Скруджи мира заплатят сполна

Скруджи мира заплатят сполна

Четверг, 12 декабря 2013, 00:29 -
Пришло время богатым вернуть часть денег туда, где они их и взяли. Иначе конфискации вкладов, такие как на Кипре, станут обычным делом.

Платники податків можуть незабаром зіткнутися з фіскальним шоком, який буде гірший за будь-який біржовий крах.

"Скруджам світу", вочевидь, доведеться звикати до вищих податків на доходи фізосіб і перестати очікувати, що капітал оподатковуватиметься за нижчими ставками, ніж праця.

МВФ у доповіді "Фіскальний монітор" стверджує, що оподаткування заможних дає значний потенційний дохід при відносно невеликих витратах.

Фонд очікує, що в розвинених країнах відношення держборгу до ВВП досягне історичного максимуму - 110% - у 2014 році. Це на 35% вище, ніж у 2007 році.

Реклама:

Цікаво, що податок на багатство протягом останніх десятиліть неухильно знижувався. У 1990 році половина країн ОЕСР мала такі податки. До 2000 року ця частка становила трохи більше третини. У 2010 році такий податок залишився тільки у Франції, Норвегії та на рівні кантонів у Швейцарії.

Однак світова фінансова криза змушує одні країни знову його вводити, а інші - задуматися над введенням. Так, Ісландія, яка скасувала податок у 2006 році, знову запровадила його у 2010 році на обмежений термін. Іспанія також тимчасово відновила податок на багатство у вересні 2011 року.

Недавно довелося ввести податок на капітал Кіпру. Це було зроблено в рамках угод з ЄС про надання країні допомоги. У США після завершення дії закону про зниження податків федеральний податок на прибуток зріс з 35% до 39,6%.

Те, що МВФ називає "максимізацією доходів через збільшення податку на прибуток", добре показує, наскільки ці ставки можуть піднятися. За розрахунками фонду, середній рівень максимізації для найбільших економік країн ОЕСР становить близько 60%, що набагато вище за існуючі рівні.

Для США це збільшення може сягнути від 56% до 71%. Це набагато більше, ніж зараз - 45%. На думку МВФ, підвищення верхньої ставки до 70%, де вона була до зниження податків при Рейгані, дало б найбільший дохід - 1,25% ВВП.

У Франції вдалося проштовхнути збільшення податку до 75% на дохід вище 1 млн євро. Японія також робить кроки з підвищення податків, хоча вони поки не спрямовані лише на багатих.

Звичайно, тільки ці заходи не повернуть найбільші економіки світу до прийнятного рівня боргу. Цього можна досягнути лише через значне економічне зростання.

Фото wordpress.com

МВФ вважає, що підвищення податку на 10% у єврозоні допоможе повернути рівень державного боргу до передкризового. Якщо для когось таке зростання здається непомірним, то треба згадати недавні події на Кіпрі. Тут власники депозитів на суму, більшу за 100 тис євро, втратили до 100% своїх вкладів.

Найбільше непокоїтися повинні японські громадяни, які мають один з найбільших рівнів заощаджень у світі. Коли державний борг становить 240% ВВП, це  співвідношення більш ніж удвічі більше, ніж було на Кіпрі.

В Україні фінансова криза останніх років призвела до швидкого зростання держборгу. Приватизація як джерело його фінансування вичерпала свій потенціал, а зовнішні запозичення залишаються під великим питанням. Уряду доведеться шукати інші інструменти для обслуговування боргу. Один з них - фіскальний.

Оподаткування розкоші може поповнити бюджет, зменшивши розрив між прошарками населення і перенісши податкове навантаження з праці на капітал. Також можна очікувати зниження спекулятивного споживання та спрямування коштів на виробничі цілі в реальний сектор економіки.

Правда у тому, що податок на багатство, де він існує, становить невелику частину від загального обсягу податкових надходжень. У країнах ОЕСР цей обсяг становить максимум 1% від їх загального об'єму, тому місце для маневру точно є.

Хай там як, та світ починає розуміти: в умовах постійного зростання рівня глобальної заборгованості підходи до оподаткування доведеться змінювати. Можливо, настав час багатим повернути частину грошей туди, де вони їх і взяли. Інакше конфіскації вкладів, такі як на Кіпрі, стануть звичайною справою.

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!