СПЕЦПРОЕКТ "Жить дальше"
При поддержке Европейского союза
Как модернизация больниц Донецкой области от ЕИБ помогает в борьбе с COVID-19

Как модернизация больниц Донецкой области от ЕИБ помогает в борьбе с COVID-19

Вторник, 15 декабря 2020, 13:00 -
Пандемия COVID-19 заставила врачей работать сверхурочно. Не секрет, что не все больницы были к этому готовы. Старые здания со сквозняками и оснащением, которое давно требовало замены, – в таких реалиях оказались врачи на передовой борьбы с болезнью. Донецкая область к тому же еще не оправилась от войны. (укр)

За даними моніторингової місії ООН з прав людини, унаслідок збройного конфлікту на Донбасі було пошкоджено або зруйновано понад 50 тис будівель, у тому числі лікарні. З 2014 року руйнувань зазнали понад 90 медичних закладів.

Проте у Донецькій області є лікарні, які отримали нове життя завдяки "Надзвичайній кредитній програмі для відновлення України" від Європейського інвестиційного банку. Інвестиції, які надала програма, допомагають відбудувати постраждалі райони і забезпечують комфорт для мільйонів людей.

Нині, окрім снарядів, лікарям загрожує ще й COVID-19. Як живуть лікарні майже на лінії розмежування?

Кисень для маріупольських сердець

Дерев'яна підлога зовсім зіпсувалася, вентиляційна система не працювала, а кондиціонування не було взагалі. Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги з дня заснування в 1972 році не бачила ремонту. У 2019 році її почали реконструювати за кошти ЄІБ.

За пів року кардіологічне відділення повністю модернізували: відновили систему вентиляції, замінили два ліфти, які експлуатувалися понад 40 років, замінили сантехніку та внутрішню електромережу.

 

"Модернізація створила ідеальні умови для пацієнтів та співробітників. Під час ремонту оновили всі меблі. Поліпшилися санітарно-технічні умови, з'явилися душові кімнати. Тепер є гаряча вода, свіже повітря", – розповідає завідувач кардіологічного відділення Маріупольської міської лікарні швидкої допомоги Сергій Орлеанський.

За рік роботи оновленого відділення тут перебували на лікуванні 3 тис людей. Переважно це важкі пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, які перенесли гострий інфаркт міокарда чи мають порушення ритму серця.

 

"Ті, що лікувалися в цьому відділенні раніше, вважають, що вони потрапили до раю, – сміється Орлеанський. – Зміни значні, пацієнти не впізнають лікарню, бо вона отримала друге народження".

На реконструкцію лікарні ЄІБ виділив понад 9 млн грн. Тепер маріупольцям не треба брати до лікарні обігрівачі чи вентилятори – у приміщенні тепло, воно оснащене всім необхідним.

 

Місцева жителька Ірина Холод може порівняти, як змінилася міська лікарня швидкої медичної допомоги. "Усі лікарні старі, сучасного обладнання немає. Добре, що нечасто маю справу з лікарнями", – говорить вона.

Теплом по ковіду у Вугледарі

У Вугледарі ситуація була не кращою. Тут коштом ЄІБ зробили капітальний ремонт стоматологічного відділення та утеплили головний корпус поліклініки Центральної міської лікарні.

Стоматологічне відділення та головний корпус побудовані на початку 1970-х років. Будівлі відтоді не модернізували.

За рік утеплили дах, стіни та підвал головного корпусу, замінили вікна в стоматологічному відділенні. Вартість проєкту тепломодернізації головного корпусу – 9,2 млн грн. Ще 1,4 млн грн було витрачено на капітальний ремонт стоматології.

 

"Будівля була убога", – згадує мешканець Вугледара Василь Панасюк. Він спостерігав, як лікарня змінюється протягом року.

"Зараз у лікарню приємно зайти, хоча коронавірус вніс свої корективи. Враження лише позитивні: чисто, красиво. Нові меблі та обладнання в кабінетах", – резюмує вугледарець.

 

Нові умови праці позитивно вплинули не лише на якість послуг, а й на колектив.

"Умови відіграють не останню роль у лікуванні. Не менш важлива сама атмосфера. Працівники звертають увагу, що раніше було холодно, були протяги. Тепер такого нема – у відділенні тепло", – розповідає керівник лікувально-профілактичного закладу Центральної міської лікарні Вугледара Петро Корнієнко.

У часи пандемії планові огляди були призупинені, проте вугледарські лікарі продовжують приймати пацієнтів. Сімейні лікарі ведуть тих, у кого є підозра на COVID-19. Щодня за допомогою до поліклініки звертаються 300 людей, 80 з них перебувають на стаціонарному лікуванні.

 

Ремонт не тільки поліпшив умови для роботи лікарів та лікування пацієнтів, а й допомагає подолати виклики пандемії.

"З приводу коронавірусної інфекції люди звертаються до нас і до інших закладів, тому в них з'явилася можливість порівняти, як у Волновасі, Курахово, Великій Новосілці, Маріуполі і як у нас", – резюмує Корнієнко.

Що таке "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України"

Європейський інвестиційний банк фінансує відновлення інфраструктурних об'єктів на сході України. Проєкт реалізується за підтримки Міністерства фінансів та Міністерства розвитку громад і територій.

У межах програми запланована реконструкція 244 об'єктів. На це було виділено 200 млн євро. Уже майже 5 млн українців, з яких 700 тис вимушені переселенці, скористалися або незабаром скористаються перевагами програми.

Також очікується, що завдяки новому кредиту від ЄІБ бюджет програми з ремонту та модернізації інфраструктури, що постраждала від конфлікту на сході України, поповниться 340 млн євро.

У наступних матеріалах ми разом з "Економічною правдою" розповімо про те, як завдяки програмі поліпшуються умови життя в містах на сході України.