СПЕЦПРОЕКТ "Green Deal UA"
При поддержке Региональной газовой компании
К 2030 году в ЕС планируют построить 40 ГВт мощностей для получения водорода

К 2030 году в ЕС планируют построить 40 ГВт мощностей для получения водорода

Среда, 8 июля 2020, 16:27 -

Європейська комісія оприлюднила план розвитку кліматично-нейтральної економіки до 2030 року, у якій особлива роль відведена водневій енергетиці.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

З 2020 по 2024 рік у ЄС планують підтримувати встановлення щонайменше 6 ГВт потужностей для виробництва до одного мільйона тонн відновлюваного водню.

А з 2025 по 2030 рік "водень повинен стати невід'ємною частиною інтегрованої енергетичної системи" та досягти щонайменше 40 ГВт потужностей.

"Водень може забезпечити енергетичні сектори, які не підходять для електрифікації та стати сховищем для збалансування непостійної енергії відновлюваних джерел. Але це може бути досягнуто лише узгодженими діями між державним та приватним секторами на рівні ЄС", — зазначається на сайті Єврокомісії.

Пріоритетним завданням є побудова потужностей для отримання водню за допомогою вітрової та сонячної енергії. 

Однак у коротко- та середньостроковій перспективі потрібні інші форми водню з низьким вмістом вуглецю для швидкого скорочення викидів та підтримки розвитку ринку.

Уже зараз технології дозволяють отримувати водень з природного газу без викидів вуглецю, вловлюючи його в процесі та зберігаючи для потреб промисловості. Такий водень класифікують як "синій" і він поки що є дешевшим від "зеленого" — отриманого з води і чистої енергії шляхом електролізу.