Чиновничья каста

Чиновничья каста

Среда, 8 августа 2012, 09:48 -
Фото cit.ua
За последние год-два были внесены изменения в законодательство, которые предусматривают прохождение так называемой "спецпроверки". Кандидату в чиновники необходимо подать непомерное количество бумаг в различные ведомства, и получить от них соответствующее количество согласований. "Спецпроверка" растягивается, как правило, месяца на три. И все это ради того, чтобы получить должность с мизерной зарплатой.

Украинские чиновники постепенно превращаются на настоящую касту – в самом худшем смысле этого слова. Если в Советском Союзе приветствовались трудовые династии, условно, шахтеров или слесарей, то теперь мы имеем огромное количество примеров формирования именно чиновничьих "трудовых династий".

Кто сегодня не знает, например, отца и сына Калетников или отца и сына Довгих? Перечень сможет продолжить, наверное, каждый. А сколько таких потомственных "трудяг" работает в регионах, в "регионах" или просто на менее заметных местах?

В этом смысле, кстати, очень показательны ведомственные высшие учебные заведения, находящиеся в управлении МВД, Госналогслужбы и Гостаможслужбы. Там учатся преимущественно сыновья нынешних или бывших работников (причем, как правило, не высших руководителей, но и не рядовых) этих ведомств. Видимо, талант передается по наследству.

Однако за последние год-два чиновники сделали еще и ряд формальных шагов, чтобы как можно сильнее отгородиться от остальных сограждан и окончательно превратиться в настоящую касту.

Реклама:

В частности, были внесены изменения в законодательство, предполагающие прохождение так называемой "спецпроверки" кандидатов на вступление в чиновничьи ряды. Чтобы человек попал на вожделенную должность, он должен доказать свою пригодность.

Фото j-times.ru

Кандидату в чиновники нужно подать непомерное количество бумаг (читайте ниже, какие ведомства нужно пройти для трудоустройства на чиновничью должность в Киеве) в самые разные ведомства, и получить от них соответствующее количество согласований. Это почти как медкомиссия в школе, только проверяют не на плоскостопие.

При этом сама "спецпроверка" затягивается, как правило, месяца на три! И все это для того, чтобы зачастую получить должность с мизерной зарплатой!

По своей сути "спецпроверка" никакой проверкой, конечно, не является. Будет ли этим заниматься грамотный, уважающий себя человек, не имеющий при этом связей в чиновничьем аппарате? Думается, вопрос риторический.

Таким образом, всерьез проходить "спецпроверку", как правило, станет только бездарь. Который и сам понимает, что вариантов трудоустройства, которые бы зависели от его знаний или опыта работы, у него попросту нет.

Однако практика принятия на работу "дубов" - это только одна сторона медали действующей системы. Другой ее стороной является беспрепятственное занятие чиновничьих должностей родными и близкими действующих чиновников. То есть, формирование касты.

Фото vaga-land.livejournal.com

ДОДАТОК (на украинском). Перелік основних нормативно-правових актів, що стосуються проведення спеціальної перевірки відомостей, щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування

Щодо загальних положень

• Кримінальний кодекс (зокрема, примітка частини першої статті 364 щодо поняття службової особи).

• Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції" (зокрема, стаття 11, яка передбачає проведення спеціальної перевірки).
• Указ Президента України від 25.01.2012 № 33/2012 "Про Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування".

• Постанова Кабінету Міністрів України від 27.11.98 № 1893 "Про затвердження Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять службову інформацію" (зокрема, пункти 26, 27 Інструкції в частині пересилання запитів до заінтересованих органів для проведення спеціальної перевірки).

Щодо притягнення особи до кримінальної відповідальності, у тому числі за корупційні правопорушення, наявності судимості, її зняття, погашення

• Кримінальний кодекс України (зокрема, стаття 86 щодо амністії; стаття 87 щодо помилування; розділ ХІІІ (статті 88-91) щодо судимості; Розділ ХVІІ щодо злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг).
• Кодекс України про адміністративні правопорушення (зокрема, Глава 13-А щодо адміністративних корупційних правопорушень).

Щодо факту, чи є особа піддана або піддавалася раніше адміністративним стягненням за корупційні правопорушення

• Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції" (зокрема, стаття 21, яка передбачає занесення відомостей про осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення, до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення).
• Наказ Мін’юсту від 11.01.12 № 39/5 "Про затвердження Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення" (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 січня 2012 р. за № 28/20341).


Щодо достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік

Фото novorab.ru

• Податковий кодекс України (зокрема, стаття 70 щодо Державного реєстру фізичних осіб - платників податків).
• Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції" (зокрема, стаття 12, яка передбачає подання декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік; форма декларації є додатком до цього Закону).
• Наказ Державної податкової адміністрації України від 17.12.10 № 954 "Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та втрату чинності деяких наказів Державної податкової адміністрації України", зареєстрований в Мін’юсті 29 грудня 2010 р. за № 1388/18683.

Щодо наявності в особи корпоративних прав

• Господарський кодекс України (зокрема, стаття 167 щодо змісту корпоративних прав та корпоративних відносин).

Щодо стану здоров'я

• Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції" (зокрема, стаття 11, яка передбачає надання медичної довідки про стан здоров’я за формою, затвердженою МОЗ).

 

Щодо освіти, наявності наукового ступеня, вченого звання, підвищення кваліфікації


• Закон України "Про освіту" (зокрема, стаття 27 щодо документів про освіту).
• Закон України "Про вищу освіту".
• Закон України "Про державну службу" (зокрема, стаття 29 щодо навчання і підвищення кваліфікації державних службовців).
• Постанова Кабінету Міністрів України від 12.11.97 № 1260 "Про документи про освіту та вчені звання" (затверджено перелік і зразки документів про освіту).
• Наказ МОНмолодьспорту України від 29.03.2011 № 295 "Про Порядок визнання і встановлення еквівалентності в Україні документів про освіту, виданих навчальними закладами інших держав", зареєстрований в Мін’юсті 28.04.11 за 529/19267.

Щодо громадянства

• Закон України "Про громадянство України" (зокрема, стаття 3, якою визначено належність до громадянства України; стаття 5, у якій визначено документи, що підтверджують громадянство України).

Щодо допуску до державної таємниці

• Закон України "Про державну таємницю" (зокрема, стаття 22 щодо допуску громадян до державної таємниці)

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!