"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Профсоюзы и Фирташ потеряют "социальные" миллиарды

Профсоюзы и Фирташ потеряют "социальные" миллиарды

Вторник, 15 января 2013, 01:25 -
Фото fru.org.ua
Миндоходов хочет забрать на себя функцию администрирования единого взноса на социальное страхование. Против выступили профсоюзы и Федерация работодателей, чуть позже к ним может присоединиться Минсоцполитики. Однако их протесты против "Семьи" вполне объяснимы. Они годами распоряжались миллиарды фондов соцстрахования, а теперь могут их потерять (укр.)

Міністерство доходів є найсміливішим утворенням в новому уряді. В його межах вдалося об'єднати два непримиренні королівства – Податкову та Митницю.

Протягом багатьох років цього нікому не вдавалося зробити. Максимальне, на що могли наважитися урядовці минулих років – це підпорядкувати Податкову та Митницю Міністерству фінансів. Але і цього не вдалося зробити. Занадто сильними виявлялися володарі цих начебто другорядних відомств.

Здавалося, що це неможливо змінити, і за часів Віктора Януковича. До минулих парламентських виборів офіційним керівником Митниці був молодий комуніст Ігор Калетник. Водночас реальним хазяїном відомства спочатку називали легендарного "Юру Єнакіївського", а пізніше – старшого сина президента Олександра Януковича. Також чималий вплив на місцеві митниці мала регіональна еліта. В Одесі – своя, на Закарпатті – своя.

З Податковою було дещо простіше. Вона має дуже жорстку вертикальну структур, і майже відразу була підпорядкована "Сім'ї" в особі Олександра Клименка, товариша президентського сина Олександра Януковича.

Реклама:

В свою чергу, Податкова та Митниця були підпорядковані Нацбанку в особі Сергія Арбузова. Останній також давав розпорядження Мінфіну в особі Юрія Колобова.

Проте, родина президента Віктора Януковича виявилася здатна змінити те, що змінити не вдавалося нікому. Вона створила Міністерство доходів, яке буде займатися збиранням грошей до бюджетів усіх рівнів.

 

В свою чергу, Мінфін буде займатися їхнім розподілом. Дуже просто.

Але на цьому справа не зупинилася. Поруч з бюджетами, в країні існують також державні фонди, які щорічно збирають десятки мільярдів гривень.

Найбільший – це, звісно, Пенсійний, який з листопада 2012 року працює без головиЗа 2011 рік до нього надійшло 197,6 млрд грн, а за 2012 це мали бути вже 215,6 мільярдів. З них власних зборів – 139,1 та 163,6 мільярдів відповідно.

Пенсійний фонд супроводжують багато скандалів. Майже усі вони стосуються двох речей: спеціальних пенсій та величезного дефіциту. Обидві вочевидь неможливо вирішити. Та ніхто, власне, і не намагається. Проте, щодо збирання коштів до ПФ завжди тривала повна тиша. Ну збирають, і що тут?

Але набагато цікавішими з точки зору адміністрування є три менші фонди – так звані фонди соціального страхування. Це Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

До них збирають страхових внесків роботодавців і підприємств, пені, штрафи, благодійні внески та інші кошти. Обов'язкову частину до ПФ та трьох фондів соцстраху, задля зручності, з 2011 року сплачують єдиним соціальним внеском. Після отримання коштів, їх автоматично розщеплюють, і відповідні платежі йдуть до відповідних фондів.

Останній рік Пенсійний фонд приховує, скільки грошей у нього збирається. Уявіть собі, що три інші фонди взагалі майже ніколи не публікують такі дані. Відомо лише, що це мільярди гривень щорічно.

За деякими оцінками, загальний обсяг коштів соціальних фондів - 180 млрд грн. Проте, суто математично це можливо хіба що за результатом накопичення коштів впродовж багатьох років. За 2012 рік нам не вдалося знайти статистику по всіх фондах соцстрахування. Але за 2011 Фонд з безробіття зібрав 8,7 млрд грнФонд з тимчасової втрати працездатності – 8,56 млрд грн, і Фонд соціального страхування від нещасних випадків - 5,5 млрд грн. Загалом – 22,8 млрд грн.

Якщо додати пенсійні, отримуємо 220,4 млрд грн у 2011 році. Зараз ця цифра напевно вища за 250 мільярдів.

І ось, усі ці гроші збиратиме нове міністерство. Яким саме чином це відбуватиметься, ми дізнаємось найближчим часом. Цього тижня міністр доходів та зборів Олександр Клименко обіцяв представити концепцію новоствореного міністерства.

Як буде відбуватися адміністрування

Щоб новостворене міністерство почало збирати соціальні та пенсійні внески, йому треба отримати в своє розпорядження відповідні реєстри. Вони будуть оброблені, і з того часу бухгалтерам підприємств та малим підприємцям доведеться спілкуватися з приводу ЄСВ вже з податковими інспекторами.

"Це легко. Ми таке збираємо, що єдиний внесок – просто іграшки", - розповіло джерело "Економічної правди" у колишній Податковій.

Співрозмовник надав нам декілька слайдів, які показують, як саме відбуватиметься процес адміністрування єдиного соціального внеску у Міндоходів.

 

Відбудеться це чи ні, але податківці навіть планують спрощення адміністрування.

 

Рішення про передавання реєстрів – вже вирішена справа. Вона затверджена Постановою президента. Проте, за словами джерела, фонди всіляко спираються наданню даних.

"Кажуть, що немає жодних підстав для надання, і відмовляють. Ми все зробимо, звичайно, але це ой як не просто. І тут людський фактор працює як ніколи", - каже джерело.

Чому Фірташ проти

Зараз єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування сплачується у Пенсійний фонд. Той акумулює ці кошти та розподіляє між собою та фондами соцстраху.

Останні вважаються державними, але вони є самоврядними організаціями. Теоретично, у цих фондах реалізується принцип тристороннього керування з боку уряду, профспілок та роботодавців. Кожна з трьох організацій надає своїх представників, які разом становлять наглядові ради фондів.

Тепер збирання цих коштів хоче взяти на себе Міндоходів під керівництвом Клименка.

 

Проте, ця ініціатива викликала серйозне обурення з боку профспілок та роботодавців, які причетні до управління фондами. Більше того, категорично проти таких намірів виступив Комітет соцполітики та праці Верховної Ради.

У розпорядженні "Економічної правди" опинився лист на адресу прем'єра Миколи Азарова, який підписав голова профільного комітету, комуніст Петро Цибенко.

"У разі реалізації даної ініціативи порушуються основи загальнгообовязкового державного соціального страхування, що порушить всю систему функціонування та призведе до негативних наслідків", - йдеться у документі.

"Комітет...заперечує проти передачі функцій адміністрування єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування з відання Пенсійного фонду України до Міністерства доходів в зборів України, та просить врахувати позицію комітету", - зазначається у листі.

 

Ось також колонка Цибенка на цю ж тему.

Ще більш категоричними були представники опозиції. "Ця ініціатива означає, що "Сім'ї" Януковича вже мало контролювати державні фінанси - Нацбанк, уряд, Мінфін. Вони хочуть запустити руку в соціальні фонди. Це ставить під загрозу виплату пенсій", - сказав член комітету від "Батьківщини" Андрій Павловський.

За його словами, наведену вище позицію комітету підтримали навіть регіонали.

Проти урядової ініціативи виступили і профспілки. Спільний представницький орган об'єднань профспілок у своєму листі з цього приводу намалював взагалі апокаліптичну картину.

 
 

На думку профспілок, реалізація описаної ініціативи "порушить впроваджену систему, ускладнить обчислення страхового стажу та розміру страхової виплати, внесе складнощі у здійснення Мінсоцполітики нагляду у цій сфері, може призвести до зменшення надходжень нарахованих страхових коштів та збільшення існуючої звітності для суб'єктів господарювання".

Також профспілки стверджують, що передача адміністрування може стати "першим кроком до впровадження соціального податку замість єдиного соціального внеску".

Не менш категоричною в цьому плані виявилася Федерація роботодавців, яка також причетна до управління соціальними фондами.

У п'ятницю прес-служба Федерації оприлюднила лист на адресу міністра соцполітики Наталії Королевської. Тема визначена більш широка – "кардинальні зміни в системі соціального страхування".

Зокрема, Федерація роботодавців наполягає на "зменшенні навантаження по сплаті єдиного соціального внеску, яке особливо актуальне в умовах кризових явищ в економіці".

Згадали роботодавці і нову ідею "сімейного" міністерства адмініструвати соціальний внесок.

"Таке кардинальне втручання у роками відшліфовану систему збору та обліку внесків на соціальне страхування може призвести до катастрофічних наслідків та повністю зруйнувати один з небагатьох реально і надійно працюючих механізмів соціального захисту громадян", – йдеться у повідомленні ФРУ.

 

Федерація хоче провести консультації з урядом, "які дозволять з’ясувати можливості і доцільність запровадження норм щодо передачі функцій адміністрування єдиного внеску вищезазначеному міністерству".

Пікантності ситуації додає й те, що головою Федерації роботодавців є бізнесмен Дмитро Фірташ. Фактично, підконтрольна йому структура пішла проти ідеї "Сім'ї".

"Економічна правда" звернулася до міністра доходів і зборів Олександра Клименка з проханням прокоментувати наведені вище позиції та підтвердити наявність наміру взяти на себе адміністрування єдиного соціального внеску. На жаль, відповіді на наш запит ми поки не отримали.

Золото соціальних фондів

Здавалося б, поважні організації та експерти виступили проти. Навіщо ж передавати збирання єдиного соціального внеску до Міндоходів та створювати купу проблем?

Але все може бути не так одностайно.

Навряд чи хто має сумніви, що податківці легко зберуть єдиний внесок. Суто технічно, це дійсно не є проблемою. А можливо, податківці збиратимуть гроші ще ефективніше.

Тим більше, що поки не йде мова про те, щоб позбавити Пенсійний фонд та фонди соцстраху функцій з розподілу коштів.

Справа може бути в іншому – в контролі фінансових потоків. Бо зараз майже ніхто не знає, скільки саме збирається грошей. І в будь який час ці кошти можуть бути витрачені "за потребою".

Давайте подивимось на деякі факти.

Перша – фонди соціального страхування, профспілки та Федерація роботодавців є спорідненими структурами. Простою мовою, вони є кумами один до одного. Доходить до того, що Федерація анонсує засідання правління одного з фондів у будинку профспілок.

 

Ця спорідненість виникає через те, що кожен з фондів соціального страхування має складну структуру наглядової ради. Вона включає представників держави (Мінсоцполітики та багатьох інших), профспілок та роботодавців.

Джерело: http://www.social.org.ua/about/supervisors 
Джерело: http://www.fse.gov.ua/fse/control/uk/publish/article?art_id=190838&cat_id=378416 

Ці люди спільно вирішують, куди спрямувати мільярди гривень, зібрані за рахунок єдиного внеску. Що це за напрямки?

Ось новина, датована квітнем 2012:

"Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття планує в 2012 році скоротити свої витрати, в основному, на утримання дирекції фонду на 400 млн грн, пише УНІАН...

За словами Петрашка, в наступному році витрати фонду можуть бути скорочені приблизно на 700 млн грн. "Я не хотів би називати точніші цифри, тому що це ще уточнюється", - підкреслив він.

Дані кошти можуть бути спрямовані на активні програми стимулювання зайнятості.

Як повідомило джерело, згідно зі звітом Фонду соцстрахування на випадок безробіття за 2011 рік, були збільшені витрати на утримання виконавчої дирекції фонду, Інституту підготовки кадрів держслужби зайнятості на 16% - до 1,232 млрд грн ".

Ось інша новина – про плани кількох фондів соцстрахування на 2012.

"СТРАХУВАННЯ ВІД БЕЗРОБІТТЯ

... На соцпослуги передбачено 2,12 млрд грн.

Профнавчанням заплановано охопити близько 224 тис. безробітних, що на 9,6 тис. осіб більше, ніж у 2011 р. Навчання здійснюватиметься за понад 350 професіями і 400 напрямами підвищення кваліфікації – залежно від попиту на регіональних ринках праці. До громадських робіт буде залучено понад 335 тис. безробітних. Для цього буде спрямовано 233 млн грн, або 2,5% доходів фонду.

Завдяки наданню дотацій роботодавцям планується працевлаштувати 39 тис. осіб, на що передбачено 955,2 млн грн.

Заплановано провести близько 146 тис. модульних семінарів і тренінгів із техніки пошуку роботи, 25 тис. семінарів для соціально вразливих категорій населення, 34 тис. з орієнтації на підприємницьку діяльність, 22,4 тис. – з питань запобігання нелегальній трудовій міграції.

Для скорочення безро­біття буде проведено близько 416 тис. різноманітних інформаційно-консультаційних заходів, діятимуть 115 мобільних центрів профорієнтації, 340 мобільних центрів зайнятості.

...СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Для Фонду соцстраху­вання з тимчасової втрати працездатності 2011 рік був чи не найскладнішим за останні 10 років. Дефіцит бюджету, станом на 01.01.2011 р., становив понад 715 млн грн... З огляду на ситуацію, що склалася, правління фонду в 2011 р. майже в 2,5 раза скоротило асигнуван­ня на санаторно-курортне лікування застрахованих осіб.

На 2012 рік витрати фонду на оздоровчі заходи становитимуть 1328,1 млн грн, або 131,5% щодо планових показників 2011 року (оздоровчі заклади контролюються профспілками – ЕП).

Збільшилися на 276,2 млн грн і відповідно становлять 750 млн грн витрати на придбання путівок до санаторно-курортних закладів.

...У 2012 р. на придбання дитячих новорічних пода­рунків буде спрямовано 95,5 млн гривень".

Ці приклади демонструють одні й ті ж речі. Кошти трьох фондів "розпилюються" поміж тими структурами, представники яких входять до їхніх наглядових рад. З Пенсійним фондом, який контролюється державою – трохи інша історія.

(зліва направо) Прем'єр Микола Азаров, голова Федерації роботодавців Дмитро Фірташ, голова Федерації профспілок Юрій Кулик. Фото fru.org.ua

Отже, є сенс трохи повиступати "проти" - за кілька мільярдів на рік.

Дивно, що досі мовчить Наталя Королевська. Бо представники Мінсоцполітики присутні в наглядових радах трьох фондів. Крім того, Мінсоцполітики є головним охоронцем всієї схеми "розпилу" від інших державних органів.

Вірогідніше за все, Королевська найближчим часом також виступить "проти". Так би мовити, зреагувавши на листи стурбованих профспілок та роботодавців.

Дивимось, хто ще присутній у наглядових радах. Держфінінспекція, Держгірпромнагляд, Міністерство охорони здоров'я, Міносвіти, Мінюст, Державна інспекція України з питань праці. Бажаючих сказати "я проти" виявляється чимало.

Хіба що Мінфін, наближений до "Сім'ї", буде змушений мовчати.

Корупція в фондах

Звісно, у податківців не найліпша репутація. Реакцію профспілок та роботодавців цілком можна пояснити. Вони розуміють, що Олександр Клименко, за часів якого податкова стала працювати найбільш жорстко за всю свою історію, швидко перекриє їм кисень.

Проте, існує велика причина підтримати переведення справляння єдиного соціального внеску саме до Міндоходів.

Поки що це єдиний шлях швидко розрубати "гордієв вузол" корупції навколо трьох фондів.

Час від часу Рахункова палата дала невтішні висновки щодо функціонування системи соціального страхування в Україні.

2012 року це відомство повідомляло, що запровадження єдиного внеску "дало змогу консолідувати в одному органі - Пенсійному фонді функції збору, обліку і контролю за його сплатою, створити єдину базу платників та сформувати державний реєстр".

На думку аудиторів, "це сприяло збільшенню майже на 20% доходів фондів соціального страхування порівняно з попереднім роком, а також своєчасному забезпеченню застрахованих осіб страховими і пенсійними виплатами".

Разом з тим, як заявляли в Рахунковій палаті, навантаження зі сплати єдиного внеску на роботодавця і найманих працівників майже не змінилося.

"Запроваджений механізм збору, обліку та розподілу єдиного внеску, за наявності значної кількості рахунків для його надходження, не дозволив досягти очікуваного спрощення процедури сплати цього внеску", - зазначалося у повідомленні відомства.

Також не було усунено ще низку проблем, зокрема, з наповненням бюджетів окремих фондів соцстрахування.

Водночас, треба сказати, що соціальні фонди були й є грандіозною "годівницею". І справа не тільки у вічно кульгавому на обидві ноги Пенсійному фонді. Іноді "трьохстороннє управління" перетворюється на "трьохсторонній розпил" коштів.

2012 року, коментуючи ситуацію з Фондом страхування безробіття, екс-депутат та голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець казав:

"Це величезний апарат, який фінансується за рахунок роботодавців. За моїми даними, щорічно 60% грошей розкрадаються. При цьому" годуються "всі три сторони соціального діалогу через схеми відкатів, наприклад, страхування всього і вся".

Михайло Волинець. Фото gorlovka.ua

Найкраще цю ситуацію ілюструє справа колишнього директора Державної служби зайнятості, який керував виконавчою дирекцією Фонду страхування безробіття Володимира Галицького.

2011 року СБУ затримала його та ще трьох чиновників за систематичні хабарі і порушення при використанні бюджетних коштів.

Під час обшуку в службових кабінетах, приватних приміщеннях і в банківських скриньках затриманих вилучили понад 2 мільйони гривень, близько 1 мільйона доларів, більше 200 тисяч фунтів стерлінгів, близько 0,5 мільйона євро і більше 3 кілограм золота і ювелірних прикрас.

Того ж року донька Галицького влаштувала в Монако найдорожче ДТП, розбивши машин на 3 мільйони євро. Зараз екс-чиновник сидить у СІЗО, а його справа передана до суду.

Існує припущення, що у такий спосіб колишній міністр соціальної політики Сергій Тигіпко позбавився від суперника, який не хотів ділитися коштами та впливом.

Праворуч - екс-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Фото Михайла Марківа

Враховуючи, що "батько пенсійної реформи" за останні два роки жодного разу не спробував зламати існуючу корупційну систему, ця версія може бути дуже правдивою.

Система соціальних фондів в Україні дійсно є "гордієвим вузлом", який майже неможливо розрубати. Це шалені гроші, які у всі часи нещадно "дерибанилися". І ті люди, які роками "розпилювали" мільярди, самі по собі не зупиняться.

А "Сім'я" його розрубає чи не "Сім'я" – то вже інша справа. В цьому випадку (і лише в ньому) – далеко не головна.

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!