Для Госзембанка отменят земельный мораторий?

Для Госзембанка отменят земельный мораторий?

Четверг, 10 октября 2013, 13:10 -
Основная цель проекта - предоставить право покупать аграрные земли Государственному земельному банку и больше никому. Итак, по меньшей мере два года украинцы - собственники земли смогут продавать паи лишь одному юрлицу. (Укр.)

Полювання на мільйони гектарів української ріллі поновлюється.

10 жовтня після 16 години в сесійній залі парламенту буде розглядатися епохальний законопроект, який призведе до революції на ринку землі в Україні.

Згідно з ним, може відбутися великий перерозподіл сотень тисяч гектарів нібито на користь держави.

Враховуючи усі попередні події на ринку землі та численні візити офіційних українських посадовців до Китаю, під державним інтересом приховані зовсім інші наміри.

Реклама:

Мова йде про Державний земельний банк, якому можуть надати монопольне право купувати землі сільгосппризначення.

З дня, відколи парламент продовжив дію мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 2016 року, минув майже рік.

Попередня тактика "відкритого бою" з просуванням спеціальних законів про відкриття ринку землі, у яких було замасковано чимало схем для концентрації ресурсу в руках провладного прошарку, не принесла результату.

Тож в уряді вирішили не вигадувати велосипед.

Напередодні до порядку денного засідання Верховної ради на четвер без зайвого галасу і привертання уваги був включений законопроект № 2181а, який знімає мораторій на продаж земель, проте не для всіх, а лише для однієї юридичної особи -  Державного земельного банку.

Назва документа - "Про внесення змін до деяких законів щодо спрощення передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність та користування". Як часто буває, назва проекту зовсім не відповідає його суті.

Автор ініціативи - "регіонал" і власник компанії "Агромарс" - ТМ "Гаврилівські курчата" - Євген Сігал.

Судячи з усього, проект має потужне лобі. Його внесли на розгляд парламенту, незважаючи на те, що він був двічі відхилений профільним комітетом.

Доля законопроекту непроста. Ще 18 червня 2013 року Верховна рада хотіла включити його до порядку денного сесії, проте рішення не набрало достатньої кількості голосів. Офіційно проект, який мав численні зауваження з боку Головного науково-експертного управління, вважається відхиленим та знятим з розгляду.

Натисніть для збільшення

Утім, могутнім покровителям Держзембанку вдалося проштовхнути його знову. З'явився документ несподівано - 8 жовтня на засіданні комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, який очолює "регіонал" Григорій Калетнік.

Зокрема, він був включений до списку законопроектів, які профільний комітет розглядав у той день, але його члени так і не рекомендували до прийняття. На сторінці парламентського аграрного комітету вказується, що "розгляд законопроекту був перенесений у зв'язку з відсутністю автора".

Проте законотворців це не спинило. Якимось дивом з порушенням регламенту він був винесений 9 жовтня на розгляд профільного комітету, який заради цього провів засідання у кулуарах парламенту. Про це повідомив сайт руху "Чесно". Єдиним питанням, яке розглядалося на цьому зібранні, був законопроект Сігала.

Євген Сігал. Фото novostimira.com.ua

Утім, комітет все одно не схвалив законопроект. "За" проголосувало лише 4 з 27 членів комітету.

Здавалося б, на цьому все. Після такого не воскресав жоден документ. Однак цей виявився "живучим", і зараз він - у порядку денному.

До чого зводиться текст? Основна мета проекту - надати право купувати аграрні землі Державному земельному банку і більше нікому в Україні.

Враховуючи, що мораторій для простих українців діятиме до 1 січня 2016 року, банк отримає дворічну фору для привласнення земель перед іншими суб'єктами господарювання.

Отже, за задумом авторів, щонайменше два роки українці-власники землі зможуть продавати паї лише одній юрособі - Держзембанку.

Крім цього, ця установа, відповідно до законопроекту, отримає усі землі сільськогосподарського призначення, які знаходяться у державній власності. Це близько 7,7 млн га сільськогосподарських угідь. З таким банком землі не зможе позмагатися жоден аграрний холдинг в Україні.

Законопроект також скасовує для держструктури обмеження щодо максимальної площі земель у власності. Діюче обмеження - до 100 га землі в одних руках.

За інформацією джерел, близьких до Мінагропроду, наступним кроком після прийняття законопроекту 2181а буде передавання "під крило" Держзембанку всіх польових доріг в країні, які забезпечують під'їзд сільгосптехніки до наділів.

Нерідко ці дороги існують лише на плані, адже аграрії намагаються орендувати ціле поле задля більшої ефективності. Відповідно, ці тимчасові дорогі не потрібні.

Якщо плани захоплення польових доріг здійсняться, навіть коли фермер орендує цілий земельний масив, чиновники будуть збирати з нього кошти за те, що він дістається по неіснуючих "дорогах" до орендованих земель.

В уряді дуже поспішають запустити роботу Земельного банку. Недавно Національний банк видав установі банківську ліцензію.

До цього було підписано закон про правовий статус цієї фінансової установи, призначені члени наглядової ради за квотою президента, уряду і Верховної ради та виконуючий обов'язки голови правління. Також було перераховано 120 млн грн на тимчасовий рахунок НБУ для формування статутного капіталу Держзембанку.

Примітним є і склад правління банку. З восьми членів шість прийшли з банків, які ліквідувалися: "Київ", Укрпромбанк, банк "Європейський". Тобто команда не має досвіду створення успішної фінансової установи.

Землі, які перебувають у державній та приватній власності, млн га

Всього
земель

Аграрні угіддя

Всього

З них ріллі

Землі запасу

7,40

4,50

1,56

Землі резервного фонду, не надані в постійне користування

1,80

1,70

1,05

Землі, не надані у власність чи користування в населених пунктах

1,17

0,82

0,32

Землі загального користування

4,10

0,68

-

Всі землі у державній власності

14,58

7,70

2,90

Землі у приватній власності

30,92

30,55

26,85

Джерело: Мінагропрод

Сама по собі організація засідання аграрного комітету в кулуарах Верховної ради в екстреному порядку свідчить про те, що в грі бере участь потужний гравець. Логічно, що такий "загін" депутатів можливий тільки за участі владної верхівки. Навіть сам шлях документа свідчить саме про це.

Члени комітету в приватних розмовах кажуть, що організацією голосування займався особисто віце-прем'єр Сергій Арбузов та його помічники. В день проведення екстреного засідання комітету в кулуарах ВР знаходився і міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. Там він буває не кожного дня.

Сергій Арбузов і Микола Присяжнюк. Фото kmu.gov.ua

Очолює Держзембанк Світлана Скосирська. Останні два роки вона керувала сумнозвісним АКБ "Київ". За словами співрозмовників ЕП, керівник Держзембанку встигла також працювати в "Південкомбанку", що належить Руслану Циплакову, якого відносять до так званої "Сім'ї".

Крім того, там працює колишній головбух Південкомбанку, а більшість членів правління Держзембанку раніше працювали у банку "Київ". Отже, "сімейна" належність Держзембанку проглядається неозброєним оком.

ЕП звернулася з проханням до прес-служби першого віце-прем'єра пояснити, чи насправді він підтримує відповідну законодавчу ініціативу. Однак, за інформацією речників Арбузова, отримати коментар в четвер не вийде через його зайнятість.

После перерыва в работе Верховной Рады спикер Владимир Рыбак снял с рассмотрения законопроект Евгения Сигала.

Реклама: