"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Хит-парад углепрома имени Януковича

Хит-парад углепрома имени Януковича

Суббота, 2 марта 2013, 19:25 -
Крупнейшие поставщики государственных предприятий угольной отрасли 2012 года. От Януковича аж рябит в глазах. Он заработал почти столько, сколько Ахметов, Иванющенко и Ефремов вместе взятые. (Укр.)

У 2012 році державні підприємства вугільної галузі провели тендери на 28,13 млрд грн. Це було лише на півмільярда менше, ніж роком раніше.

Однак "Наші гроші" помітили, що коло фірм, яким вдається вигравати тендери в цій галузі, помітно зменшилось. Їх вже стало не кілька сотень.

Про монополізацію тендерів свідчить бодай такий факт: двадцять фірм у 2012 році виграли дві третини всіх вуглепромівських тендерів майже на 18 млрд грн.

Разом з тим, від початку 2013 року ми тільки те і бачимо, що державні шахтарі майже припинили публікувати дані про тендери у "Віснику державних закупівель".

Реклама:

Лідер державних закупівель 2011-2012 років "Макіїввугілля" за останні два тижні скасувало тендери більш ніж на 2 мільярди, "ДВЕК" не зміг замовити електроенергію, бо у держави немає грошей.

З'явилося відчуття, що десь у темряві позатендерного закулісся мільярди продовжують шарудіти з тією ж силою, що і раніше, однак цього просто не видно.

У 2012 році уряд протягнув через парламент закон, який дозволяє державним підприємствам проводити закупівлі без тендерів, і з початком 2013 року обсяг даних про тендери, які публікуються у "Віснику", значно впав.

Тому НГ вирішили підбити підсумки закупівель державного вуглепрому-2012 в розрізі підрядників. Ось перелік 133 фірм, які мали річні здобутки, більші за 10 млн грн на загальну суму понад 25 млрд грн з усіх 28 млрд грн тендерів вуглепрому.

Вивчивши хитросплетіння засновників-директорів різних фірм та "прокладок" (статутні капітали деяких фірм не перевищують тисячу гривень, тоді як вони отримують багатомільйонні підряди), а також подивившись на тендерну конкуренцію - хто з ким і як "конкурував", - НГ виокремили кілька основних гравців ринку вуглепромівських закупівель.

Це групи Януковича, Ахметова, Іванющенка та Єфремова, яким НГ віддали 15 млрд грн. При цьому половину з них віддали першому з них, всі інші нервово заздрять в куточку.

Ще понад 4 млрд грн отримало державне підприємство "Регіональні мережі" за електроенергію для шахтарів, відтак всі інші компанії - близько сотні середніх і ще купа дрібних учасників тендерів - змогли розділити 9 млрд грн.

Група Олександра Януковича - 18 компаній із 7,09 млрд грн

Частина підприємств прозоро контролюється президентським сином через компанію "ДРФЦ", хоча в Януковича ще не зважилися на офіційне визнання "ДРФЦ" своїм вугільним підрозділом.

Частина фірм зареєстровані на людей з оточення Януковича, наприклад на екс-керівника "Всеукраїнського банку розвитку" Олександра Січінаву.

Ще частина фірм мають не дуже відомих власників, однак вони вигравали тендери за допомогою януковичських "прокладок". Наприклад, ТД "Востоквуглемаш", яке потужно вигравало тендери на початку 2012 року, досить прозоро виходить на близького до "Сім'ї" Андрія Ольмезова.

Однак згодом фірма почала лише програвати тендери, поступившись статусом "переможець" "Продаксу". Та через кілька місяців почала "лягати" під "Донвуд". Загалом в цьому ланцюжку засвітилися фірми "Востоквуглемаш", "Донвуд", "Вугільенергоресурс", "Центр-Груп Донецьк", "Продакс", "Лідер Промснаб" і "Шангри-Ла".

Разом з тим ми не включили до цього переліку "Донвуглересурси", засновником якого є брат голови податкової служби Антон Клименко.

Хоч Клименко і є одним з центрових представників "Сім'ї", без якого неможливо уявити історію розквіту клану Януковичів, однак суто з поваги до персональної ваги Олександра Клименка будемо рахувати здобутки його брата окремо, так само як окремо рахуємо і "Юру Єнакіївського".

Група Ріната Ахметова - сім компаній на 3,67 млрд грн

Офіційно до групи Ахметова входять лише чотири з відібраних нами фірм: ПАТ "Дружківський машинобудівний завод", ТОВ "Центральна збагачувальна фабрика "Курахівська", ПАТ "ДТЕК ПЕМ - Енерговугілля" і АТ "ТК «Гірничі машини".

Однак ми додали також "Енергооптторг", яке виграє тендери винятково у підприємств, де господарюють менеджери з "ахметівським" профайлом, і ще дві компанії, у яких в назві є "Гірничі машини".

Тезки машинобудівного підрозділу групи Ахметова формально не мають стосунку до СКМ, оскільки їхніми власниками є офшори з Панами. Однак примітний факт: ці компанії вигравали тендери, коли їх єдиним конкурентом було офіційно ахметівське "Гірничі машини".

Саме тому ми поєднали ці фірми в одне угруповання. В СКМ офіційно спростовують свою причетність до панамських тезок.

Група "Юри Єнакіївського" - шість фірм на 2,89 млрд грн

Майже щодо всіх компаній зв'язки з оточенням Юрія Іванющенка досить очевидні.

Однак сюди ми віднесли і ЦЗФ "Вуглегірська", яку раніше пов'язували з "помаранчевим" міністром ПЕК Юрієм Проданом. Річ тім, що в ланцюжку власників рік тому з'явилася фірма сина вугільного міністра Юрія Ященка, який деякий час працював в структурі з групи Іванющенка.

Група Олександра Єфремова - п'ять фірм на 1,55 млрд грн

У голови парламентської фракції Партії регіонів нічого надзвичайного не відбулося. До сфери його впливу входять ті самі фірми, що і два роки тому.

Оригінал публікації: Хіт-парад вуглепрому ім. Януковича

Реклама: