"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Власть против детей

Власть против детей

Среда, 22 августа 2012, 00:06 -
Когда премьер будет рассказывать о "покращенни" жизни детей, помните: каждая гривна на детсад сопровождается 1,3 грн на улучшение условий для чиновников. Вспомните об этом, когда вас снова попросят сдать деньги на ремонт школы или садика. (Укр.)

Микола Азаров анонсував вирішення проблеми дитсадків.

Тільки-от виявилось, що вирішення офісно-комфортних проблем влади йде випереджаючими темпами: третина мільярда на чиновників проти чверті мільярда на дітей.

15 серпня на засіданні уряду прем'єр-міністр пообіцяв, що черги до дитсадків зникнуть вже у 2013 році, тобто наступного року після парламентських виборів.

"До початку навчального року запрацювали понад сто дитячих садків і майже на 200 тисяч більше дітей зможуть піти в дошкільні начальні заклади, але проблема черг у дитсадки досі існує. Я знаю ситуацію в регіонах, знаю плани і твердо можу сказати: наступного року черг не буде", - сказав Азаров.

Реклама:

Нагадаємо, він формально очолює Партію регіонів, що збирає всі сили для перемоги на жовтневих парламентських виборах.

"Наші гроші", як завжди, з усією серйозністю поставились до заяв людини, яка має звичку знаходити успіхи уряду в капусті.

Микола Янович нашинкував "дитячі" меседжі, як завжди, трохи малозрозумілою мовою. Наприклад, геть незрозуміло, як сто нових дитсадків можуть дати приріст дитячого "поголів'я", охопленого системою дитсадків, у розмірі 200 тисяч штук.

Невже Азаров мав на увазі відкриття дитсадків, розрахованих на 2 тис дітей? Таких монстрів і в світі годі шукати. Усе ж таки це не свиноферми.

До того ж сотня нових садків - це не те що не диво, а практично нікчемна цифра. З 2004 року по 2009 рік в Україні кількість дитсадків зросла з 14,9 тис штук (на 996 тис дітей) до 15,5 тис (на 1,21 млн дітей). Тобто "помаранчевий" приріст становив близько 120 нових дитсадків на рік. Азаров же гордиться сотнею нових.

Однак не будемо борсатись у статистичних нетрях, в яких завжди можна знайти  цифру, потрібну тій чи інший стороні для підтвердження своєї концепції.

Повернемось до програмного підтексту заяви Азарова: "Влада з усіх сил піклується про дітей". Щоденно відстежуючи державні видатки, ми бачимо, як влада піклується про себе: не покладаючи рук і не шкодуючи держбюджету.

Покращення життя чиновницького люду глибоко вмотивовано диким зростанням бюрократичного апарату на фоні вимирання українців з кінця 1980-х по 2012 рік.

Тож коли Азаров сказав про покращення ситуації з дитсадками, нам закортіло подивитися на те, про що він промовчав: "Влада також піклується і про себе".

Для цього ми звернулися до "Вісника державних закупівель", звідки вибрали всі оголошення про угоди на ремонт, реконструкцію та будівництво дитсадків, укладені з 1 червня до 15 серпня - до моменту заяви Азарова.

Подивилися на будівельні підряди, які влада у цей же період роздала на розбудову власних офісно-відпочинкових умов.

Відразу попередимо претензії щодо валідності вибірки за датою. Звісно, будівництво дитсадків замовляли і раніше, тому їх загальна кількість і вартість значно більші. Однак влада так само постійно витягає гроші з держбюджету на покращення своїх умов. До того ж саме влітку починаються традиційні ремонти.

Отже, дивимося на пріоритети: 264 млн грн на дитсадки і… 344 млн грн на владу. Весь перелік півсотні дитсадків з адресами та ціною робіт в цьому файлі. А ось значно коротший, але коштовніший перелік чиновницького гламуру.

Середня вартість ремонту чи реконструкції одного дитсадка становить 4 млн грн, будівництва - 10 млн грн. Таким чином, 77 млн грн, виділені цього літа на покращення стану двох кримських державних дач Віктора Януковича на додачу до минулорічних 247 млн грн вистачило б на вісім нових дитсадків.

Добудова бази відпочинку НБУ в Карпатах за 23 млн грн з встановленням джакузі, камінів, панорамного ліфта і вітражів (ну, ви зрозуміли) - це капремонт шістьох дитсадків. Офісно-розважальний центр Нацбанку в Сумах за 100 млн грн з'їв покращення ще 25 дитсадків.

Новий офіс Генпрокуратури, на який виділили 46 млн грн на додачу до минулорічних 100 мільйонів - це ще дюжина обездолених садочків.

Це без передвиборних ремонтів, наприклад, 23 млн грн на басейн в Броварах, директором котрого є дружина особистого масажиста прем'єра Миколи Азарова.

Не чіпали ми і будівництво офісу для центру зайнятості в селищі Володарівка Київської області за 3 мільйони, у якому тяжко працюватимуть аж 13 бюрократів.

Фото пресс-службы президента

Справедливості заради зазначимо, що влада будує-ремонтує і з меншим розмахом. На мільйон підлатають Вищий госпсуд, на три - Луганську облраду.

Ремонт трьох десятків судів Донеччини коштує менше мільйона за штуку, щоправда, цього літа поточний ремонт місцевим судам замовляють тільки в Донецькій області, але це так, до слова. І в селах нібито щось будують.

В Давидові на Львівщині, наприклад, зроблять сільраду з народним домом за 14 мільйонів. До речі, стільки ж за ці два місяці виділили грошей на ремонт 15 (!) шкіл-інтернатів. Школи ми не включали до огляду, про це - в іншому матеріалі.

Цей матеріал не є розвінчанням передвиборної агітації саме Партії регіонів. З огляду на наведену на початку матеріалу діаграму про кількість бюрократів на душу населення у нас нема жодних сумнівів, що бюрократи покращували свої умови при всіх урядах. І Азарова, і Тимошенко, і Ющенка.

Наша головна мета в іншому. Коли будь-який прем'єр чи кандидат в прем'єри розповідатиме про покращення життя дітей, пам'ятайте: кожна гривня на дитсадок супроводжується 1,3 грн на покращення умов для чиновників.

Згадайте про це, коли вас знову попросять здати гроші на ремонт в школі чи садку.

Реклама: