Украинцы нищают

Украинцы нищают

Пятница, 30 ноября 2012, 08:32 -
Среди рисков ускорения инфляции в 2013 году - повышение тарифов на коммунальные услуги, дефицит бюджета и возможная девальвация гривны. (Укр.)

"Покращення" в Україні триває.

У другому кварталі 2012 року частка громадян, змушених економити на харчуванні, зросла на 1 процентний пункт порівняно з попереднім кварталом до 10%.

Про це свідчать результати опитування компанії GfK Ukraine, в рамках якого щомісяця опитується тисяча повнолітніх фізичних осіб по всій Україні.

Частка українців, яким, згідно з цим дослідженням, вистачає на харчування, а для придбання одягу і взуття необхідно заощадити або позичити, зросла на 2 процентні пункти до 28%. Представники середнього достатку та багаті значних коливань у своєму добробуті не відчули.

Реклама:

У трійку фінансових установ з топ-10 за другий квартал 2012 року, з якими співпрацює найбільша частка населення, увійшли Приватбанк, Ощадбанк, "Райффайзен банк аваль".

Непривітність як профнепридатність

До основних неприємних ситуацій, з якими найчастіше стикаються українці при обслуговуванні в банках, і які їх найбільше дратують, належать технічні збої у роботі банкоматів, черги у відділеннях та повільне виконання простих операцій.

Серед ситуацій, які трапляються найрідше, - відсутність в банкоматах паперу та грошей, а також незручність розміщення банківських відділень. Отже, фінансові установи мають ніші для підвищення свого авторитету серед клієнтів.

У числі топ-10 послуг GfK називає здійснення комунальних платежів через відділення банків - 74% опитаних, користування пластиковими картками - 54%, переказ грошей - 12%, відкриття поточного рахунку без пластикової картки - 10%, мобільний банкінг - 9%, плата за товари - 8%, картковий кредит - 8%.

При цьому кількість користувачів п'ятьма і більше банківськими послугами становить всього 8% опитаних проти 6% за аналогічний період 2011 року. Найбільший відсоток припадає на користувачів двох послуг - 34%, однією послугою користуються 31% опитаних, а трьома-чотирма - 27% українців.

"Сповільнюються темпи зростання кількості користувачів банківськими картками, але збільшується інтенсивність їх використання", - говорить керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський.

Цікаво, що серед різних соціальних інституцій банки у населення за рівнем довіри посідають традиційне третє місце після церкви та армії - 21% опитаних.

На 6 процентних пунктів підвищилася довіра до армії та президента - 34% і 20% відповідно, на 4 процентні пункти - до місцевої влади, на 5 процентних пунктів - до Верховної ради, на 2 процентні пункти - до страхових компаній.

Бізнес майже не розвивається

Плани щодо розширення бізнесу мають лише 23% клієнтів банків - юридичних осіб. При цьому на кредити розраховують 34% респондентів, а 66% роблять ставку на власні кошти, кошти підприємства та залучення зовнішніх інвестицій.

Фото УП

Про це свідчать результати опитування GfK Ukraine, в рамках якого у лютому-квітні 2012 року було опитано 1 тис підприємств по всій Україні.

У першій п'ятірці банків, з якими найчастіше співпрацюють опитані підприємці, спостерігається значний розрив. Так, з Приватбанком ділові стосунки мають 38% респондентів, з "Райффайзен банком аваль" - 27%, а з Укрсиббанком, Укрсоцбанком та Ощадбанком мають справу 14%, 14% і 13% фірм відповідно.

Серед послуг для юридичних осіб найбільшою популярністю користуються розрахунковий рахунок у гривнях - 99,4%, платежі в межах України - 96,5%, касове обслуговування гривневого рахунку - 89,6%, система клієнт-банк - 74,8), інтернет-банкінг - 50,2%.

За словами Яблоновського, 2013 року очікується зростання кількості користувачів послугою інтернет-банкінг, тому фінансові установи посилюватимуть маркетингові зусилля для збільшення клієнтів.

ВВП зросте ледь-ледь

GfK прогнозує, що у 2012-2013 роках темп зростання ВВП становитиме 2% і 3% відповідно. Високі темпи росту української економіки залишилися в минулому. Максимальне зростання було у 2004 році - 12%. У 2007 році - 8%, у 2011 році - 5%.

Після значних коливань у 2010-2011 роках індекс очікувань підприємств стабілізувався, що відповідає стагнації економіки.

Серед ризиків пришвидшення інфляції у 2013 році - підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства, дефіцит бюджету, вичерпання ефекту падіння цін на сировинні продовольчі товари, можлива девальвація гривні.

Серед економічних факторів, які впливають на банківську систему, експерти називають уповільнення росту ВВП, зростання державних витрат, коливання попиту на великі покупки - речі, які можна купити в кредит, зростання інфляції та уповільнення росту реальних доходів, рекордну вартість гривневих ресурсів.

Споживачі адаптувалися до повільного зростання економіки: їхні настрої у 2012 році покращилися порівняно з 2011 роком. Аналітики GfK вважають, що 2012 року індекси споживчих настроїв вищі, ніж у 2011 році.

В той же час серед індексів споживчих настроїв, економічних очікувань та поточного стану найбільш нестабільним є індекс поточного стану. Причина - коливання готовності населення робити великі покупки за залишковим принципом.

Реклама: