СПЕЦПРОЕКТ "Фермеры-иностранцы. Кто они?"
При поддержке EasyBusiness
Агробизнес как аттракцион, или Надо ли делить землю по национальности?

Агробизнес как аттракцион, или Надо ли делить землю по национальности?

Понедельник, 16 декабря 2019, 13:00 -
Чешские предприниматели Петер Крогман и Петер Томан с 2014 года инвестируют в сельское хозяйство в Украине. Будет ли земельная реформа способствовать развитию их бизнеса и не будут ли заморожены следующие крупные проекты? (укр)

Початок історії про чеських інвесторів Петра Крогмана та Петра Томана ви вже читали в попередньому матеріалі. Нагадаємо, що з  2014 року вони  інвестували понад мільярд гривень в розвиток сільського господарства в Україні, заснувавши компанію "Ресіліент".

Незважаючи на випадок рейдерства на їх агрокомпанію  в Київській області та корупцію, інвестори не зупинилися і продовжували втілювати плани з побудови системної і стійкої бізнес-моделі.  

Для цього їм були необхідні потужності для зберігання врожаю і власна логістика. Наступний етап розвитку бізнесу потребував виходу на новий рівень продажів з експортними контрактами і великими угодами. Це дозволило б підвищити маржинальність і відповідно, конкурентоспроможність.

До цього часу чеські бізнесмени вже вивчили українську мову, що дозволило зорієнтуватися у вітчизняних реаліях. Вони зрозуміли головне: вести бізнес в Україні – це як атракціон "американські (українські) гірки".

Уже влітку 2015 року інвесторів зацікавила агрокомпанія Trigon Agri – через вертикально інтегровану структуру зі своїми виробничими підрозділами, відділом логістики, мережею елеваторів і власним трейдингом. Чехи вивчали звітність, прораховували можливості і збирали кошти для наступних кроків.

Зрештою вони стали найбільшими акціонерами, а також ключовими членами управління цієї компанії. Так вони ще більше поглибили свої зв’язки з Україною і, інвестуючи вже в другу українську компанію в аграрному секторі, вони виявили свою відданість та довіру до успішного майбутнього України.

Trigon Agri почав свою історію в 2006 році. Це були одні з перших іноземних інвестицій в український агробізнес, власниками тоді були датчани. У 2006 році Trigon Agri здійснив перші придбання – це були фермерські господарства на сході України, недалеко від Харкова.

На їх основі був створений перший виробничий кластер компанії. Паралельно з інвестиціями в Україні в 2000-х компанія здійснювала капіталовкладення і в Росію, де було розпочато будівництво великої молочної ферми "з нуля". У той час європейці розглядали Україну і Росію як один східний напрямок.

18 травня 2007 року Trigon Agri вийшла на фондовий ринок в Стокгольмі (Nasdaq). З залученим капіталом компанія продовжила розширення свого зернового напряму в Харківській області і зробила перші інвестиції в елеватори, які мають під’їзну залізничну дорогу.

 

У квітні 2012 року дочірня компанія  Trigon Dairy Farming AS завершила придбання молочної ферми AS Väätsa Agro – найбільшої молочної ферми в Естонії. На момент придбання компанія обробляла 4160 гектарів сільськогосподарських угідь і мала 3386 корів.

 

У 2014 році, коли стало ясно, що шляхи Росії та України розходяться, компанія зробила свій вибір на користь України і розпочала процес з продажу своїх російських активів.

Таким чином, компанія сфокусувала свою основну діяльність на території України.

20 квітня 2017 року компанія змінила назву на Agromino, де агрономія, як рушійна сила бізнесу компанії, поєднується з японською назвою "Mino 望", що означає високі устремління.

Отже, після короткого екскурсу в історію Trigon Agri, повернемося до основного сюжету.

На початку 2018 року повноваження з управління вже Agromino перейшли до українців і чехів. Петр Крогман та Петр Томан запровадили вже перевірену політику мотивації для всіх співробітників, закрили офіс в Талліні і перенесли всі компетенції до Київського і Харківського офісів компанії.

До цього часу за плечима інвесторів був досвід, отриманий в результаті управління компанією "Ресіліент", як в частині по грунтообробки, так і щодо основних агротехнічних підходів. Успішним був і досвід по роботі з пайовиками, для яких запропонували різні варіанти співпраці, а також додатковий сервіс – компанія допомагає пайовикам обробляти присадибні ділянки, продає продукцію за пільговими цінами, розуміючи, що "пайовики – наші замовники!"

 

Намагаючись успішно продовжити роботу в Україні, в Agromino зіткнулися з новим викликом – земельною реформою. Намагання обмежити доступ іноземних інвесторів до купівлі землі викликає нерозуміння після стількох років роботи в Україні.

Для чеських інвесторів, які зробили ставку на Україну, вивчили українську мову і ментально зріднилися з українцями відповідь очевидна – ринок повинен бути повноцінним і ліберальним, а значить вільним від корупції і схем, що не допускають перевагу одних за рахунок інших!

Відкритий ринок землі – це процвітання для України і для її громадян.

"Сьогодні ми чітко бачимо, що цей прогресивний підхід намагаються знищити популісти з деяких асоціацій за підтримки деяких політиків і олігархів.

Ми самі є членами однієї такої асоціації, яка допомагала нам в боротьбі з рейдерством у Київській області, і зараз ми з сумом спостерігаємо, як колись прогресивна команда перейшла на службу антидемократичним і антиринковим ідеям, фактично уклала союз з олігархами", – зазначають інвестори.

За їхніми словами, сьогодні популісти ділять фермерів за національністю, а не за якістю їх роботи, замість того, щоб намагатися поліпшити загальний стан сільського господарства в Україні.

Очевидно, що існує цілий ряд деструктивних сил, які виступають проти сучасної, демократичної і орієнтованої на Захід України.

"Найцікавіше, що до нас також зверталися зі списками побажань про те, скільки людей і скільки техніки ми повинні направити до Києва для організації вуличних протестів проти уряду і реалізації ринкової моделі ринку землі", – зазначають власники Agromino.

Відмова від ліберальної моделі запуску ринку призведе до замкнутості України і відсутності цивілізованих і зрозумілих правил гри для інвесторів.

Незважаючи на це, бізнесмени впевнені, що Україна – це частина Європи і одного разу її можна буде побачити в рядах Євросоюзу, де вона процвітатиме, а українці стануть заможніми.

У такій нашій впевненості є своя передісторія. Україна вже робила помилку, намагаючись іти однією дорогою з Росією, унаслідок чого рівень життя і добробуту українського населення сьогодні в три рази нижчий, ніж в Чеській Республіці або інших країнах з колишнього Радянського блоку, що вступили в ЄС.

Яскравим є приклад земельної реформи саме Чеської Республіки, яка сьогодні відкрита для іноземних інвестицій, де кожен, і навіть громадян України, може купити сільськогосподарську землю.

Так, в Чехії також був перехідний період, протягом якого існувало обмеження на продаж землі іноземцям, але, що важливо, Чеська Республіка з самого початку визнала підхід, за яким, в разі, коли іноземний інвестор засновує юридичну особу в Чехії, така організація вважається чеською, вона підпадає під дію законів Чехії, вона дає роботу місцевим мешканцям і сплачує відповідні податки. Таким чином зовнішні інвестори могли купувати землю з самого початку через місцеву, чеську юридичну особу.

Чеська влада свідомо пішла на цей крок, щоб не зупинити економічний розвиток держави, і інвестори, які дійсно хотіли інвестувати в Чеську Республіку, могли це зробити. Держава лише контролювала основний процес, податки тощо.

Це яскраво демонструє, що ринок і ринкова економіка – це шлях до процвітання нації. І навпаки, заборони і обмеження – це шлях до бідності, панування олігархів і вузьких привілейованих груп, які одноосібно користуються благами всього народу.

"Сьогодні весь агробізнес, всі фермери, і українські, і європейські, як і ми, ризикують зіткнутися з величезними проблемами. І саме європейцям доведеться складніше всіх через протистояння набігам рейдерів, як ми це бачимо під час обговорень щодо земельної реформи та її цілей, що призведе до "закриття" України і її віддалення від європейських цінностей, а значить і від перспектив зближення з Європейським Союзом", – коментують можливі обмеження щодо доступу іноземців до ринку землі Петр Крогман та Петр Томан

Зовсім недавно, разом з однодумцями з числа аграріїв з іноземними інвестиціями, які поважають проєвропейський вибір України, демократичні цінності і принципи вільної ринкової економіки, вони вступили в Асоціацію аграріїв України, яка в майбутньому має намір стати локомотивом позитивних змін.

Чеські інвестори попри все продовжують вірити в Україну, до чого закликають і самих українців!

У 2019 році Agromino збільшила складські потужності Вовчанського елеватору в Харківській області
У 2019 році Agromino збільшила складські потужності Вовчанського елеватору в Харківській області
Подпишитесь на наши уведомления!