Кабмин отдал панамцам кусок Конча-Заспы

Кабмин отдал панамцам кусок Конча-Заспы

Четверг, 1 августа 2013, 17:04 -
По тайному решению правительства панамская фирма получит на 25 лет два гектара земли, которая даже юридически не оформлена. Между тем сотка в этой киевской "Рублевке" стоит от одного до нескольких десятков тысяч долларов. (Укр.)

У четвер, 1 серпня, уряд під головуванням Сергія Арбузова дружно проголосував за таємний документ.

Папірець під грифом "обмеженого доступу" передбачає передачу невідомій комерційній установі у довгострокову оренду 2 га землі в найбільш елітному районі Києва - Кончі-Заспі.

Цей район відомий тим, що у ньому розташовані будинки високопосадовців та олігархів.

З радянських часів там дивом залишилися будинки відпочинку та санаторії різних "випадкових" структур. Таких земель залишилося дуже мало, і тепер їх залишки перерозподіляють через Кабмін.

Реклама:

Робиться це в таємному режимі, щоб ніхто не здогадався, які саме поважні справи вирішує уряд. Все-таки два гектари - не рівень Кабміну. Та й отримувач невідомий.

У розпорядженні "Економічної правди" є проект цього документа. Як випливає з тексту, Кабмін змінює цільове призначення землі в Кончі-Заспі і віддає її на користь комерційної структури з панамськими акціонерами.

Натисніть для збільшення

Історія з передачею цих земель в оренду почалася з рішення сесії Київської міської ради, яка відбулася 18 квітня. Тоді міські депутати без особливих застережень погодилися надати дозвіл невідомому ТОВ "Велберт інвест" на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Мова йде про два наділи: перший - 1,85 га, другий - 0,0096 га. Це землі лісогосподарського призначення. Вони перебувають у постійному користуванні комунального підприємства "Лісопаркове господарство "Конча-Заспа", яке належить до "Київзеленбуду".

Значення цих земельних ділянок важко применшити. Розташовані вони за адресою Столичне шосе, 151-а, а це елітне передмістя Києва - славнозвісний "обухівський напрямок", де знаходиться більшість державних дач українських можновладців, які утримуються коштом бюджету.

Вартість сотки землі в київській "Рубльовці" варіюється від одного до кількох десятків тисяч доларів.

Проте, цільове призначення земельних наділів згаданого комунального підприємства - лісове господарство, тож сильно тут не погосподарюєш. Цю проблему і покликаний вирішити уряд. Відповідно до Земельного кодексу КМДА не може вирішувати такі питання.

Фото автора 

Зміна цільового призначення земель лісогосподарського призначення, що перебувають у державній чи комунальній власності, може здійснюватися тільки за погодженням з урядом. Тож отримання землі у цій місцині в довгострокову оренду - ідеальний варіант.

Це і є основна мета розпорядження уряду: змінити призначення землі з лісогосподарського на рекреаційне і передати її в оренду на 25 років. До того ж, це може суттєво зменшити ставку ренти.

"На землях лісогосподарського призначення забороняється зводити будівлі, а надання ділянкам статусу рекреаційних - це уже інша річ. Підприємство, яке орендує такі землі, зможе будувати об'єкти і розширювати існуючі", - пояснює президент асоціації "Земельна спілка України" Андрій Кошиль.

Зрештою, якби законодавство не дозволяло цього, багато киян жили б серед полів без звичної інфраструктури. "Потрібно розуміти, що там будуть зводити: базу відпочинку чи величезні комплекси з ресторанами і готелями", - додає експерт.

Рішення Кабміну стало останньою та найважливішою санкцією. Хоча урядовці повинні були спитати, хто ці люди, що отримали землю. Цікаво, що б вони почули у відповідь.

Такі пустирі дедалі частіше з'являються у лісосмугах Кончі-Заспи. Фото автора

Формальною підставою для надання "Велберт інвест" ділянок в оренду на 25 років стало її майно. У документі вказується, що товариство є власником комплексу нежитлових будівель, розташованих на запроектованих для відведення наділів. Це підтверджує і витяг про державну реєстрацію речових прав.

Зміна цільового призначення землі, як зазначають урядовці, необхідна компанії "для реконструкції, експлуатації та обслуговування існуючої бази відпочинку".

Зайве, напевно, пояснювати, що компанія з подібною назвою раніше у таких проектах помічена не була.

Хоча у видах діяльності "Велберт інвест" у Єдиному державному реєстрі фізичних осіб вказана профільна спеціалізація - лісництво і будівництво - поряд з наданням фінансових послуг та оптовою торгівлею.

Global plaza tower. Фото
martesfinanciero.com

Що відомо про цю компанію? Загалом - небагато. Зареєстрована вона була у березні 2012 року у Києві. Першим її засновником став Антон Павлович Косенко.

Скоріш за все, це юрист, який виконував функції класичного номінального власника. Він також є засновником ТОВ "Київська адвокатська група".

Тобто засновник ТОВ не був її справжнім власником.

Скоро "Велберт інвест" перейшла у власність структури із схожою назвою: "Велберт інвестментс інк", зареєстрованої в Панамі на 50-й вулиці у скляній будівлі Global plaza tower на 19 поверсі в офісі "H".

Незмінним директором ТОВ "Велберт інвест" з моменту його заснування є Анатолій Вікторович Гусєв, колишній голова алчевського благодійного фонду "Джерело милосердя".

За тією ж адресою у Панамі зареєстровані ще кілька компаній, які є засновниками українських структур: ТОВ "Інтер-медіа", ТОВ "Еміур-бізнес", ТОВ "Компанія з інвестування "Теміда" і ТОВ "Важпромкомплекс".

Спочатку ЕП припустила, що саме одна з цих компаній є отримувачем земель в Кончі-Заспі.

Наприклад, "Важпромкомплекс" з Краматорська відновлює готелі та бази відпочинку. Засновником цього підприємства є корпорація "Ланара трейдинг інк", зареєстрована за тією ж панамською адресою. Начебто ідеальний збіг.

ЕП навіть звернулася до голови "Важпромкомплексу" з проханням пояснити, чи має його підприємство стосунок до ТОВ "Велберт інвест", і чи є у нього плани щодо реконструкції бази відпочинку на Столичному шосе у Києві.

На момент опублікування матеріалу відповіді ще не було.

Фото автора

Однак згодом редакції повідомили, що за тією ж адресою в Панамі зареєстрована ледь не сотня інших компаній. Тобто це такий собі юридичній супермаркет.

Джерело ЕП припустило, що за схожою адресою в Панамі зареєстровані деякі структури, наближені до Олександра Януковича. Проте стверджувати, що два гектари в Кончі-Заспі отримав саме син президента, наразі неможливо.

Одне зрозуміло напевно: отримувач цих земель - дуже впливова особа. Інакше як пояснити швидкий успіх ТОВ "Велберт інвест"?

В інших інстанціях структура з панамськими засновниками давно забезпечила собі необхідний результат. Зокрема, отримала згоду КП "Лісопаркове господарство "Конча-Заспа" на вилучення зазначених ділянок із земель лісового фонду.

Виданий також висновок Державного управління охорони навколишнього природного середовища Києва. Він підтверджує, що земельні ділянки не належать до об'єктів природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, а також до земель історико-культурної спадщини.

Фото ipress.ua

Потім було четвергове рішення Кабміну.

Наостанок - цікавий момент. Уряд проігнорував висновок фахової експертизи, яка була зроблена під час опрацювання проекту розпорядження. Вона з'ясувала, що у проектній документації взагалі відсутні відомості, які підтверджують реєстрацію відповідних ділянок у Державному земельному кадастрі.

Тобто відсутня будь-яка інформація формування земельних наділів в натурі. Отже, вони не можуть бути об'єктами цивільних прав. Кабмін не звернув увагу, що панамська фірма отримає два гектари землі, які навіть юридично не оформлені. Натомість документу надано гриф обмеженого доступу, що вже є підозрілим.

Мабуть, таки дуже потужні лобісти стоять за цією схемою.

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!