Экономика продолжает падать

Экономика продолжает падать

Суббота, 29 декабря 2012, 09:20 -
Украина входит в рецессию. Базовый сценарий предполагает возможную девальвацию гривни до 10 грн за долл, что повлечет за собой подорожание импортных товаров. (Укр.)

Офіційний показник ВВП за третій квартал 2012 року впав на 1,3%, що не відрізнялося від попередньо оголошеного результату. З урахуванням сезонного падіння ВВП було ідентичним - на рівні 1,3%.

Будівельний сегмент показав найбільше зниження - на 15,6%, тоді час як сегмент сільського господарства скоротився на 8,4%.

Падіння темпів економічного зростання було викликане завершенням інвестування в проекти "Євро-2012", скороченням промислового виробництва, високими процентними ставками і нижчим порівняно з 2011 роком урожаєм зерна.

Падіння індексу промислового виробництва, коливання якого мають вирішальний вплив на динаміку ВВП, становило 4,2% у жовтні та 3,7% у листопаді, тоді як середній показник за третій квартал упав на 4,2% порівняно з 2011 роком.

Реклама:

Вперше з 2010 року було зафіксоване падіння інвестицій на 2,9%, тоді як за другий квартал 2012 року цей показник зріс на 17%.

Джерело: Держстат

Експорт у третьому кварталі упав на 5,8% порівняно з цим же періодом 2011 року, зниження триває четвертий квартал поспіль на фоні зниження зовнішнього попиту. В той же час у другому і третьому кварталах імпорт продовжив зростати, що має негативний вплив на платіжний баланс та посилює тиск на гривню.

Чорні метали становлять чверть від загального українського експорту, і це включає в себе значну частку експорту залізної руди. Стан металургії має вирішальний вплив на українську економіку.

Уповільнене зростання китайської економіки і рецесія в країнах єврозони призвели до помітного скорочення попиту та зниження світових цін на руду і сталь.

Високі процентні ставки продовжували негативно впливати на ділову активність підприємств, що теж уповільнювало економічне зростання. За умов низьких інфляційних очікувань капітальні інвестиції на фоні високих ставок є нерентабельними для багатьох підприємств.

Світові ціни на сталь у четвертому кварталі сезонно знижуються на тлі зменшення ділової активності у світі в кінці року. Це ще одна причина, чому експерти банку не вбачають суттєвої можливості для зростання експорту та покращення динаміки ВВП України у четвертому кварталі 2012 року порівняно з третім кварталом.

Фото УП

Експерти залишають прогноз щодо річного показника зростання ВВП за 2012 рік незмінним: 0%.

В листопаді була зафіксована дефляція 0,2%.

Основною причиною відсутності зростання цін на продовольчі товари став рекордний урожай зерна у 2011 році - 56,7 млн тонн.

Також у 2012 році відбулося значне падіння цін на цукор внаслідок перевиробництва 2011 року. Оскільки цукор є ключовим інгредієнтом для виробництва низки товарів, це також стало одним з чинників стабілізації цін.

Експерти не очікують зростання цін і в четвертому кварталі і переглядають свій річний прогноз інфляції з 2,5% до 0%.

Хоча індекс виробничих цін знижувався повільніше, ніж індекс споживчих цін, цей показник протягом вересня-листопада вийшов нульовим.

Ціни виробників України напряму залежать від стану світової економіки та світових цін на основні види сировини. Як правило, індекс ринків сировини CRB послуговує достатньо надійним форвардним індикатором для цін виробників в Україні.

У 2012 році на фоні несприятливих погодних умов урожай зерна був все ж кращим від очікуваного. В кінці листопада було зібрано 45,3 млн тонн, що близько до запланованого показника - 46,5 млн тонн. Цього повинно вистачити, щоб не спричинити значного зростання цін на продовольчі товари у 2013 році.

В той же час базовий сценарій експертів банку передбачає можливу девальвацію гривні до 10 грн за дол. Це повинно спричинити підвищення цін на товари імпорту, і стати одним з каталізатором зростання ІСЦ.

Іншим чинником зростання ІСЦ у 2013 році може бути зростання цін на газ для населення - коли Україна буде вимушена задовольнити вимоги МВФ задля відновлення програми кредитування standby. Наразі річний прогноз інфляції на 2013 рік становить 14%, а прогноз зростання реального ВВП - 3%.

Джерело: Держстат 

         Макропрогнози

Джерело: "Ерсте банк"

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!