СПЕЦПРОЕКТ "GasPoint"
об энергетических вызовах для Украины
Как остановить "Северный поток-2": вызовы и риски для энергетической безопасности Украины

Как остановить "Северный поток-2": вызовы и риски для энергетической безопасности Украины

Среда, 30 июня 2021, 13:00 -
Фото: Oilpoint

Учасники круглого столу висловили єдність у тому, що українська влада як ніколи згуртована навколо відстоювання українських інтересів та не припиняє спроб зупинити "Північний потік-2".

Офіційний Київ відкидає тезу про неминучість запуску газопроводу і надалі планує боротися за те, щоб не допустити введення газопроводу в експлуатацію.

Наразі всі гілки законодавчої та виконавчої влади спільно працюють над блокуванням проекту, який несе серйозну небезпеку для України.

Нові санкції США

Основна увага нашої дипломатії прикута до США, від ефективності санкцій яких залежить подальше майбутнє "Північного потоку-2".

Радник голови правління "Нафтогазу" з міжнародних питань Світлана Заліщук впевнена, що попри пом’якшення санкцій щодо будівництва ПП-2, позиція США щодо проекту залишається незмінною: Штати виступають категорично проти запуску Nord Stream-2.

 "Одне із найважливіших розумінь, яке ми отримали під час поїздки до Вашингтону, полягає в тому, що для президента Байдена дуже важливо, щоб Україна прийняла ту систему координат по "Північному потоку-2", яка задовольнить Україну, Сполучені Штати, Німеччину та Європу. Без такої згоди США не будуть вважати, що в цьому процесі можна ставити крапку", - зазначила Заліщук.

Вона також нагадала, що днями Комітет із закордонних справ Сенату одноголосно підтримав поправку в так званий Глобальний Акт Магнітського з обов’язковою нормою про те, що Державний департамент США разом з Міністерством фінансів США повинен відстежувати потенційно корупційні гроші, які брали участь у побудові і запуску "Північного потоку-2".

 
Світлана Заліщук. Фото: Oilpoint

В разі доведення участі корупційних грошей Державний департамент буде змушений накласти санкції на фізичних та юридичних осіб, які беруть участь у побудові "Північного потоку-2".

"В цьому контексті варто пригадати той звіт, який був опублікований незалежними аналітиками Сбербанку ще в 2018 році, де було зазначено, що основними бенефіціарами "Північного потоку-2" були підрядники "Газпрому", а не його акціонери", - заявила Заліщук.

"В цих підрядників є прізвища, це і Ротенберг (близькі до Володимира Путіна бізнесмени Аркадій та Борис Ротенберги – Ред.) і родина Тимченка (Геннадій Тимченко – Ред.), це відомі прізвища родин, і ми будемо раді, якщо  журналісти-розслідувачі допоможуть нам відстежити ті гроші, що брали участь у будівництві "Північного потоку-2". Тому потенційно це дуже важливий інструмент фінансової боротьби і посилення санкцій проти російської труби", - зазначила радниця голови "Нафтогазу".

За її словами, Сенат та Конгрес мають ухвалити цю поправку до початку вересня.

Президент Yorktown Solutions Даніель Вайдич у свою чергу зазначив, що якби нові санкції проти одного із підрядників "Північного потоку-2" були запроваджені ще в січні, чого вимагав Конгрес, Україна мала би зараз набагато кращий прогрес із зупинкою будівництва газопроводу.

Однак зараз, після запровадження поправок до Акту Магнітського, стало зрозуміло, що два основних підрядника можуть знову потрапити під санкції, однак останнє слово залишається за Конгресом.

"Законодавча гілка в США дуже незалежна, вона не подібна до інших парламентів світу. Навіть демократи тут займають більш жорстку позицію, ніж їхні колеги в Білому домі…  Вони підтримують посилення санкцій", - підкреслив Вайдич.

"Навіть якщо газопровід буде фізично добудований, на процес сертифікації піде кілька місяців, тож зберігається низка інструментів, які будуть ухвалені до запуску газопроводу в експлуатацію. На Капітолійському пагорбі готові скасувати рішення про пом’якшення санкцій, а це дуже ускладнить використання трубопроводу, і організаційно треба бути сконцентрованим саме на цьому", - додав він.

Гра за європейськими правилами

Голова ВГО "Федерація роботодавців нафтогазової галузі" Віталій Щербенко зазначив, що Україні треба наполягати на виконанні Євросоюзом підписаних ним же угод. 

"В нас не використано 90 млрд кубів транзиту нашої газотранспортної системи, якщо згадати угоду про асоціацію між Україною та ЄС, то є 274 стаття, яка прямо говорить – ви маєте спочатку заповнити одне, щоб використовувати інше, щоб будувати іншу інфраструктуру з іншими учасниками.

 
Віталій Щербенко. Фото: Oilpoint

"Північний потік-2" це не лише про гроші, це про правила, цінності і верховенство права. Коли в 2019 році був укладений транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом", то в основу контракту були покладені європейські правила. Однак "Газпром" їх ігнорує. Тому потрібно повернути "Газпром" до підписаних ним угод, зокрема, про передачу газу на східному кордоні та допуску до середньоазійського газу, щоб забезпечити конкуренцію", - сказав Щербенко.

Україні треба не лише доводити свою правоту в Європі, але й активно відстоювати свою позицію в міжнародних судах, як це робить Польша, впевнена президентка DiXi Grouр Олена Павленко.

Олена Павленко.
Олена Павленко. Фото: Oilpoint

"Пам’ятаєте ситуацію з OPAL? Польща тоді подавала до суду, Польща виграла, тому що, на думку цієї країни, порушується одна із засадничих статей газової директиви і взагалі законодавства ЄС, а саме європейська солідарність… Найімовірніше, якщо Польща вирішить подати до суду стосовно запуску "Північного потоку-2", то в Німеччини можуть бути проблеми. І я думаю, що Україні треба тісно співпрацювати із Польщею в цьому питанні", - впевнена Павленко.

На думку експерта, введення в експлуатацію "Північного потоку-2" удвічі збільшить частку російського газу в німецькому імпорті, що протирічить німецьким правилам щодо диверсифікації джерел постачання, де на одну країну не повинно припадати більше 30% поставок.

Якщо газова залежність від Росії посилиться, то США буде важче вести перемовини з Німеччиною.

Яким буде план Б?

Міжнародний експерт та дипломат Олександр Чалий акцентував увагу на важливості існування плану "Б", якщо газопровід таки буде введений в експлуатацію.

На його думку, треба використовувати можливості ГТС, щоб перетворити її на європейський газовий хаб, а також вимагати від Росії доступу до середньоазійського газу.   

 
Олександр Чалий. Фото: Oilpoint

"Ми повинні створити як економічні, так і технологічні можливості із транспортування газу, які були б кращими у суперечці з "Північним потоком-2" і Турецьким потоком. Ми маємо фантастичну перевагу – наше газосховище. Які б "потоки" не будували, наявність газосховища нівелює усі їхні переваги", - каже він.

"Якщо ми подолаємо корупцію і створимо реальний європейський газовий хаб, то ця комбінація створить нам переваги на роки вперед. Нам треба заявити, що європейські правила стосовно транспорту газу вимагають від "Газпрому" передачі газу на східному кордоні і в частині доступу до покладів газу в Середній Азії, тому я підтримую пропозицію голови "Нафтогазу" Юрія Вітренка щодо можливості продовження судових процесів із "Газпромом" із цього питання", - заявив експерт.

На думку Чалого, Україні для цього треба посилювати дипломатичну активність у країнах Середньої Азії, а також покласти край всередині української газової еліти, оскільки це заважає відстоювати інтереси України щодо замороження "Північного потоку-2".