"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Сколько стоит оборона правительственного квартала

Сколько стоит оборона правительственного квартала

Вторник, 10 декабря 2013, 09:43 -
Фото внутренних войск МВД
Если предположить, что в правительственном квартале находится 1000 солдат, прапорщиков и офицеров внутренних войск, несложно подсчитать общую стоимость общественного порядка - 8156000 гривен, или почти 1 млн долларов. Это без учета транспортных услуг, питания, лекарств, очистки биотуалетов и прочего.

На воїна внутрішніх військ чинним законодавством покладений широкий спектр суспільно важливих завдань: охорона атомних станцій, іноземних представництв, конвоювання засуджених.

Через неадекватні дії "Беркуту" вся відповідальність за громадський порядок лягла на плечі внутрішніх військ.

ЕП вже підрахувала, скільки коштують послуги бойовиків в спортивних штанях. В середньому - 1 тис грн на день за голову або 100 тис грн за роту "тітушок". Тепер постає питання: скільки коштує охорона урядового кварталу солдатами внутрішніх військ?

Відповідно до статті 14 закону "Про міліцію", працівники МВС мають право застосовувати спеціальні засоби для захисту життя громадян, для самозахисту, а також від нападу для відбиття нападу на будівлі.

Реклама:

Перелік спеціальних засобів для охорони громадського порядку наведений у правилах застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, затверджених постановою Ради міністрів УРСР від 27 лютого 1991 року.

До таких належать засоби індивідуального захисту:

- шоломи, бронежилети протиударні та броньові щити;

- засоби активної оборони: гумові та пластикові кийки, наручники, електрошокові пристрої, гумові снаряди несмертельної дії, ручні газові гранати, патрони з газовими гранатами, балончики, патрони, гранати та інші спецзасоби з препаратами сльозоточивої та дратівної дії;

- засоби забезпечення спеціальних операцій: пристрій для примусової зупинки автотранспорту "Еж-М", ранцеві апарати "Облако", світлошумова граната "Заря", світлошумовий пристрій "Пламя", патрони з гумовою кулею "Волна-р", водомети, бронемашини та інші транспортні засоби;

пристрої для відкривання приміщень, захоплених правопорушниками.

Фото thekievtimes.ua

За даними розрахунків до кошторисів 2013 року та за інформацією з сайту "Державних закупівель", для внутрішніх військ регулярно купують:

- балони газові "Терен-4М" разом з чохлом за 43 грн за пару;

- сльозогінні гранати "Терен 6" за 225 грн за штуку;

- світлошумові гранати "Терен 7" за 172 грн за штуку;

- палиці гумові ПР-73М 200 грн за штуку;

- наручники БРМ-92 252 грн за штуку;

- жилети розвантажувальні та бронежилети "Корсар-4" - 240 та 1 500 грн за штуку відповідно;

- захист на коліна та лікті спеціальний за 250 грн за штуку;

- щити протиударні - 594 грн за штуку;

- шоломи протиударні - 547 грн за штуку;

- протигази загальновійськові - 996 грн за штуку;

- рації Kenwood TK 3000 M2 - 2 тис грн за штуку.

Таким чином, озброєння для одного лише солдата внутрішніх військ під час охорони громадського порядку коштує 7 019 грн.

Фото 0564.ua

В середині 2012 року МВС на тендері придбало:

- чорну зимову форму для внутрішніх військ - 637 грн за штуку;

- черевики з високими берцями - 250 грн за пару;

- плащ-накидку - 250 грн за штуку.

Повне екіпірування солдата МВС коштує для платників податків 8 156 грн.

Якщо припустити, що в урядовому кварталі знаходиться 1 тис солдатів, прапорщиків та офіцерів внутрішніх військ, нескладно підрахувати загальну вартість громадського порядку - 8 156 000 грн або майже 1 млн дол без урахування транспортних послуг, харчування, ліків, очищення біотуалетів.

Фото lb.ua

Солдатське здоров'я як ціна оборони

Як показали першогрудневі події біля Адміністрації президента, солдатам строкової служби МВС не вистачило спецзасобів для охорони порядку. Оборонялися внутрішні війська "голими руками".

Треба з сумом констатувати, що охорона громадського порядку, крім грошової ціни, має ще й ціну людського здоров'я.

Юрій Бутусов, очевидець подій та людина, яка власним тілом прикривала солдатів від божевільного натовпу, поставив логічне питання: чому на першу лінію виставили солдатів внутрішніх військ та міліціонерів без протигазів та щитів?

Тимчасом у 2012-2013 роках міністерство Віталія Захарченка витратило мільйони бюджетних гривень на нове спорядження. За даними сайту "Державні закупівлі" тільки у 2012 році МВС купило 4 800 щитів на 2,85 млн грн та 3 710 протигазів за 3,7 млн грн.

Часткову відповідь на питання Бутусова можна знайти у згаданих правилах застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку.

Згідно з ними, рішення про застосування спеціальних засобів приймає службова особа, відповідальна за забезпечення громадського порядку, або керівник конкретної операції.

Отже, є конкретна відповідальна особа, яка прийняла рішення про те, що попереду будуть стояти молоді солдати без щитів і протигазів.

Бульдозер з роздратованим натовпом не миттєво з'явився під АПУ. За повідомленнями свідків, грейдер приїхав з Майдану разом з іншою технікою, яку використовували для встановлення "йолки".

Везли цю техніку працівники КП ШЕУ Деснянського району по вулиці Інститутській, яка веде до Банкової. Хоча техніку можна було провести по вулиці Грушевського.

Коли громадяни побачили, що техніка наближається до АПУ, дорога була перекрита автотранспортом. Тож у командуючого обороною АПУ був час забезпечити солдатів щитами та протигазами. Але цього не було зроблено.

Грейдер таки проїхав до АПУ. Вели його хлопці в масках, які, за припущеннями МВС, були провокаторами від угрупування "Братство". За даними МВС, постраждало щонайменше 120 міліціонерів та солдатів строкової служби.

Той самий бульдозер. Фото з екаунту Олега Панкова у "В контакте"

Хто заплатить за використання спецзасобів всупереч правилам

Глава МВС Віталій Захарченко досі не дав комплексної оцінки подіям, що відбулися під Адміністрацією президента.

Натовп тоді розігнали сльозогінним газом. Причом, його застосували, знаючи, що солдати внутрішніх військ не одягнули протигазів. Труїли своїх.

Після побоїща "Беркути" із свіжими силами розпочали "зачистку", під час якої жорстко лупцювали і провокаторів, і екстремістів, і журналістів. Останні згодом стали головними обвинуваченими - на журналістів влада намагається покласти відповідальність за події під АП.

На численних відео зафіксовані звірства. Як і вночі на Євромайдані, людям професійно побили голови, обличчя, нирки.

Хоча правила встановлюють і норми застосування кийків: забороняється завдання ударів гумовим кийком по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах; пластиковим на зразок "тонфа" - по голові, шиї, сонячному сплетінні, ключичній ділянці, низу живота, статевих органах, нирках, копчику.

Ось відео розгону першого Євромайдану, які сколихнули увесь світ. Люди дізналися про звірячий характер "беркутівців". До речі, жоден з них не покараний і досі.

А ось відео побоїща на вулиці Банковій.

За словами затриманих, "беркутівці" ставали на голову і робили фото.

У правилах для міліціонерів же сказано, що після застосування спеціальних засобів працівники міліції зобов'язані в найкоротші строки забезпечити подання потерпілим необхідної допомоги, повідомляючи лікарям і медичним закладам, який засіб застосовано в кожному конкретному випадку.

Відповідно до статті 12 закону "Про міліцію", про застосування спеціальних засобів та будь-які ушкодження громадян працівник міліції негайно доводить до відома безпосереднього начальника для сповіщення прокуророві.

Тобто у начальника "Беркуту" ще 1-2 грудня мала бути інформація про те, хто і як бив громадян. Така ж інформація вже має бути у прокурорів. Тому трохи дивно виглядає те, що досі не оприлюднено список відсторонених від служби "беркутівців".

Фото Катерини Наумець ‏@CNaumets

Повинен відповісти і керівник операції під АПУ. Бачачи радикальні настрої у натовпі, він виставив на першу лінію молодих солдатів без щитів і дав команду застосувати газ, коли солдати не одягнули протигази.

Нарешті, відповідно до правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку відповідальність за організацію роботи із забезпечення законності застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку покладається на міністра внутрішніх справ.

За всіма правилами цивілізованих країн та просто людяності він уже давно повинен був піти у відставку.

Фото з екаунту operkor.wordpress.com

* * *

Автор не є експертом з безпеки та громадського порядку. Автор у жодному разі не намагається применшити провину людей, які 1 грудня порушили закон.

* * *

Перс-служба внутрішніх військ спростовує участь військовослужбовців у силовій операції на Майдані незалежності вночі 30 листопада 2013 року, про що йшла мова у статті "Як ми годуємо внутрішні війська". За повідомленнями учасників тих подій солдати внутрішніх військ лише охороняли конструкцію ялинки.

Окрема подяка деяким військовослужбовцям, які захистили дівчат від агресивних дій з боку "Беркуту".

Героїчний "Беркут", який здатний бити навіть беззахисних жінок. Фото ТСН

* * *

ЧИТАЙТЕ ІНШІ МАТЕРІАЛИ УП ТА ЕП, ПРИСВЯЧЕНІ ЕКОНОМІЧНИМ АСПЕКТАМ #ЄВРОМАЙДАНУ:

Як ми годуємо внутрішні війська

Економіка Євромайдану. Інфографіка

Скільки коштує найняти "тітушка". Інфографіка

Список речей, які потрібні Євромайдану

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!