Развлечения победили работу

Развлечения победили работу

Понедельник, 7 октября 2013, 09:35 -
Розничные сети спешат провозгласить победу планшетов над ноутбуками. Однако эти две группы товаров продолжат сосуществовать: как кино и театр, электронные и обычные книги. Причина - слабость планшетов в бизнес-сегменте. (Укр.)

У липні 2013 року продажі планшетів у роздрібних мережах України перевищили показники реалізації ноутбуків.

За даними дослідницької компанії GfK Ukraine за місяць було продано 127,3 тис планшетів та 125,9 ноутбуків та нетбуків.

Схожі дані мають торговці побутовою технікою. У мережі "Фокстрот. Техніка для дому" заявили про ідентичне співвідношення проданих ноутбуків та планшетів.

У мережі Comfy трохи по-іншому: 60% - ноутбуки і 40% - планшети.

Реклама:

"Потужне зростання популярності планшетів обумовлене, перш за все, зниженням цін на них, появою великої кількості бюджетних моделей та формуванням у споживачів позитивного досвіду використання цих пристроїв", - вважає директор з маркетингу мережі "Цитрус" Віктор Шолошенко.

Джерело: GfK Ukraine

Цінова динаміка очевидна. За даними GfK Ukraine у липні планшет в середньому коштував 3 720 грн, зараз - 2 072 грн. Ноутбук же за цей час подешевшав з 4 583 грн лише до 4 404 грн.

Джерело: роздрібні мережі 

Втім, це не означає занепаду ноутбуків як категорії. Вони все ще зберігають свою привабливість для споживачів за рахунок більшої потужності і можливості використовувати специфічні програми, які не можуть бути встановлені на планшети. Хоча за останній рік продажі планшетів здійснили великий ривок.

Джерело: GfK Ukraine 

Наразі представники роздрібних мереж відкидають сценарій, за яким планшети зможуть повністю замінити ноутбуки. "Виробники не пропонують повноцінних програмних рішень для роботи на планшеті - на відміну від розваг", - пояснює провідний аналітик мережі COMFY з цифрової техніки Максим Гаджієв-Кравцов.

 Джерело: GfK Ukraine

Хоча, наприклад, у мережі "Фокстрот. Техніка для дому" вважають такий сценарій цілком можливим, але за умови розповсюдження певних операційних систем.

"З появою планшетів з встановленим програмним забезпеченням Windows зросте інтерес споживачів до використання цих пристроїв для вирішення складніших завдань", - вважає начальник відділу ІТ-техніки "Фокстроту" Олег Волга.

За словами Шолошенка, суперництво ноутбуків і планшетів триватиме.

"Ноутбуки стали рідше не лише купувати, а й шукати. Порівняно з червнем 2012 року кількість споживачів, що придбали ноутбук, зменшилася в півтори разу. Інтерес же до планшетів зріс. Їх стали шукати та купувати в півтори разу частіше, ніж рік тому" - відзначає експерт.

Фото atak.org.ua

Інші фахівці не бачать прямого протистояння. На їхню думку, наявність у користувача одного пристрою зовсім не виключає наявність іншого. "Ноутбуки і планшети купують для різних цілей. Один споживач може одночасно мати і планшет, і ноутбук", - говорить Гаджієв-Кравцов.

Загрожувати планшетам могли хіба що нетбуки. Однак за даними GfK Ukraine у липні мережі продали їх лише 7,632 тис. Найбільші виробники нетбуків уже зняли їх з виробництва. А от планшети замінити стаціонарні ПК не зможуть.

"Персональний комп'ютер живе за рахунок дорожчого сегмента. Альтернативою ПК є форм-фактор All-in-One з функцією Touch Screen та телевізійним тюнером. Цей пристрій можна використовувати як настільний персональний комп'ютер, планшет великої діагоналі та телевізор", - розповідає Волга.

За даними GfK Ukraine, зараз на ринку лідирують дві групи планшетів за розміром екранів: до 7 дюймів і більше 10 дюймів.

 Джерело: GfK Ukraine 

Представники роздрібних мереж прогнозують, що найбільший потенціал зростання мають саме планшети з в великими діагоналями екрана. Вони, мовляв, потенційно більш придатні для виконання складних завдань.

Більше того, постачальники розробляють прототипи планшетів з великими діагоналями, але їх майбутнє і застосування поки не визначене.

"На IFA - Берлінській міжнародній радіовиставці - були представлені планшети з діагоналлю 12, 13 і навіть 20 дюймів. Однак поки що нема чіткого розуміння, наскільки вони будуть популярні. Це нішеві пристрої", - каже Гаджієв-Кравцов.

Отже, говорити, що планшети знищують категорію ноутбуків чи нетбуків, зарано. Вочевидь, певний час вони будуть співіснувати, а з часом можуть просто об'єднатися.

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!