Средний класс: призрак или реальность

Средний класс: призрак или реальность

Четверг, 9 января 2014, 07:48 -
"Канадский средний класс не может позволить себе покупать лобстеров, "Шанель" или "Бентли". Зато эти люди спокойно идут в театр или на концерт, ни на мгновение не задумываясь, хватит ли им на это денег. В Украине таких немного". (Укр.)

Хто належить до середнього класу в Україні?

Більшість людей, відповідаючи на це питання, стверджує, що його в Україні нема.

З поняттям "середній клас" асоціюється достойний рівень життя: гарна освіта, кар'єрні перспективи, можливість подорожувати, придбати житло і автомобіль.

Що ж насправді таке "середній клас"?

Реклама:

Якщо від загальної кількості населення відняти найбагатших та бідняків, і вважати cереднім класом решту, вийде нісенітниця.

За українським законодавством, бідні люди - це населення з доходом до 600 грн на місяць. Невже зарплата 1 тис грн свідчитиме про належність до середнього класу? Очевидно, ні.

Але це радше питання недолугості українського законодавства. Поняття середнього класу має міжнародні визначення. Наприклад, Світовий банк для позначення людей середнього класу використовує діапазон доходу 2-13 дол на добу. У 2011 році Африканський банк розвитку стверджував, що третина африканців увійшли до середнього класу за критерієм доходу 2-20 дол на день.

Якщо ж дві третини середнього класу в Африці заробляли 2-4 дол на добу, то чи не є ця цифра ознакою глибокої бідності для розвинених країн? І чи достатньо цієї суми для нормального життя в Україні? Зрозуміло, що середній клас визначає не лише рівень доходу, а й купівельна спроможність та можливості населення.

В Україні, на жаль, нема єдиного підходу до визначення середнього класу, які і масштабних досліджень на цю тему. Водночас держава не надто переймається стимулюванням зростання такого важливого для економіки прошарку суспільства.

Хоча, звісно, соціологи та маркетологи володіють цим знанням. Так, в соціологічній практиці відокремлюють кілька підгруп середнього класу. Наприклад, більшість представників цього прошарку відносять до так званого lower middle class. Це люди, які здатні не лише витрачати зароблене на їжу та одяг, але інколи купляють собі більш коштовні речі. Принаймні, в Україні саме на цей прошарок орієнтовані акції "купуй смартфон за 30 платежів" та усі інші програми розстрочки.

Існує також upper middle class. Це люди, що можуть мати дохід кілька сотень тисяч доларів на рік, із розрахунку на родину. Вони можуть мати власні будинки, яхти. Зазвичай, це високоякісні менеджери, які тим не менш є найманими працівниками.

Десь посередині між ними знаходиться власне niddle middle class. Це ті люди, які зазвичай асоціюються з середнім класом в нашій уяві.

Такий різний середній клас

Глобальний середній клас буде різко зростати, кажуть міжнародні експерти. За одним з досліджень, він може становити 50% населення у світі у 2030 році порівняно з 29% у 2008 році. За іншими прогнозами до середнього класу за цей період можна буде віднести навіть дві третини населення планети.

Фото УП

За звітом Міжнародної організації праці "Глобальні тренди зайнятості-2013", частка бідного населення у світі падає, тоді як частка середнього класу впевнено зростає. Зокрема, середній клас та люди з рівнем достатку, вищим, ніж у середнього класу, становлять 41,6% населення світу порівняно з 23% десять років тому.

МОП прогнозує, що кількість працівників, які класифікуються як середній клас і вище, до 2017 року може зрости ще на 309 млн осіб, при цьому частка працівників середнього класу підніметься до 51,9%.

Втім, у найбагатшій країні світу США ситуація з середнім класом насторожує. Під час рецесії багато людей втратили роботу. Навіть ті, з ким цього не трапилося, не мають гарантій зайнятості та не відчувають впевненості у майбутньому.

Економічне пожвавлення у Штатах влітку 2013 року не допомогло. Ціни на газ ростуть, економічний підйом сповільнюється, бракує 12 млн робочих місць.

Про вимирання середнього класу пише і європейська преса. Ударом для цієї категорії населення стали жорсткі податкові режими, від яких європейці тікають у держави, де не такі драконівські платежі.

Середній клас у світі, млн осіб

Регіон

2009

2020

2030

млн осіб

%

млн осіб

%

млн осіб

%

Північна Америка

338

18

333

10

322

7

Європа

664

36

703

22

680

14

Центральна і південна Америка

181

10

251

8

313

6

Азійсько-тихоокеанський регіон

525

28

1 740

54

3 228

66

Африка на південь від Сахари

32

2

57

2

107

2

Близький схід та північна Африка

105

6

165

5

234

5

Світ

1 845

100

3 249

100

4 884

100

Особливо тривожною є картина із середнім класом в Італії, Іспанії та Греції, де різко падає рівень заощаджень населення, люди втрачають робочі місця, а підприємці переносять бізнес за межі цих країн.

Дослідження свідчать про зростання середнього класу протягом останніх років у Африці. За даними Африканського банку розвитку, кількість представників цього класу з 1980 року до 2010 року виросла на 34% і сягнула 313 млн осіб.

Аналітики Світового банку відзначають активне зростання середнього класу у Латинській Америці і Карибському басейні. За оцінками, середній клас в регіоні  збільшився із 103 млн осіб у 2003 році до 152 млн осіб у 2009 році.

Феномен Індії та Китаю

Економісти сподіваються, що зростаючий середній клас буде стимулювати споживання та інвестиції, а також стане важливим чинником економічного зростання в країнах, що розвиваються. Саме середньому класу держав з висхідним ринком присвячене дослідження компанії Ernst&Young.

На думку експертів цієї міжнародної компанії, визначальна роль у зростанні середнього класу країн, що розвиваються, належатиме Китаю та Індії.

"У Китаї живе близько 150 млн людей, що заробляють від 10 до 100 дол на добу. Оскільки Китай продовжує зростати і впроваджувати економічні реформи, ми очікуємо, що протягом наступного десятиліття понад 500 млн китайців можуть увійти до глобального середнього класу", - йдеться у звіті E&Y.

Фото УП

До 2030 року, переконані експерти, близько 1 млрд людей у Китаї належатимуть до середнього класу - до 70% від прогнозної чисельності населення.

Середній клас в Індії значно менший, ніж у Китаї: 50 млн осіб або 5% населення. "Ми прогнозуємо, що протягом наступного десятиліття ця група буде неухильно зростати, досягнувши 200 млн осіб до 2020 року", - зазначають експерти.

Поява нового середнього класу, купівельна спроможність якого буде близькою до купівельної спроможності розвинених держав, створить величезні можливості для бізнесу у висхідних країнах. Яскраво таку тенденцію можна простежити на прикладі китайського автомобільного ринку, пишуть експерти.

Поява багатого середнього класу в цих країнах також відкриє ринки фінансових послуг або послуг у сфері охорони здоров'я на нових територіях. Інші висхідні ринки також зростатимуть. Наприклад, число сімей з доходом понад 50 тис дол на рік у Мексиці та Бразилії у 2020 році досягне 7,1 млн та 9,4 млн відповідно.

Бути чи не бути

В Україні за різними оцінками середній клас становить 5-30% населення. Найменшою ця цифра є тоді, коли середній клас розраховували виходячи з наявності активної політичної позиції громадян.

Частка середнього класу у загальній кількості населення України, %

2008

2009

2010

2011

2012

28,5

23,6

29,1

22,2

23,6

Джерело: GFK Omnibus

Дослідницька компанія GFK Ukraine визначає поняття "середній клас" не лише за рівнем доходу. На її думку, важливими є також певні спосіб мислення та поведінка на ринках, включаючи ринок праці, освіту та усвідомлення себе середнім класом.

Цікаво, що за останнім критерієм людей, які відносять себе до цієї категорії, значно більше, ніж 30%, - майже половина усього населення.

"Громадяни можуть мати тіньові доходи. Не виключена і хибна ідентифікація. Взагалі більшість українців культурно почуваються європейцями. У їх уяві поняття середнього класу - позитивне, тож зрозумілим є бажання прикрасити реальний стан", - пояснюють феномен у Дніпровському центрі соціальних досліджень.

