С Новым годом, Борис Викторович!

С Новым годом, Борис Викторович!

Понедельник, 19 ноября 2012, 13:41 -
Последние два года Фонд соцстраха выполняет один ритуал: дважды объявляет открытые торги, а на тендер подает заявку только "Конти". После 2010 года с ним никто не желает конкурировать. (Укр.)

"Наші гроші" вітають віце-прем'єра Бориса Колеснікова з черговим бізнес-успіхом.

Його компанія "Конті" знову без конкуренції нагодує дітей України новорічними ласощами за сотню мільйонів з державного Фонду соцстраху.

На вулиці "Конті" вже третій рік поспіль під самісінькі новорічні свята перевертається вантажівка з купюрами.

Кондитерська імперія віце-прем'єра Бориса Колеснікова - 19-те місце в рейтингу мільйонерів "Форбс-Україна", 430 млн дол - знову без жодної конкуренції отримала підряд від Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності на виготовлення дитячих новорічних подарунків.

Реклама:

Цього разу "Конті" отримає 98,32 млн грн за більш ніж 4 млн подарункових наборів з різних цукерок та шоколаду. Ці набори вагою 450 г замовлено по 22,74 грн за одиницю. Скільки можна було зекономити? Нам це невідомо. Через вражаюче небажання учасників ринку конкурувати з сановними кондитерами.

"Конті" вже третій рік поспіль, себто відразу після призначення Колеснікова віце-прем'єром, є монопольним постачальником новорічних подарунків для Фонду соцстраху.

Останні два роки фонд виконує один ритуал: двічі оголошує відкриті торги, для яких потрібно хоча б двоє учасників, а на тендер подає заявку лише "Конті". Конкурентні торги скасовуються, після чого оголошується закупівля "в одного учасника". Ним і є "Конті", з яким після 2010 року ніхто не бажає конкурувати.

Рік

Вартість закупівлі у "Конті", грн

Кількість наборів

Ціна, грн за один

2012

98 326 000

4 324 530

22,74

2011

88 285 987

4 184 170

21,10

2010

86 811 554

4 462 549

19,45

Починалося все ще тоді, коли ринок не дуже розумів, на яких принципах нова влада буде влаштовувати стосунки з бізнесом. Відтак, у 2010 році у кондитерів Колеснікова вперше і востаннє був єдиний конкурент: Харківська компанія "Бісквіт-шоколад" запропонувала набори по 17 грн.

Однак Фонд соцстраху тоді мовчки скасував тендер, не пояснивши мотивів, і замовив цукерки у "Конті" по 19,45 грн за набір, фактично переплативши 13%.

Цей процент стосується 2010 року, а скільки він становить зараз, і чи є він взагалі - перевірити неможливо, бо на "солодкі" тендери Фонду соцстраху більше ніхто не потикається.

Фото dailynewslight.ru

Хоча навіть на засіданнях уряду разом з Колесніковим сидить інший важковаговик від кондитерської галузі - міністр економічного розвитку Петро Порошенко.

З капіталізацією 1 млрд дол він займає ще вище місце від Колеснікова в рейтингу "Форбс" - восьме. Однак "Рошен" теж не лізе в тендери Фонду соцстраху.

Відтак, маємо простий, як сокира, факт: після 2010 року в одній з абсолютно конкурентних галузей відбуваються абсолютно неконкурентні події.

А що таке конкуренція, і як вона впливає на ціни товарів чи послуг, Борис Вікторович знає не гірше від нас. Ось що він казав лише місяць назад з приводу будівництва готелів в Криму: "Чтобы было доступно отдыхать, должна быть настоящая конкуренция между отелями".

Так, погоджуємось, "должна быть настоящая конкуренция". Можливо, в новому році? Чи за нової влади?

Реклама: