СПЕЦПРОЕКТ "Мій DIM"
При поддержке DIM
Как быть уверенным, что ваше жилье построят

Как быть уверенным, что ваше жилье построят

Понедельник, 13 июля 2020, 13:00 -
Легко сделать ошибку, когда делаешь что-то впервые. Это касается и покупки жилья. Как выбрать среди многообразия предложений квартиру, приобретением которой ты будешь гордиться даже через некоторое время? (укр)

"Чорний лебідь" вдарив по багатьом забудовникам, але більшість вистояли

З початком карантину в березні 2020 року деяким забудовникам довелося призупинити роботи на будівельних майданчиках. За словами експертів, будівельні роботи "заморозили" 20% забудовників, в основному ті, що не мають "фінансової подушки". При цьому великі девелопери продовжили будувати.

Підтверджує ці дані і Національний банк. "Близько 20% об’єктів було тимчасово заморожено, в першу чергу через недостатній запас ліквідності забудовників, переважно в економсегменті", - повідомили в НБУ.

Проте, на думку фахівців НБУ, це не вплине принципово на ситуацію із вчасністю введення об’єктів в експлуатацію. Затримки більш як на півроку чи навіть на рік від заявленого терміну вже давно є нормою для ринку.

Карантин позначився і на покупцях. У свіжому "Звіті про фінансову стабільність" Національного банку зазначається, що наслідки пандемії на ринку житла помітні, але короткотривалі та часткові.

"На відміну від минулих криз в Україні, нині масштабної трансформації ринку не очікується. Подальше послаблення карантинних обмежень відновить баланс на ринку. Попри кризу, попит на житло залишатиметься на високому рівні", - йдеться у звіті.

За даними НБУ, під час карантину купівельна активність на ринку нерухомості знизилася на 40%. Як наслідок з’явився пласт відкладеного попиту, який поступово реалізується після зняття обмежень. Уже наприкінці травня ринок почав помітно оживати.

У групі компаній DIM повідомили, що в березні кількість угод просіла на третину.

 

"Але вже в квітні показники перевищили результати 2019 року на 20%, а травень став і зовсім рекордним - число угод збільшилося вдвічі. Відкладений через карантин попит вже почав реалізовуватися", - пояснили в DIM.

Станом на липень у житловому комплексі "Новий Автограф" триває активне будівництво. У першому будинку влаштовуються вертикальні конструкції та виконується цегляна кладка на рівні 17-18 поверхів. У другому будинку влаштовуються плита перекриття та вертикальні конструкції на рівні 5-6 поверху. За ходом будівництва можна слідкувати онлайн.

Ціни потроху зростатимуть

У Нацбанку кажуть, що ціни на нове житло після невеликої тимчасової корекції повернулися до рівня початку карантину. В річному вимірі вартість нерухомості зросла: наприкінці травня житло на первинному ринку подорожчало на 9,1% до травня минулого року.

"Очікується, що ціни й надалі потроху йтимуть угору, дещо підігріті послабленням гривні та низькою маржинальністю забудовників. Девелопери також налаштовані оптимістично: майже половина опитаних у травні забудовників очікує зростання цін на житло, що вдвічі вище докарантинного показника лютого", - йдеться у звіті Нацбанку.

 

Очевидно, що одні забудовники вже вийшли з кризи і набирають обертів, в той час як інші планують надолужити втрачене не раніше 2021 року. Експерти запевняють, що криза відсіє слабких гравців і зробить ринок потужнішим.

Як обрати надійного забудовника: реалізовані проєкти, консультація юриста, спілкування з мешканцями

Ми вже розповідали, як змінилося наше ставлення до житла в посткоронавірусну епоху. Питання комфорту та безпеки вийшли на перший план. Тренд на комфортні планування квартир, розвинуту інфраструктуру та єднання з природою стали визначальними у виборі житла.

Крім того, карантин змінив і поведінку інвесторів - після "економічної лихоманки" покупці не готові ризикувати грошима, тому з особливою скрупульозністю перевіряють надійність проєкту.

У відділах продажів підтверджують, що сьогодні надійність девелоперської компанії та готовність проєкту виходять на перший план. Головний акцент змістився з ціни на питання репутації.

Експерти кажуть, що покупець став більш уважно вивчати, як велося будівництво під час активної фази карантину, чи були зупинки і з чим вони були пов'язані.

Крім цього, покупця все більше цікавить реноме забудовника, чи має він достатньо коштів, щоб будувати незалежно від рівня продажів.

 

Детальну інформацію про забудовника і по окремо взятому житловому комплексу можна отримати в юридичній компанії. Досвідчений юрист складе письмовий висновок про ризики, що можуть загрожувати отриманню права власності на квартиру. У разі відсутності застережень можна підписувати договір купівлі-продажу.

Також існують компанії, які надають послугу аналізу об'єкта "під ключ". Наприклад, портал Bild.ua оцінює надійність новобудов виходячи з 40 чинників, в тому числі законності землі, наявності дозволів, репутації забудовника та інших.

На порталі наголошується, що група компаній DIM - це підприємство "повного циклу", яке несе відповідальність за свої новобудови на всіх етапах: від проєктування до реалізації. "Виконуючи всі взяті на себе зобов'язання, DIM заробила собі репутацію відповідального забудовника", - зазначають експерти.

Всі житлові комплекси DIM отримали високий бал за свою надійність - від 175 до 200 балів з 220 можливих. Це означає, що по житловим комплексам оформлена вся дозвільна документація, а у забудовника немає довгобудів і проблемних об'єктів в портфелі.

Ще один хороший спосіб дізнатися більше про забудовника - поспілкуватися з мешканцями вже побудованих будинків. Вони об'єктивно розкажуть про якість будівництва, тепло- і шумоізоляцію квартир, а також про те, як девелопер подбав про інфраструктуру комплексу.

Відгуки мешканців житлового комплексу "Автограф", перший будинок якого був введений в експлуатацію в 2017 році, в більшості своїй позитивні. Власники квартир відзначають близькість до парку, гарні види з вікна і прийнятні ціни.

Не забувати про якість та інфраструктуру

На сьогоднішній день абсолютна більшість житлових комплексів в Україні зводяться за монолітно-каркасною технологією. Її суть полягає в заливці заздалегідь підготовленого каркаса армованим бетоном. Монолітно-каркасні будинки вважаються найнадійнішими і довговічними - їх термін експлуатації перевищує 150 років.

Зовнішні стіни найкраще зводити з цегли або керамічного блоку. Для виробництва обох матеріалів використовується натуральний матеріал - глина, продукція є екологічно чистою та безпечною для життя і здоров'я людини та домашніх улюбленців.

І цегла, і керамоблок характеризуються низькими показниками теплопровідності, що дозволяє істотно заощадити на опаленні житла. Будинки, зведені з цих будматеріалів, виходять довговічними, надійними та економічними.

Для утеплення фасадів використовується мінеральна вата, що відповідає державним будівельним нормам та екологічним технологіям. Цей матеріал оптимально підходить для помірно-континентального клімату, оскільки відмінно запобігає втраті тепла взимку і нагріванню будинку влітку.

 

За словами експертів, житлові комплекси комфорт-класу еволюціонували і встигли набути рис сегменту "бізнес". Замість типової висотної забудови з'являються авторські проєкти з динамічними фасадами, замість стандартних під'їздів - дизайнерські холи та лобі.

Фішка небагатьох девелоперів - квартири з ремонтом. Група компаній DIM пропонує інвесторам житло як зі стандартним оздобленням, так і з ремонтом від забудовника.

Якщо покупець придбає квартиру зі стандартним оздобленням, в його квартирі виконають лазерну стяжку зі звукоізоляцією, обштукатурять ділянки монолітної конструкції і змонтують систему опалення.

У квартиру з ремонтом від забудовника залишиться тільки занести меблі і можна святкувати новосілля. Оздоблення виконують за дизайнерськими проєктами, на підлозі укладають керамограніт і ламінат, санвузол повністю комплектують сантехнікою.

Життя за містом: не компроміс, а гідна альтернатива

Ще 5 років тому придбання житла під Києвом було компромісним варіантом між бажаннями та фінансовими можливостями покупців. Але в останні роки ситуація змінюється - девелопери почали проєктувати за межами міста якісно нові житлові комплекси.

"Вимушена самоізоляція прискорила трансформацію попиту: інвестори дедалі більше надають перевагу об’єктам підвищеної комфортності, спроєктованим за концепцією "live-work- play". А от інтерес покупців до житла економкласу різко знизився", - йдеться в Звіті НБУ про фінстабільність.

Все більше інвесторів розглядають приміські проєкти не як компромісний варіант, а як гідні альтернативи, що перевершують столичні по багатьом пунктам.

 

Так, наприклад, група компаній DIM зводить житловий комплекс Park Lake City на 10-му кілометрі Обухівської траси, в селі Підгірці. Park Lake City стане комплексом з 20 чотириповерхових будинків і 15 таунхаусів, які розмістяться навколо водойми з піщаним пляжем.

У новобудові передбачена вся необхідна інфраструктура - дитячий садок, початкова школа; спортивні та дитячі майданчики; ресторани, комерційні приміщення на перших поверхах будинків.

Якість будівництва, нові формати житла, інфраструктура нульового кілометру - ці ознаки стали визначальними у виборі місця для життя. Крім того, інвестори ретельно досліджують репутацію девелопера, надаючи перевагу динамічним та стійким забудовникам.