Відрізняються і суми доходів, які визначають належність до середнього класу.

У GFK, наприклад, нижньою межею входження у цю категорію вважають дохід 4 815 грн на місяць на одну особу.

За словами експерта Інституту демографії та соціальних досліджень Людмили Черенько, людина, аби вважатися середнім класом, мусить заробляти 4-5 тис грн.

Найголовніше - це ідентифікація себе як середнього класу, тобто свідомої групи, чого в Україні поки що нема, додає вона.

Фото Влада Соделя

"В Україні середній клас, на жаль, дуже незначний. Ще сумніше те, що протягом останніх чотирьох років ця категорія населення втратила "вагу", - зауважує аудитор канадської компанії Charlton & Company Максим Сулімов.

Який дохід в Україні можна вважати доходом середнього класу, оцінити важко, але приблизно - це зарплата 800-1400 дол на людину на місяць, додає експерт.

В Україні особливості середнього класу вивчають небагато установ. За останнім дослідженням GFK, рівень середнього класу в українському суспільстві протягом останніх років змінювався, але не виходив за межі 22-30%.

Найбільше представників середнього класу проживає у столиці - 51% від загальної кількості населення, найменше - на півночі України - 15%. Також "середняки" переважно зосереджені у містах-мільйонниках - 35%, у селах їх найменше - 11%.

Під час дослідження були визначені цікаві особливості цієї групи. Наприклад, представники середнього класу є раціональними та схильними витрачати гроші. Також середній клас більш оптимістичний у важкі часи. Люди цієї категорії найчастіше пробують щось нове, наприклад, нові продукти харчування.

Частка середнього класу у регіонах України, %

Київ

Південь

Схід

Захід

Центр

Північ

51

24

24

17

17

15

Джерело: GFK Omnibus

Міжнародна компанія Ernst&Young спільно з виданням Forbes розраховують так званий Індекс доходів середнього класу. Хоча автори рейтингу беруть за основу методологію GFK, у розрахунках використовується рівень зарплат до оподаткування, тому беруться доходи не менше ніж 5 876 грн на місяць.

Так, останній Індекс доходів середнього класу показав, що доходи середнього класу в Україні порівняно з 2007 роком виросли на 14%. При цьому лідерами за темпами зростання виявилися Київ та Харків - 25% і 19%, а Донецьк і Дніпропетровськ пасуть задніх - 2% і 1% відповідно.

Різні оцінки експертів та відсутність масштабних досліджень наштовхують на думку, що наразі середній клас - досить примарна категорія. Тимчасом без нього не може існувати жодна розвинена країна. Звісно, влада не зможе створити середній клас, але, без сумніву, мусить стимулювати його зростання.

"Рецепти зростання добре відомі: створення умов для розвитку малого бізнесу, стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності підприємств. Такі можливості дало б підписання угоди про асоціацію України з ЄС", - відзначають у Дніпровському центрі соціальних досліджень.

Фото УП

Поки що в Україні, кажуть учасники ринку, не найкращі умови для ведення бізнесу: фіскальний, податковий, адміністративний тиск, захмарні ставки за кредитами.

Також в Україні порівняно низький відсоток витрат на науку: на одного дослідника - 15 тис дол, що утричі менше, ніж у Росії. Більше того, реальне фінансування науки істотно нижче, ніж передбачений законодавством рівень 1,7 ВВП.

Ще однією важливою умовою для формування середнього класу є створення таких умов, у яких людина може бути впевненою у завтрашньому дні: освітні програми, програми з працевлаштування молоді, житлові програми.

"Якщо порівняти українські реалії з канадськими, то важко не помітити різниці. Найголовнішою ознакою середнього класу в Канаді є відсутність надмірних переживань і страху", - каже Сулімов. Цей фактор обумовлюється рівнем доходу середнього класу населення цієї країни, додає експерт.

"Канадський середній клас не може дозволити собі купувати лобстерів, фуагра, "Шанель", "Діор" чи "Бентлі". Однак ці люди можуть спокійно обирати між відвіданням театру чи концерту, ні на мить не замислюючись, чи вистачить їм на це коштів. В Україні таких небагато", - підкреслює Сулімов.

Реклама: