Янукович накормил коррупционеров миллиардами

Янукович накормил коррупционеров миллиардами

Вторник, 4 декабря 2012, 22:23 -
Хочешь купить "мерседес" для "улучшения условий работы"? Никаких проблем. А приобрести консалтинговые услуги за миллион, чтобы понять, как с деревьев опадают листья? Пожалуйста. Премию любовнице? Это вообще святое. (Укр.)

Віктор Янукович, підписавши "єдапсівський" закон про біометричні паспорти, віддав тисячам чиновників щонайменше півмільярда на щорічний "розпил".

Одразу зазначимо: жодного слова про ЄДАПС і скандальні біометричні паспорти та гроші, які отримає ЄДАПС на цій монопольці.

Мова піде про три коротенькі речення, які хитромудрі дядьки запхали в прикінцеві положення закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр".

Ці три речення забирають з бюджету щонайменше 540 млн грн на рік, і віддають їх чиновникам для "розпилу". Саме таку суму було прописано в бюджеті-2012.

Реклама:

Офіційно ці поправки звучать так: у Бюджетному кодексі України а) у частині першій статті 2 пункт 15 після слів "як плата за надання послуг" доповнити словами "(включаючи плату за надання адміністративних послуг)", у пункті 23 слова "плату за надання адміністративних послуг" вилучити, б) абзац третій частини четвертої статті 13 після слів "надходження від плати за послуги" доповнити словами "(включаючи плату за надання адміністративних послуг)".

Людською мовою це означає: гроші, які держустанови отримують у вигляді плати від громадян та підприємств за адміністративні послуги, визначити власними грошами цих установ і більше не вважати їх доходами держбюджету. Крапка.

А менш ніж рік тому голова держслужби з дерегуляції та розвитку підприємництва Михайло Бродський в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" пишався, що вперше за роки незалежності ці гроші вдасться зробити бюджетними.

"Багато років наша держава вела війну з адміністративними послугами. Точніше, з тією корупційною схемою, коли державне міністерство або відомство створює підприємство, що надає державні послуги, плата за які надходить на рахунок цього підприємства, а не до бюджету. І витрачає держпідприємство гроші без бюджетного контролю, як йому заманеться.

Так у нас відбувається, наприклад, з паспортами і голограмами ЄДАПСу. Це основна корупційна схема в державі. Будь-які дозволи і довідки чиновники воліють видавати через держпідприємства, які беруть з людей величезні гроші за те, що держава має видавати за законом!" - говорив Бродський.

Він не шкодував гарних слів для президента Віктора Януковича: "Усі гроші держпідприємств мають прямо йти до бюджету, а рахунки держпідприємств повинні бути не в комерційних банках, а винятково у Держказначействі. Гадаю, це справжнє досягнення команди Януковича, яке принесе велику користь країні".

Фото УП

Ага, принесе.

Тепер, коли Янукович особисто підписав закон, який геть нівелює благі наміри, маємо голий факт. Гроші за адміністративні послуги залишаться чиновникам. Вони не муситимуть здавати їх до державної скарбниці, а зможуть витрачати на свій - майже не регламентований законом - розсуд.

Додайте до того, що всі ці держпідприємства 2012 року виключили із закону про держзакупівлі, і покращення для чиновників набере приємних рис.

Хочеш купити "мерседес" для "покращення умов роботи"? Жодних проблем. Придбати консалтингові послуги за мільйон для поліпшення свого розуміння, як з дерев опадає листя? Ласкаво просимо. Премію коханці, яка, не покладаючи рук, понаднормово трудиться секретаркою? Це взагалі святе.

А звичайному споживачу адміністративних послуг тільки й залишається це все оплачувати. Чи то у вигляді захмарної плати за паспорти ЄДАПСу, чи за довідки СЕС, чи плати за водійські посвідчення, чи щось там в ЖЕКу, чи ще в якійсь конторі, яка видає якісь довідки за гроші, не маючи жодних на те повноважень.

Тож наведемо наостанок золоті слова Бродського з того ж інтерв'ю.

"Тільки вдумайтеся: за матеріалами ревізії Кабміну встановлено, що в Україні діють 53 тисячі регуляторних актів, виданих органами влади всіх рівнів. З них повністю відповідають законодавству… вісімнадцять! Це основа корупції, яка працює за будь-якої влади та за будь-якого режиму!" - лементував Бродський.

"І я впевнений: у державі є воля, щоб цю систему ліквідувати. Президент вніс до парламенту закон про адміністративні послуги, де скромно прописано один маленький рядок: усі гроші за адмінпослуги - до бюджету. Закон мають ухвалити на наступній сесії. Гадаю, він набуде чинності з 1 червня 2012 року. Повірте, далі ці послуги ми "зачистимо" тільки так! (клацає пальцями)", - обіцяв Бродський.

Ну, що сказати? Хіба що згадати стандартне формулювання про ефективність клацання у великій Сім'ї.

Реклама: