СПЕЦПРОЕКТ "Green Deal UA"
При поддержке Региональной газовой компании
В Германии переведут 34 ГВт тепловых электростанций на «зеленый» водород

В Германии переведут 34 ГВт тепловых электростанций на «зеленый» водород

Среда, 15 апреля 2020, 12:08 -

Німецька компанія Uniper планує перевести теплові електростанції загальною потужністю 34 ГВт на водень, вироблений за допомогою електроенергії з відновлювальних джерел.

Про це йдеться в угоді про співпрацю щодо розробки проектів з декарбонізації виробництва електроенергії, яку дочірня компанія фінського енергетичного концерну Fortum підписала з Siemens Gas and Power, повідомляє Еcotown.

Газові турбіни і газосховища Uniper випробують для використання водню. Siemens Gas and Power готова допомогти декарбонізувати вугільні електростанції за допомогою так званої "коричневої (браунфілд) трансформації", яка передбачає збереження інфраструктури та інших активів, і значне скорочення викидів газових електростанцій.

"Зелений" водень може сприяти досягненню кліматичних цілей і, таким чином, є ключем до успішного енергетичного повороту, — говорить Йохен Айкхольт, член правління Siemens Energy. — Але ми знаходимося на самому початку і спільні проекти націлені на "браунфілд трансформацію" і проектування ланцюжка створення вартості у "зеленому водні", надзвичайно важливі — ми можемо показати, що екологічно чисте енергопостачання, що не містить CO2, можливо і має сенс у реальних умовах і з використанням існуючих електростанцій".

Uniper в рамках своєї нової стратегії планує поступово збільшувати частку "зеленого" водню як у виробництві електроенергії, так і в торгівлі енергією.

"Після поетапної відмови від вугілля і переходу до надійного енергопостачання на основі газу, використання "кліматично-дружнього" газу стане важливим кроком на шляху до успішної трансформації енергосистеми; отже, декарбонізація газової промисловості, включаючи виробництво електроенергії на основі газу, необхідна для досягнення кліматичних цілей Німеччини та Європи, — зазначає виконавчий директор Uniper Андреас Ширенбек. — Ми готові значно прискорити декарбонізацію нашого портфеля".

Uniper, до якої свого часу відійшли активи у тепловій генерації енергетичного концерну E. ON, сьогодні управляє тепловими електростанціями загальною потужністю 34 ГВт у різних країнах. Не пізніше 2025 року німецьке енергетичне підприємство має намір закрити або переобладнати вугільні електростанції в Євросоюзі на газ і стати вуглецево-нейтральною до 2035 року. Зараз викиди CO2, які компанія здійснює у Європі, оцінюються у 22 мільйони тонн на рік.