантажний хаб для впорядкування вантажних потоків з Азії до Європи та США, оминаючи Україну.

В Узині мають намір збудувати потужний авіахаб площею понад 3 тис га з сучасною інфраструктурою, до якої входили б авіабаза і система митних терміналів для обробки вантажів.

Планувалося також збудувати спеціальну промислову зону з кількома великими виробництвами, у якій діятиме система складів, гаражів та доріг з метою забезпечення рівномірного транспортного навантаження. Однак спрогнозувати подальшу долю проекту в державі, пронизаній корупцією, непросто.

"Якби не ця ситуація в Україні (війна. - ЕП), інвестори припинили б свою діяльність та компенсували збитки через міжнародні суди. Однак сьогодні для них ця справа стала принциповою", - повідомила ЕП консультант Спеціальної контрольної комісії парламенту з питань приватизації Наталія Соколовська.

Звернення президента "Укрінвестфоруму" до голови комітету Верховної ради з питань боротьби з організованої злочинністю містить імена людей, яких він підозрює у хабарництві: народний депутат Валерій Писаренко та заступник голови Фонду держмайна Ігор Миронюк.

"Нас, українських та американських громадян, намагаються виставити як "російське олігархічне угруповання", яке хоче перетворити Узин у Черкізовський ринок. Нібито ми плануємо використовувати в інтересах Росії колишній аеродромний комплекс, який начебто досі в ідеальному стані", - пише Литвиненко.

Незважаючи на відсутність договору оренди, інвестори вже вклали чималі суми у консервацію об'єктів. Однак якщо договір оренди не буде підписано, вони обіцяють домагатися компенсації завданих збитків.

Реклама: