"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Землю не будут продавать до 2016-го?

Землю не будут продавать до 2016-го?

Вторник, 20 ноября 2012, 19:19 -
Нормы об обороте земель депутаты могли учесть при окончательном принятии закона "О рынке земли", что позволило бы снять мораторий. Поэтому оппозиция выступала за привязку действия моратория до конкретной даты. (Укр.)

Верховна рада з другої спроби продовжила дію мораторію на продаж аграрних земель до 1 січня 2016 року.

За законопроект "Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення)" 20 листопада проголосувало 269 народних депутатів.

Проте основні події - жваве обговорення проекту і намагання його прийняти - відбувалися зранку.

З першого разу парламент не зміг прийняти документ: під галас опозиційних депутатів за законопроект про продовження мораторію до набрання чинності закону про обіг земель проголосувало лише 184 депутати.

Реклама:

"Регіонали" хотіли проштовхнути норму про продовження мораторію лише до набрання чинності законом про обіг сільгоспземель, проти чого протестували опозиціонери.

При підготовці документа до другого читання профільний комітет врахував поправки депутатів. Там було сказано, що незалежно від набуття чинності законом про обіг землі, мораторій на її продаж продовжувався до 1 січня 2015 року.

Проте під час обговорення проекту закону депутат Юрій Кармазін заявив, що через вказівку з Адміністрації президента ці поправки враховані не будуть.

"Перед засіданням мені сказали, що прийшла вказівка з Адміністрації президента, що ці поправки треба знищити, тобто і думку комітету нівелювати, і відкрити продаж землі", - сказав він.

Сталося саме так: поправки зранку не врахували. Однак прийняти законопроект у редакції першого читання "регіонали" не змогли, бо не голосували комуністи.

У перерві на брифінгу керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що "регіонали" не вносили поправок у законопроект і не хотіли їх розглядати.

"Наша фракція не подавала на розгляд дані поправки. Я розумію, чому вони з'явилися в залі, але ми вважали, що їх сьогодні не треба розглядати", - сказав він.

Після обіду депутат Леся Оробець написала на своїй сторінці у Facebook, що до законопроекту про мораторій депутати можуть повернутися після 16.00.

"Схоже, після 16.00 у парламенті буде ще одна спроба продавити закон про приватизацію землі за сценарієм ПР", - написала вона.

І справді, після перерви голова Верховної ради Володимир Литвин запропонував повернутися до розгляду цього питання.

"Пропозиція такого змісту: повернутися до розгляду цього закону і передбачити мораторій на ринок землі до 1 січня 2016 року", - заявив спікер.

Фото УП

З цією пропозицією представник опозиції Микола Томенко погодився, проте вирішив уточнити дану норму.

"Ми готові проголосувати, якщо буде врахована поправка, яка складається з трьох частин, оскільки вона передбачає не подвійне тлумачення, а чітке розуміння. Ми прив'язуємо це (мораторій. - ЕП) до дати, а не до закону про обіг земель сільгосппризначення", - сказав він.

Відтак, 269-ма голосами Рада ухвалила закон про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2016 року. Депутати також доручили уряду підготувати проект закону про обіг земель.

Як відомо, 9 грудня 2011 року парламент у першому читанні прийняв законопроект №9001-д "Про ринок землі", однак терміни другого читання не раз переносилися.

Пізніше заступник голови Державного агентства земельних ресурсів Євген Бердников заявляв, що депутати можуть розділити закон "Про ринок землі" на окремі прохідні законопроекти.

Саме цього і боялася опозиція, адже норми про обіг земель депутати могли врахувати при остаточному прийнятті закону "Про ринок землі", що дозволило б зняти мораторій. Тому опозиція виступала за прив'язку дії мораторію до конкретної дати.

Невідомо, правда, про який сценарій "регіоналів" говорила Оробець, і чому влада вирішила продовжити мораторій до 2016 року, адже аграрний міністр Микола Присяжнюк ще влітку заявляв, що Україна уже готова до зняття мораторію.

Реклама: