"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Счет за перевыборы

Счет за перевыборы

Четверг, 11 июля 2013, 16:30 -
Выборы депутата в мажоритарном округе по сравнению с 2012 годом подорожали для налогоплательщиков более чем на 411 тыс грн. (Укр.)

Експерти Центру політичних студій та аналітики порівняли витрати на організацію  волевиявлення в одному окрузі за 2012 та 2013 роки, які розрахувала ЦВК у паспортах бюджетних програм.

Так, 2012 року один округ для бюджету коштував 4 368 978 грн. У 2013 році такі витрати зросли до 4 780 000 грн.

Це доволі несподівано, зважаючи на задекларовану Держкомстатом річну дефляцію 0,2%.

Більше того, у листі до автора заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера наголосив, що комісія під час формування бюджету-2013 просила більше коштів, проте Мінфін їх не знайшов.

Реклама:

На думку експертів центру, такі розходження у бажаннях ЦВК та можливостях Мінфіну ще раз засвідчують кризу платоспроможності уряду.

Відповідно до закону "Про державний бюджет України на 2012 рік" на проведення виборів Центральній виборчій комісії знадобилося близько 1,042 млрд грн.

З них 983 020 100 грн передбачили на організацію виборів у 225 округах: майже 902,9 млн грн безпосередньо на організацію і трохи більше 80 млн грн на виборчу документацію.

Якщо Верховна рада сьомого скликання припинить свої повноваження достроково у 2013 році, то повторна організація виборів у 225 округах коштуватиме бюджету майже на 92,5 млн грн дорожче - 1 075 500 000 грн.

Натисніть для збільшення

Як відомо, через затяті політичні баталії влади та опозиції парламент недоукомплектований вісьмома народними депутатами.

Одна вакансія звільнилася через заяву Павла Лебедєва, який став міністром оборони. Ще дві - через скандальне рішення Вищого адміністративного суду, який позбавив мандатів Павла Балогу та Олександра Домбровського.

П'ять парламентських місць пустують через численні порушення під час підрахунку голосів у ніч офіційних виборів.

Звичайно, у кожної політичної сили своя правда, яка логічно пояснює вакханалію у парламенті. Однак варто нагадати, що за будь-яке виборче шоу політиків розраховуються пересічні платники податків з власних кишень.

Відповідно до постанови ЦВК № 100 від 16 травня 2013 року, на недавній фарс у Севастополі уряд викроїв 3,32 млн грн. Таку економність влади експерти пояснюють передбачуваністю результатів в українській колисці "русского міра".

Як виявилося з паспорта бюджетної програми, шкода, завдана інтересам держави під час зірваних виборів у п'яти округах, перевищує 20 млн грн. Очевидно, що нові вибори у семи округах коштуватимуть не менше 27 млн грн.

У сумі нові політичні ігри коштуватимуть близько 50 млн грн. Чимала сума, яка б могла бути витрачена на інші цілі. Наприклад, еквівалентну суму уряд недавно виділив з барського плеча на горезвісний "Охматдит".

Оскільки чималий рахунок платникам податків виставлений, було б доцільно, аби прокуратура та МВС встановили, хто організував зрив виборів у жовтні 2012 року.

Фото АР

Гліб Канєвський, експерт Центру політичних студій та аналітики

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!