"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Бесплатные подстанции для Ахметова

Бесплатные подстанции для Ахметова

Понедельник, 20 мая 2013, 18:56 -
Минулого тижня відбулася визначна подія. Депутати, які належать до групи впливу Ріната Ахметова, спробували "протягнути" чергове покращення для найбагатшої людини України. (Укр.)

Минулого тижня відбулася визначна подія. Депутати, які належать до групи впливу Ріната Ахметова, спробували "протягнути" чергове покращення для найбагатшої людини України.

Відбувалося це на засіданні Комітету з питань податкової та митної політики.

Депутати-"регіонали" Олександр Долженков та Юрій Воропаєв запропонували підтримати законопроект №2034 "Про внесення змін до Податкового кодексу України".

Цей законопроект "ахметівці" (обидва депутати вражаються лобістами власника СКМ) зареєстрували ще в січні 2013 року. Проте з тих пір вони ніяк не могли запустити процес його прийняття. Не вдалося це зробити і цього разу.

Реклама:

На згаданому засіданні голова комітету Віталій Хомутиннік всіляко переконував "авторський колектив" відмовитися від розгляду законопроекту і зосередитися на його доопрацюванні. Однак останній наполягав на розгляді і голосуванні комітету.

Склалося враження, що Долженков переслідував мету проштовхнути законопроект на розгляд до сесійної зали - нехай і з негативним рішенням комітету. В результаті виявилося, що вірних багнетів в Ахметова у комітеті виявилося тільки шість з 17 присутніх. Відповідно, підтримки законопроект не отримав.

Документ тимчасом передбачає низку слушних змін для платників податків. Наприклад, автори намагаються врегулювати проблему сплати авансових внесків з податку на прибуток в різних випадках, які стають або можуть стати проблемою. Як відомо, за допомогою цих платежів зараз наповнюється державний бюджет.

Можна було припустити, що саме через цей механізм депутати не схотіли підтримати законопроект. Мовляв, щоб не знищити ледь чи не єдиний спосіб виконання бюджету. Однак відомо, що диявол криється в деталях.

Коментуючи законопроект, депутат Андрій Сенченко повідомив: документ розроблений для людини, яка знаходиться на вершині списку українського "Форбса", а суть проекту в тому, щоб вона могла не платити ніяких податків. Мова йде про безплатну передачу електричних підстанцій на баланс обленерго.

В радянські часи державне підприємство зводило об'єкт, наприклад, житловий будинок. Поруч воно будувало підстанцію, через яку дім забезпечувався електрикою, і передавало її на баланс місцевої енергетичної компанії.

Нині цей "анахронізм" зберігся, але в цікавій формі. Обленерго досі вимагають, щоб будівельники за свій рахунок зводили підстанції, а потім віддавали їх на баланс енергетикам. Тільки після цього будинок підключають до електромереж.

Однак часи змінилися. Тепер приватна будівельна організація повинна затвердити проект підстанції в приватному обленерго, а після її зведення - віддати безплатно. Казус в тому, що обленерго закладає умови, вдесятеро більші за необхідні.

"Я одержав десяток листів з Теплицького і Тростянецького районів, коли за один кіловат підключення до електромережі треба платити 2,5 тис грн за дозвіл. Якщо в цих районах нема газу, і треба зробити опалення за рахунок електрики, потрібно 40 тис грн. Де людям взяти такі гроші?" - питає депутат Григорій Заболотний.

За деякими даними, те саме робить і ахметівське "Київенерго". Причому платити величезні гроші примушують як великих, так і малих забудовників. А великі, звісно, ще повинні безоплатно будувати підстанції, на якій потім буде заробляти Ахметов.

Фото ЕП

Повернемось до законопроекту.

Суть пропозиції Долженкова у тому, щоб обленерго не лише безкоштовно забирали побудовані за чужі гроші підстанції.

Депутат вимагав, щоб надходження цих підстанцій не відображалося в доходах.

Тобто депутат запропонував узаконити своєрідний енергетичний рекет, та ще й звільнити отриманий дохід від оподаткування.

Звісно, інші парламентарі не погодилися з такою постановкою питання. Але чи надовго?

Структури Ахметова давно хочуть підвищити тарифи на електроенергію. Вони контролюють "Київенерго" та інші обленерго і хочуть збільшити свої доходи.

Зокрема, для цього вони влаштовують круглі столи та конференції з шокуючими назвами на кшталт "Низькі тарифи залишать людей без світла та опалення".

З одного боку, ці "страшилки" мають під собою ґрунт.

Діючі тарифи зафіксовані на мінімальному рівні і не дозволяють швидко оновлювати потужності з передачі струму. До того ж, у Києві тарифи на електрику нижчі, ніж, скажімо, у Сумах.

З іншого боку, заяви "ахметівців" слушні лише тоді, якщо їх розглядати гіпотетично, як окремий факт. Проте досі не існує прозорого механізму контролю витрат, що начебто здійснюються на оновлення основних фондів.

Отже, нема об'єктивних підстав казати, що тарифи роблять обленерго збитковими.

Ще один важливий момент: тарифи в Україні - соціально чутливе питання, на відміну від, наприклад, Німеччини. Населення України бідне, і чергове підвищення тарифів призведе лише до зростання неплатежів.

Цей процес уже йде. Заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг збільшилася у березні порівняно з лютим на 2,8% до 13,908 млрд грн.

"Борг населення за житлово-комунальні послуги свідчить про реальне падіння доходів громадян. Їм доводиться витрачати зароблені кошти на товари першої необхідності, а не платити за комуналку", - пояснює депутат Павло Розенко.

Це лише маленька деталь великого процесу. Можна упевнено сказати, що на українців чекає чергове підвищення тарифів на різні комунальні послуги.

По-перше, не давно Верховна рада в першому читанні схвалила зміни до законодавства, які дозволяють НКРЕ встановлювати тарифи самостійно, без погодження з Кабміном.

Це означає, що після остаточного прийняття закону власникам, зокрема обленерго, буде легше домовлятися з чиновниками, які встановлять максимально можливі ціни реалізації електроенергії.

По-друге, мова йде не лише про подорожчання струму. Угода з МВФ ще не підписана, і її може не бути. Однак підвищення цін на газ та тепло винахідливі монополісти вже пояснюють саме виконанням вимог фонду. Він нічого не вимагає щодо електрики, але підвищення тарифів, схоже, все одно, станеться.

Нарешті в четвер, 16 травня, на засіданні Ради сталося дивне. Партія регіонів масово відмовилася провести парламентські слухання "Щодо державного регулювання діяльності суб'єктів природних монополій".

Це було дивно, бо парламентські слухання - пересічна подія, яка нікого ні до чого не примушує. Навряд чи це дії сил, що захищають інтереси олігархів, які володіють комунальними підприємствами. Скоріше за все, депутати-"регіонали" не схотіли підтримувати ініціативу опозиціонерів.

Відтак, жителі України не змогли дізнатися правду про справжній стан справ у комунальній сфері. Ось деякі цитати депутатів з приводу "комуналки".

 Фото firtka.if.ua

Олександра Кужель:

- Почуйте, в яких умовах працює монополіст. Йому дозволено в ціну включати вартість основних фондів, а ви їх купуєте з прибутку, амортизаційні відрахування.

Найголовніше: вони кожен рік включають в ціну інноваційні гроші. За 2012 рік було інноваційних грошей тільки в енергетику 5 мільярдів. Ми їх з вами сплатили в тарифі. Це не приватна власність, але вона робить оновлення за наші з вами гроші, ми це сплачуємо в тарифах.

Тоді скажіть, будь ласка, чи маємо ми право як держава проконтролювати? Ми сплатили, а де це оновлення? Нема змін ні в енергетиці, нема оновлення ні електричних мереж, немає оновлення газових мереж. Тоді питання: чому кожен рік ми сплачуємо власникам-монополістам можливість модернізації?

Володимир Бондаренко:

- Два тарифи на електроенергію або дві ціни. До 800 кіловат - одна ціна, після 800 - друга. Та чорт ногу зламає, як їх розділити в державному масштабі, який обсяг електроенергії був поставлений за першим і другим тарифами. Те саме в газовій сфері - три тарифи. Хто сьогодні порахує, скільки надійшло?

А ви знаєте, що ще є нічний електричний тариф і денний? Це спеціально зроблено, щоб процвітали корупція, обдирання громадян, знущання над ними.

Руслан Марцінків:

- Доходить до того, що "Київенерго" та обленерго, збирають кошти наперед, передоплату. І якщо більше використано електроенергії, в подвійному тарифі збирають сьогодні за електроенергію. 

Реклама: